ЗАСІДАННЯ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ

У понеділок ухвалено низку важливих соціальних  і економічних рішень

Реалізація Плану заходів з виконання Національної стратегії профілактики соціального сирітства на період до 2020 року дасть змогу до вказаного часу скоротити чисельність дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Про це на понеділковому засіданні уряду повідомила міністр соціальної політики Наталія Королевська, коментуючи ухвалене рішення.

В Україні майже 93 тисячі дітей-сиріт та дітей, які залишилися без батьківського піклування. Змінити цю ситуацію покликана Національна стратегія профілактики соціального сирітства. «Ухвалений урядом План передбачає низку заходів, зокрема внесення необхідних змін до законодавства та посилення соціальної підтримки неблагополучних родин. У підсумку ми маємо отримати істотне зменшення соціальних сиріт, і до 2020 року таких дітей має бути майже на 26% менше», — сказала Наталія Королевська.

Серед передбачених Планом заходів — проходження індивідуальних корекційних програм батьками, які неналежно виконують свої батьківські  обов’язки, а також забезпечення соціального супроводу проблемних сімей фахівцями із соціальної роботи. «Для цього буде затверджено низку соціальних стандартів надання допомоги сім’ям, критеріїв якості та моніторингу ефективності соціального супроводу. Ці заходи дадуть змогу  запобігти вилученню дитини із сім’ї, що і призводить до соціального сирітства», — цитує слова міністра прес-служба відомства.

Окремо вона наголосила, що ухвалена програма спрямована на посилення роботи із запровадження соціальних послуг для дітей щодо їхньої підготовки до повернення в біологічну сім'ю після тривалого перебування в державних закладах.

«Ми також маємо забезпечити дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, сімейними формами виховання. Для цього буде вдосконалено програми підготовки кандидатів в усиновлювачі, прийомні батьки та батьки-вихователі. Загалом, ми змінюємо підхід: потрібно підбирати сім’ю для дитини, а не дитину для сім’ї», — пояснила основні підходи міністр.

Як заощадити ресурси

Постановою уряду «Про економію державних коштів» ухвалено також зміни до заходів з економного й раціонального використання державних коштів, передбачених на утримання органів державної влади та інших державних органів, підприємств, установ та організацій, утворених в установленому порядку органами державної влади, які використовують кошти державного бюджету.

Змінами передбачено здійснення витрат на забезпечення організації харчування (крім витрат на харчові продукти) в межах суми, яка не перевищує 2,25% від загальних видатків кошторису державного органу.

Однак таке обмеження, зокрема, не поширюватиметься на навчальні заклади всіх типів та рівнів акредитації, заклади соціального захисту і допомоги. Також ця норма не стосуватиметься й організації харчування військовослужбовців Збройних сил, інших утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів спеціального призначення.

Зберегти ринки збуту

Схвалено й проект Протоколу між Кабінетом Міністрів України та Урядом Російської Федерації про поставки товарів за виробничою кооперацією у 2013 році. Підписати документ уповноважено міністра економічного розвитку і торгівлі Ігоря Прасолова, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Протокол підготовлено з метою реалізації відповідної угоди між урядами двох країн про виробничу кооперацію від 24 квітня 1998 року. Зокрема передбачено, що профільні міністерства двох країн визначають номенклатуру товарів, які постачаються за виробничою кооперацією суб’єктами господарювання України та РФ у 2013 році, обсяги їх поставок, а також перелік цих суб’єктів господарювання.

Здійснення поставок у рамках названої угоди дасть змогу розвивати взаємовигідне співробітництво українських та російських підприємств, надасть їм можливість зберегти традиційний ринок збуту, сприятиме підвищенню конкурентоспроможності українського виробника на світовому ринку.

«Нове життя» триває

Розпорядженням Кабінету Міністрів затверджено план заходів з реалізації в 2013 році Національного проекту «Нове життя» — нова якість охорони материнства та дитинства». Так, до кінця року буде відкрито ще п’ять регіональних перинатальних центрів: у Запоріжжі, Луганську, Тернополі, Чернівцях та Києві (другий заклад). З початку року новітні медичні заклади вже запрацювали у Рівному та Хмельницькому.

У Волинській, Львівській, Херсонській та Черкаській областях затверджено проведення ремонтних робіт і технічного переоснащення приміщень, повідомляє прес-служба Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами.

Підготовку до реалізації нацпроекту «Нове життя» протягом цього року розпочнуть у Вінницькій, Івано-Франківській, Миколаївській, Одеській, Сумській областях і Севастополі.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»