Йому легше давалися вечірні ефіри. Він часом жартував, що важко вставати о шостій ранку, щоб вести програму на радіо. Відкритий, завжди усміхнений, енергійний, справжній профі… Може, вибухівку й заклали звечора, однак пристрій спрацював о 7.45, коли Павло Шеремет поспішав на ранковий ефір. Натиснув на гальма, і машина вибухнула. Незабаром радник глави МВС Зорян Шкіряк заявив, що вибуховий пристрій в автомобілі могли активізувати дистанційно.

Правоохоронці попередньо кваліфікували цей вибух як умисне вбивство. Та коли журналістів убивають, це комусь потрібно. І саме в цьому «потрібно», найімовірніше, слід шукати замовника. Ті, хто знав Павла особисто, наполягають — у нього не було ворогів. Їх, здається, навіть не могло бути — настільки вмів знаходити спільну мову і «розрулювати» ситуацію. Та все може бути.

…Павла поховають у Мінську. Про це повідомила вчора його мати.

Попередньо слідство розглядає три можливі причини вбивства журналіста: професійна діяльність, неприязні стосунки і «російський слід». Про це сказав у середу на місці події радник глави МВС Зорян Шкіряк.

Більшість публічних осіб українського політикуму зійшлися на тому, що вбивство журналіста Павла Шеремета — це злочин, спрямований на дестабілізацію ситуації в державі. Учора було проведено чимало нарад аж до зібрання силовиків у глави держави, на яких обговорювали різні аспекти трагічної події. Зійшлися на тому, що злочин потрібно розслідувати якомога швидше. До цього закликали українську владу, міжнародні інституції й провідні країни світу.

Павло Шеремет народився і виріс у Білорусі. Прийшов у журналістику з банківської справи. Працював на Білоруському телебаченні та ОРТ. Через конфлікт із режимом президента Лукашенка, арешти й засудження до умовного строку Шеремет переїхав до Росії, де працював на ОРТ. Був ведучим головної новинної програми «Время».

Останні п’ять років Павло Шеремет жив в Україні, працював журналістом в інтернет-виданні «Українська правда» та ведучим на різних каналах телебачення і радіо. Його останній блог на «Українській правді» був про вміння відрізняти зерно від полови у непростий час російсько-української війни.

Журналістика давно не належить до безпечних професій. «Нині українські журналісти опинилися в іншій реальності. Убивство журналіста Павла Шеремета засвідчило: смертельна небезпека очікує на журналістів не лише в зоні бойових дій, а й під їхнім будинком, від цілеспрямованих терористичних та кілерських атак», — йдеться в заяві Національної медіа-профспілки України.

В НМПУ зазначили, що завдання правоохоронних органів і влади — забезпечити швидке й ефективне розслідування цього злочину, щоб з’ясувати не лише виконавців, а й замовників убивства. Натомість суспільство має переосмислити роль журналістики в громадянському розвитку, а безпосередньо журналісти мусять об’єднатися задля обстоювання свого права на професію та безпеку.

«Варто нагадати, що до цієї трагічної новини чи не щодня в Україні траплялися інші випадки нападів на журналістів, перешкоджань їхній професійній діяльності, підпалів авто. Слід зазначити, що неналежний рівень реакції влади з розслідування подібних злочинів і невисокий рівень уваги суспільної думки на межі з байдужістю — один із чинників повторення злочинних посягань», — наголосили в НМПУ.

Вбивство журналіста Павла Шеремета — це спроба дестабілізувати політичну ситуацію в Україні за «сценарієм ¢он∂адзе». Таку думку висловив політичний оглядач Павло Нусс на своїй сторінці у соцмережі.

За його словами, гучне вбивство може вплинути на без того нестабільну політичну систему в країні. Однак за співчуттями оглядач радить не втрачати голову. Теракт, помста з корисних мотивів чи дестабілізація? Відповідь має дати швидке і неупереджене розслідування.

Президент Петро Порошенко отримав згоду від ФБР США підключитися до розслідування резонансного вбивства. Він дав доручення міністрові закордонних справ Павлу Клімкіну запросити до розслідування Europol. За словами Президента, до розслідування підключили найкращих слідчих. Глава держави тим часом доручив надати охорону керівникові «Української правди» Олені Притулі — власниці машини, внаслідок вибуху якої у середу зранку загинув журналіст Павло Шеремет. Тій, що останньою спілкувалася з ним живим.

…Павла поховають у Мінську. Про це повідомила вчора його мати.

…До речі, 7 липня виповнилося 16 років з дня зникнення білоруського телеоператора Дмитра Завадського. Того дня 27-річний Завадський поїхав в аеропорт «Мінськ-2» зустрічати свого колегу з Москви, журналіста ОРТ Павла Шеремета. Відтоді про долю Дмитра нічого не відомо. Розслідування, яке проводили білоруські правоохоронці, спричинило більше запитань, ніж відповідей. Сподіваємося, в трагічному випадку з Павлом буде навпаки.