З 1 січня 2014 року платникам єдиного податку — фізичним особам — підприємцям, які бажають обрати спрощену систему оподаткування, отримувати свідоцтво платника єдиного податку (далі — свідоцтво) не треба. Замість свідоцтва зареєстрований платник єдиного податку може за бажанням безплатно отримати витяг з реєстру платників єдиного податку. Діятиме витяг до внесення змін до реєстру.

Реєстрація суб’єкта господарювання як платника єдиного податку здійснюватиметься шляхом внесення відповідних записів до реєстру платників єдиного податку.

Ці нововведення передбачені Законом України від 24. 10. 2013 року №657 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо обліку та реєстрації платників та удосконалення деяких положень».  

Спрощено реєстрацію

Ще одна новація 2014 року — новостворений суб’єкт господарювання може бути добровільно зареєстрований платником ПДВ чи єдиного податку одразу після його державної реєстрації в автоматичному режимі без відвідування органу Міндоходів.

Для цього заяву про добровільну реєстрацію як платника податку та/або заяву щодо обрання спрощеної системи оподаткування слід подати державному реєстратору як додаток до реєстраційної картки на проведення державної реєстрації юридичної особи або фізичної особи — підприємця.

Скановану електронну копію такої заяви передає державний реєстратор до органів доходів і зборів одночасно з відомостями з реєстраційної картки. Реєстрацію платника єдиного податку орган Міндоходів проводить протягом двох робочих днів з дня отримання від держреєстратора електронної копії заяви, а платника ПДВ — з бажаного дня, зазначеного у заяві, або протягом 5 робочих днів від дати надходження заяви, якщо в ній не зазначено бажаний день.

Нагадуємо, що з 1 січня 2014-го набирають чинності закони, якими вносяться зміни до порядку реєстрації осіб як платників податків, а саме: закони України від 05. 09. 2013 р. №441-VII, від 05. 09. 2013 р. №443-VII,  від 24. 10. 2013 р. №657-VІІ. 

Інформаційно-комунікаційний департамент
Міністерства доходів і зборів України