Нестабільна ситуація, яка склалася останнім часом здебільшого у південно-східних регіонах, не просто підбурює й лякає суспільство, а й загрожує територіальній цілісності України. Провокації, пов’язані чи то із сепаратизмом, чи то з анархією і махновщиною, заважають стабілізації економічної й політичної ситуації в країні, а іноді використовуються різними силами для більш радикальних дій, як, наприклад, окупація Росією Криму. Тому дуже важливо тримати регіони ризику під жорстким контролем правоохоронних органів. У цьому сенсі показовий приклад Дніпропетровщини, де вдається не допускати провокаційних дій та ескалації громадських конфліктів.

Дніпропетровщина.Меморандум задля безпеки людей

Днями за ініціативою УСБУ в Дніпропетровській області, співробітники якого провели серйозну роботу для встановлення правопорядку в області, за сприяння Дніпропетровської ОДА між різними політичними силами та громадськими організаціями підписано меморандум про перемир’я. Домовилися про взаєморозуміння і незастосування силового протистояння під час мітингів. Ідеологічні, політичні та світоглядні питання винесли за рамки діалогу.

За словами в. о. заступника голови Дніпропетровської облдержадміністрації Бориса Філатова, під документом підписалися представники семи політичних сил, зокрема чотири лівого спектру і три — правого. Були й такі, що не підписали меморандум, але це, на його думку, представники маргінальних структур, які не впливають на політичний процес.

«Ніхто не обговорював конкретні персоналії. Ми вибудували діалог між політичними силами протилежних поглядів за принципом того, що меморандум передбачає унеможливлення силового протистояння. Ідеться також про унеможливлення з’ясування стосунків в Інтернеті», — пояснив в. о. заступника голови ОДА.

Підписанти також домовилися про неприпустимість наруги над державними символами та пам’ятниками і про те, що під час мітингів не використовуватимуть масок, палиць тощо. А напередодні підписання меморандуму про перемир’я заступник голови Дніпропетровської ОДА Святослав Олійник інформував громадськість про посилення заходів з охорони громадського порядку. Він наголосив, що поява на вулицях міст і районів Дніпропетровщини людей із закритим обличчям та з предметами, що пристосовані до заподіяння тілесних ушкоджень, зокрема під час перевезення таких предметів автотранспортом, сприйматиметься правоохоронними органами як підготовка до порушення громадського порядку. «Таких громадян обов’язково доставлятимуть у найближчі відділення міліції для встановлення їхньої особи та перевірки на причетність до насильницьких дій і кримінальних учинків», — заявив Святослав Олійник.

За його словами, таку позицію підтримали представники усіх політичних сил. Зокрема, від правих сил заборону носіння масок та палиць підтримав Штаб національного захисту, до складу якого входять усі політичні та громадські об’єднання, пов’язані з Майданом. А від лівих сил цю ініціативу підтримали представники КПУ та Союзу радянських офіцерів.

Керівництво Дніпропетровської облдержадміністрації запевняє, що гарантує мирне волевиявлення народу, зібрання на мітинги, але мусить захистити жителів Дніпропетровщини від провокацій, забезпечити порядок та стабільність у регіоні. Тому закликає громадян висловлювати свою думку цивілізовано й не піддаватися на провокації. Усі прояви агресії жорстко припинятимуть.

У свою чергу Штаб національного захисту Дніпропетровської області закликав активістів та жителів Дніпропетровська не панікувати і не вчиняти агресивних дій, не розповсюджувати неперевірену інформацію, не піддаватися на провокації, бути толерантними, уважними та мудрими. Зокрема комендант штабу Юрій Береза звертає увагу на випадок, що стався в Дніпропетровську минулого тижня, коли затримали машину зі зброєю. «Групу з шести осіб, які називалися охороною народного депутата Олега Царьова, затримали під час перевезення зброї (4 помпові рушниці, 5 метальних ножів, 6 биток, автомати «Сайга»), а також арматури, шоломів, військових касок, атрибутики РФ та за здійснення спротиву органам МВС. За інформацією представників штабу, які були присутні на місці затримання людей Царьова, зброю неодноразово перевантажували з однієї автівки в іншу. Автівка, яку затримала міліція, зареєстрована за ТОВ «Дніпропетровські комп’ютерні системи», яке перебуває під впливом Олега Царьова.

«Один із затриманих на ім’я Єгор, охоронець з фірми народного депутата Івана Ступака, більше за інших здійснював супротив під час затримання, був присутнім у момент візиту активістів Майдану та представників ЗМІ до будинку Олега Царьова», — повідомив Юрій Береза. Він також наголосив, що заява Олега Царьова щодо цих подій неправдива і становить загрозу громадському порядку в місті. Проте правоохоронці тримали під контролем цю ситуацію і запобігли можливій збройній провокації.

Тож скоординовані спільні дії громадськості, правоохоронних органів та обласної влади дають змогу зберігати відносний спокій на Дніпропетровщині. На думку Бориса Філатова, перші результати чинності меморандуму вже є. Зокрема мітинги, що проходили на Дніпропетровщині минулими вихідними, відбувалися без ексцесів та сутичок. «Найголовніше, чого нам вдалося досягти, — це те, що під час масових заходів не було з’ясування стосунків, сутичок, спроб захоплення адміністративних будівель та спроб наруги над державними символами. Ми ще раз декларуємо, що всі жителі Дніпропетровської області мають право висловлювати свої політичні переконання у рамках Конституції України. Усі протиправні випадки припинятимуть у межах закону», — підкреслив Борис Філатов.

Такий вигляд міліцейського управління засвідчує, що кількість гербів довіри не замінить... Фото автора

Луганщина. Ситуацію «розгойдати» не вдасться

Відбулися кадрові зміни в керівництві правоохоронних органів області задля зміцнення їхньої структури. Бюджет Луганщини, так само як і всієї країни, переглядатимуть наприкінці березня, і майже з усіх питань влада краю знаходить розуміння у представників уряду. Все це дає змогу говорити, що нині в області окреслилася тенденція до стабілізації соціально-політичної обстановки. Та якщо хто-небудь спробує «розкачати» ситуацію, то влада і правоохоронні органи готові реагувати за законом, попри політичне забарвлення провокаторів.

Таку позицію заявили на спільній прес-конференції голова ОДА Михайло Болотських, прокурор області Сергій Стось, очільник облуправління Служби безпеки України Олександр Петрулевич та керівник обласної міліції Володимир Гуславський. «Люди втомилися від соціальних потрясінь, хочуть нормально, мирно працювати», — вважає Михайло Болотських. «Прокуратура застосовуватиме закон для всіх однаково, незалежно від політичних течій і напрямів», — запевнив Сергій Стось. «Ми не дамо «розкачати» ситуацію», — підкреслив Олександр Петрулевич.

Начальник Головного управління МВС України в Луганській області Володимир Гуславський повідомив, що для забезпечення громадського порядку в регіоні працюють 240 патрулів, виконують завдання з вилучення зброї з незаконного обігу. За останній час на Луганщині вилучили 50 одиниць вогнепальної зброї, серед них автомати Калашникова та пістолети, а також 5 кг вибухівки та 22 літри «коктейлю Молотова».

А що ж із приводу наметів організації «Луганська гвардія», встановлених у сквері поряд із облдержадміністрацією, та російських триколорів, вивішених біля них? «Є питання, які силовими методами вирішувати не можна. Це наша спільна думка. Необхідно знайти мудру золоту середину, яка дасть змогу поступово стабілізувати ситуацію в області. Повірте, найближчим часом люди добровільно приберуть ці намети, прапори. Але ми не застосовуватимемо насильства», — запевнив голова ОДА.

Стабілізації ситуації слугуватиме і вдала спецоперація Служби безпеки України з припинення діяльності двох диверсійних груп в області. «Затримання проводили спільно зі співробітниками прокуратури та МВС. Подробиці розповісти не можу, бо ще немає рішення суду. У них вилучено зброю, документи, які доводять, що вони проводили конспіративні зустрічі, вели підготовку для певних заходів з дестабілізації ситуації. Частина із цих людей — особи, які раніше були судимі. Затримані — жителі області», — розповів на брифінгу начальник управління Служби безпеки України в Луганській області Олександр Петрулевич.

У межах кримінальної справи, порушеної за ознаками злочину, передбаченого ст. 258 КК України (створення терористичної групи), СБУ встановлює всіх учасників диверсійних угруповань та здійснює заходи з їх затримання.

На блокпостах міста співробітники ДАІ оглядають транспорт спільно з озброєними міліціонерами. Фото автора

Житомирщина. Дуже важливо повернути  довірудо правоохоронців

Житомир — один із небагатьох обласних центрів, де революційні події обійшлися без розгрому адміністративних будівель і кровопролитних сутичок чи, точніше, майже без них. Фактично постраждала лише будівля УМВС України у Житомирській області, перший поверх якої вигорів ущент, і майже чотири десятки правоохоронців, які, ризикуючи життям, не дали захопити бойову зброю, що, на відміну від багатьох інших регіонів країни, не потрапила невідомо в чиї руки.

Відповідальність, витримка і здоровий розрахунок

Певною мірою на ситуацію в Житомирі вплинула географічна близькість області до столиці, на Майдан якої масово виїжджали найактивніші протестувальники. Та доки у Києві не розпочався масовий розстріл беззбройних демонстрантів, більшість поліщуків підтримувала опозицію насамперед морально, а мітинги протесту в центрі міста збирали 2–3 тисячі учасників.

Навіть у період, коли на заході України почали масово захоплювати будівлі облдержадміністрацій, у Житомирі обійшлося невеликою штовханиною. Нині, коли емоції вже вщухли, можна з упевненістю сказати, що це заслуга обох сторін протистояння — правоохоронців і місцевих лідерів опозиції. Перші фактично перетворили будівлю облдержадміністрації на неприступну фортецю, стягнувши сюди понад чотири сотні спецпризначенців і просто фізично міцних міліціонерів зі щитами, касками та іншою амуніцією.

Натомість група депутатів місцевих рад, об’єктивно оцінивши ситуацію, живим щитом стала на шляху занадто гарячих активістів, не допустивши кривавого побоїща без жодного шансу на успіх. Водночас сусідня з облдержадміністрацією будівля міської ради без жодного спротиву міліції перейшла під контроль протестувальників і стала місцем безперешкодного проведення засідань Народної ради.

Не гріх нагадати, що коли у Житомирі із чвертьмільйонним населенням оборону облдержадміністрації забезпечували 400 правоохоронців, то безпеку громадян під час проведення масових акцій у мільйонному Донецьку, де на очах міліції нещодавно вбивали людей, — лише три сотні солдатів правопорядку. Навряд чи варто пояснювати, що йдеться або про нездатність міліцейського керівництва правильно оцінювати ситуацію, або про злий умисел.

З народом  не воюють

Ситуація кардинально змінилася, коли звістка про масові розстріли у столиці вивела на вулиці Житомира десятки тисяч протестувальників. До честі керівництва міліції й насамперед тодішнього керівника управління громадської безпеки полковника Юрія Дем’яненка, який нині виконує обов’язки начальника УМВС України в Житомирській області, правоохоронці не стали воювати з власним народом.

Організовано й оперативно залишена міліціонерами будівля облдержадміністрації без силового спротиву перейшла під контроль опозиції. На жаль, занадто гарячим головам цього видалося замало, і натовп посунув штурмувати міліцейське управління. У вікна першого поверху полетіли «коктейлі Молотова», а на самих правоохоронців посипався град каміння та ударів «підручними засобами». Зрозуміло, що у кожної зі сторін протистояння — своя правда, однак, за даними медиків, із п’яти десятків серйозно постраждалих тоді у сутичці аж чотири десятки — правоохоронці.

Не менш очевидно, що гріх засуджувати нападників, які ще не знали, чим завершиться розв’язане режимом Януковича криваве протистояння у Києві. Тим часом головним завданням правоохоронців була оборона, адже йшлося як про збереження від знищення документації про злочинні елементи, так і, що не менш важливо, про бойову зброю, яка могла потрапити у невідомо чиї руки.

До речі, за словами лідера житомирського «Правого сектору» Олега Піонтківського, навіть на краще, що тоді не вдалося захопити управління міліції. До думки керівника організації, члени якої, на відміну від багатьох нинішніх «героїв», справді були у найгарячіших точках Житомира, варто дослухатися.

Найвища цінність — справедливість

Виважена позиція правоохоронців, громади та її неформальних лідерів вберегла мундири міліціонерів на Житомирщині від крові. Та, хоч як прикро це визнавати, не від недовіри. Отож недаремно правоохоронці здійснюють патрулювання вулиць разом із представниками громадських організацій. Тож ні в кого не виникає сумнівів щодо законності дій міліціонерів, а активісти-майданівці не лише допомагають забезпечувати спокій і порядок, а й захищають… власне добре ім’я від несправедливих звинувачень. Зокрема, вже перші дні спільного патрулювання засвідчили, що кримінальні дії на вулицях міст області вчиняли не представники «Самооборони» чи «Правого сектору» в масках і з битками, а звичайнісінькі «гопники» чи підпилі підлітки, що відчули смак уседозволеності й безкарності.

Проблемна ситуація і з самими добровольцями, що заступають на охорону громадського порядку. Більшість із них не мають жодних юридичних знань і далекі від досконалого володіння Правилами дорожнього руху, без чого не уникнути конфліктів як з імовірними правопорушниками, так і з правоохоронцями, які керуються чіткими нормами закону, а не «революційної доцільності». Не менш очевидно, що для активістів-майданівців спільне з міліціонерами патрулювання вулиць — додаткове навантаження, від якого рано чи пізно доведеться відмовитися.

Отож повернення довіри суспільства до міліції, без чого годі сподіватися на порядок у державі, — надважливе завдання, без якнайшвидшого розв’язання якого Україна скотиться до анархії. Тим більше, що коли навіть у революційний період на Житомирщині вдавалося забезпечувати спокій, то нині вона потерпає від… з’ясовування стосунків між псевдореволюційними угрупованнями та їхнього втручання у вирішення суто господарських питань. Натомість правоохоронці змушені зберігати добру міну при поганій грі, бо необережне втручання у «політичні» конфлікти загрожує вдарити бумерангом по самих міліціонерах.

Анекдотична ситуація склалася навіть у самій будівлі Житомирської облдержадміністрації, на першому поверсі якої досі цілодобово перебувають бійці «Правого сектору» і «Самооборони». Можна не звертати уваги, що, на відміну від бездоганних за зовнішнім виглядом міліціонерів, хлопці, які прийшли їм на зміну, «смалять» сигарети просто біля входу і спілкуються мовою, далекою від літературної. Однак сумно й ганебно, що з кабінетів працівників обласної ради і облдержадміністрації у нічний і неробочий час дивним чином зникають особисті речі й навіть оргтехніка.

Тим часом в області не було жодної зустрічі керівництва міліції з лідерами громадських організацій, що брали участь у Майдані, на яких би останні не змушували правоохоронців звітувати і виправдовуватися перед ними. Причому далеко не всі активісти зуміли усвідомити, що після усунення режиму Януковича потрібно вже керуватись законами, а за потреби — змінювати їх не власними вольовими рішеннями, а у законний спосіб.

Довіри без чесності не буває

Зрозуміло, що чим швидше міліція поверне довіру суспільства, тим краще для держави і її громадян. У свою чергу, добитися цього не можна без чесної, відкритої і якнайшвидшої люстрації правоохоронних кадрів за єдиним для всіх і зрозумілим кожному механізмом. Без цього годі сподіватись як на повернення довіри до міліції, так і на те, що вона зможе нас захистити.

Миколаївщина. Охорону забезпечують добровольці та спецроти

Другий тиждень поспіль правоохоронці Миколаєва працюють у посиленому варіанті несення служби. Це пов’язано зі складною суспільно-політичною ситуацією, яка склалася в області та за її межами. Підвищилася і активність громадян, які організовують соціально-політичні заходи. На жаль, вони не завжди закінчуються мирно й часто збігаються зі сплеском кримінальних проявів. В обласному управлінні міліції зазначають, що мітинги й акції супроводжуються антидержавними закликами, радикально налаштовані особи намагаються спровокувати конфліктні ситуації, а зловмисники заволодівають майном громадян, завдають їм моральної й матеріальної шкоди.

У таких умовах найголовніше завдання органів внутрішніх справ — гарантування безпеки населення та охорона громадського порядку. Миколаївські журналісти мали змогу переконатися, як саме організовано охорону правопорядку тепер. Своєрідну екскурсію місцями несення служби для них провели співробітники центру громадських зв’язків Миколаївського УМВС.

Отже, перед початком щоденного патрулювання правоохоронці отримують спеціальні завдання. На плацу шикуються бійці — співробітники ДАІ, патрульні наряди, представники громадських формувань, співробітники спеціальної роти міліції (колишнього «Беркута»). Як пояснив керівник управління громадської безпеки обласного управління Андрій Чемериський, «у цьому підрозділі залишилися ті, хто пройшов відповідну атестацію та виявив бажання служити далі».

Поки функції роти погоджують у Мін’юсті, спецпризначенці працюють у гарячих точках міста — на пікетах і мітингах. Вони забезпечені бронежилетами, палицями й табельною зброєю». Серед нинішніх завдань — запобігання злочинам, виявлення правопорушників та автомобілів у розшуку, підтримка правопорядку, нейтралізація злочинних намірів та дій. А головне — спрямувати всі сили для стабілізації соціально-політичної ситуації, протидіяти спробам екстремізму та політичним провокаціям. Міліціонерам активно допомагають громадські формування, діяльність яких легальна.

Особовий склад служб та підрозділів міліції області задіяні у відпрацюванні в межах плану «Сирена», яким передбачено проведення спеціальних заходів щодо розшуку і затримання озброєних злочинців, осіб, що становлять підвищену суспільну небезпеку, обвинувачених, засуджених, які втекли з-під варти, озброєних дезертирів Збройних сил України, а також інших злочинців, дії яких небезпечні для громадян. У зв’язку з реалізацією плану «Сирена» в Миколаєві та області виставлено п’ять блокпостів. Три з них — на в’їзді до міста з боку Херсона, Києва, Одеси, два — в самому обласному центрі.

Інспектори ДАІ разом з озброєними міліціонерами ретельно перевіряють автомобілі на наявність зброї та інших заборонених речей. Передусім зупиняють мікроавтобуси й вантажівки. Вибірково — легковики. Старший інспектор відділу ДАІ в Миколаєві Євген Василенко пояснює: «Зупиняємо машини з немісцевими номерними знаками. Шукаємо тих, хто міг би влаштувати в місті заворушення та має при собі вогнепальну чи холодну зброю. Дивимося, хто саме їде в машині, що перевозять, перевіряємо документи. Виявляємо незаконні вантажі».

Добре організована робота з охорони громадського порядку та пильність міліціонерів призводить до відповідних результатів. Як зазначив заступник керівника підрозділу УМВС України в Миколаївській області Віктор Ковальчук, «у минулі вихідні біля місця проведення мітингу на площі Леніна було виявлено близько 30 пляшок з «коктейлем Молотова». Хто їх виготовив та з якою метою, наразі встановлює слідство». Але саме співробітники міліції не допустили, аби небезпечна суміш була використана.

Водночас до громадян звернувся начальник обласного УМВС генерал-майор Юрій Сєднєв: «Утримайтесь від закликів до вчинення масових безпорядків, протиправних або силових дій, спрямованих на захоплення будівель чи влади. Вкотре попереджаю, що міліція працює, документує та надасть юридичну оцінку всім протиправним діям у рамках кримінальних проваджень. А сил і засобів органів внутрішніх справ вистачить на те, щоб не допустити дестабілізації соціально-політичної ситуації і забезпечити спокій і безпеку громадян».

ВІД РЕДАКЦІЇ

Будьмо толерантними!

У кожного покоління — своя «війна». Але ж історія свідчить беззаперечне: український народ завжди прагнув миру. Ми звикли жити за усталеним порядком речей — удома і на роботі, у суспільстві та в державі. Дотримання букви закону дає можливість почуватися безпечно, а також наповнює вітрила інтересів держави. Якщо ж панують безлад та розбрат, то сильні — не ми.

Події останніх місяців засвідчили, що в Україні формується якісно нове громадянське суспільство, яке прагне впливати на всі сфери життя і контролювати дії нової влади. Та й представники влади як у центрі, так і на місцях чи не вперше радяться з народом. Публічно і прозоро відбувається процес обговорення кандидатур та призначення керівників. Правоохоронці навчаються співпрацювати з громадськістю, проводячи спільними силами рейди на дорогах і з охорони громадського порядку у населених пунктах. Пошуки компромісу та злагоджені дії пом’якшують напругу суспільно-політичної ситуації. Утім, стан із наведенням порядку в державі поки що не кожного влаштовує.

Дехто ніяк не може вгамуватися і збагнути, що сила не може замінити закон. Дехто кричить, мовляв, давайте знімемо цього керівника, але на кого міняти — не подумав. Емоції зрозумілі! Надто багато проблем (зокрема безробіття і корупція) загострилося останніми роками. Ці проблеми болять, наче грають по живих нервах. Тому нині можна бачити, як хтось відразу хоче бути усім — слюсарем та інженером, міліціонером і суддею… Та якщо кожен писатиме свій закон, то настане хаос. Ми перестанемо чути одне одного. А нині, як ніколи, потрібен лад у всьому. Будьмо толерантними! Сьогодні дуже важливо зберегти довір’я та розуміння між владою і громадянським суспільством. Згуртованість та організованість дій — це наша сила у протистоянні внутрішнім викликам і зовнішній агресії.

Матеріали підготували  Наталія Біловицька, Олена ОСОБОВА, Віктор ШПАК, Олена ІВАШКО, Олег ЧЕБАН,«Урядовий кур’єр»