НАВКОЛО СВІТУ

У двох найвідоміших футболістів ХХ століття - ювілейний тиждень. Минулої суботи своє 70-річчя відзначив "король футболу" Пеле, а сьогодні виповнюється 50 років з дня народження "золотого хлопчика" (він же "зіркове барильце", "десятка") Дієго Марадони, якого часто називали наступником легендарного бразильця.

Він був п'ятою дитиною в родині робітника і домогосподарки і першим, а тому таким жаданим хлопчиком. На сьомий день народження Дієго одержав у подарунок перший у житті футбольний м'яч. Він так зрадів, що й заснув, не випускаючи шкіряну кулю з рук. У дев'ять його зарахували до дитячої команди клубу "Архентінос Хуніорс". Тодішній її тренер Франсиско Корнехо свідчив: "Уже тоді Дієго Марадона вмів робити з м'ячем майже все".

За десять днів до 16-річчя молодий талант дебютував у чемпіонаті Аргентини, а ще за кілька місяців Луїс Менотті поставив його у матчі збірної країни проти Угорщини. Минув рік, і той самий Менотті завдав Дієго найважчої в житті образи: за 13 днів до фіналу чемпіонату світу він виключив Марадону із списку збірної. "Вдома було жахливо, - згадував футболіст. - Це було схоже на похорон. Мама плакала, тато плакав, плакали брати і сестри. Вони казали мені, що я найкращий, що встигну зіграти ще на п'яти чемпіонатах. Тоді я поклявся, що візьму своє".

Так воно, зрештою, і сталося. Марадона носить титули чемпіона Аргентини й Італії, володаря кубків Італії та Іспанії, Кубка УЄФА, чемпіона світу 1986 року у Мексиці. До речі, з цим турніром пов'язані два забиті Дієго голи, один з яких назвали найскандальнішим, а другий найкращим у ХХ столітті. Обидва м'ячі майбутній чемпіон послав протягом п'яти хвилин під час чвертьфінального матчу у ворота збірної Англії.

У першому епізоді Марадона намагався зробити пас партнеру по нападу і продовжував рух у бік воріт суперника. Від ноги захисника м'яч полетів у штрафний майданчик англійців, де Марадона догнав його і лівим кулаком спрямував у ворота. Суддя, вважаючи, що удар був завданий головою, взяття воріт зарахував, незважаючи на протести британців. 16 років по тому Марадона назвав той гол реваншем Аргентини за поразку у Фолклендській війні.