Торговець цінними паперами – компанія «ММСІС Інвестментс» – був дуже оптимістичний. Він повідомляв, що «прибутковість 100% річних є реальністю для інвесторів». При цьому фондовий індекс «Української біржі» за минулий рік впав на 34,8%. «Діяльність цієї компанії спрямована на те, щоб ввести в оману інвесторів за допомогою агресивної реклами, яка не відповідає поточним потенціалам нашого ринку», — вважає глава рейтингового комітету Української асоціації по захисту інвесторів, кредиторів та страхувальників (УПАЗІКС) Віталій Шапран.

Система регулювання діяльності торговців цінними паперами в Україні (як і в більшості країн СНД) допускає договірні відносини з інвестором, коли торговець за можливі збитки відповідальності не несе. Тому експерти припускають, що більшу частину ресурсів, залучених «ММСІС Інвестментс» під обіцянки 100% річних, власники втратять. Бо обіцяти — не означає виплатити.

У тому, що менеджмент «ММСІС Інвестментс» на вітчизняному фондовому ринку відшукав Ельдорадо, засумнівалися дисциплінарна колегія асоціації «Українські фондові торговці» (АУФТ), яка призупинила членство «ММСІС Інвестментс» у своїх лавах, а 21 грудня минулого року виключила його зі складу своїх членів. Згідно з чинним законодавством, це шлях до позбавлення компанії ліцензії незалежно від результатів її перевірки Нацкомісією з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР). Комісія може анулювати ліцензію профучасників даного товариства, якщо протягом двох місяців після виключення з асоціації «Українські фондові торговці» компанія  не вступить в іншу саморегулюючу організацію.

Регулятор для захисту прав інвесторів та недопущення шахрайства в кінці листопада прийняв рішення щодо зупинення клірингу, укладання договорів купівлі-продажу цінних паперів, внесення змін до системи депозитарного обліку цінних паперів, випущених зокрема ПАТ «Форекс Емемсіс Груп» і компанією Інтернет Глобал Текнолоджі (НКЦПФР вийшла на ці компанії під час перевірки «ММСІС Інвестментс»). Це рішення прийнято у зв’язку з ознаками маніпулювання цінними паперами. Ринкова вартість акцій, випущених ПАТ «Форекс Емемсіс Груп», досягла 418 грн за номіналу 0,5 грн (вартість цінного папера збільшилися на 83 500%!). А в середині грудня НКЦПФР оштрафувала за маніпулювання акціями ПАТ «Інтернет Глобал Текнолоджі» на 170 тис. торговця цінними паперами ТОВ «Сортіс» та ТОВ «Паритет Інвестсмент». До речі, НКЦБФР порушила ще дві справи про маніпулювання стосовно торговців, які здійснювали операції з цінними паперами «Форекс ММСІС Груп», але їхні назви в комісії поки не називають.

На жаль, в Україні немає оперативної системи реагування на спроби залучення грошей від населення під обіцянки високої прибутковості. «Минає майже півроку, перш ніж держоргани звертають увагу на такі пропозиції, — нарікають в УПАЗІК. Хоч Нацкомфінпослуг працює над проектом закону «Про заборону фінансових пірамід», в Україні поки що не передбачено кримінальної відповідальності за подібні операції.

Пригадайте ошуканих вкладників фінансових пірамід «Кінгз Кепітал» Олександра Бандурченка і Олександра Сафонова, мавродівської МММ-2011. Їхніми жертвами стали клієнти, яких згубила жадібність до задекларованої компаніями доходності. Вони не зважили на те, що висока доходність передбачає високі ризики для інвесторів. Тож хочеться знову повторити відому істину: вкладники, будьте пильними. Не ведіться на захмарні відсотки прибутковості від своїх інвестицій. Пам’ятайте, що краще мати синицю в руках, аніж журавля у небі.