ПЕДАГОГІЧНА МОНСТРОЛОГІЯ

«Урядовий кур’єр» дізнався, що буде з вихователями дитсадків, які жорстоко поводяться з дітьми

Викладені на Ютубі відеозаписи з прихованих камер, де гувернантки «виховують» дітей стусанами, стали майже бестселерами в Інтернеті і обійшли немало телеканалів.

Вони викликали чималий резонанс у суспільстві. Адже хто знає, як поводяться з дітьми сучасні Мері Поппінс, поки батьки ввірених їм малят на роботі? Втім, здавалось би, альтернатива гувернанткам є — дитсадочки. Там суворий контроль за нянями і виховательками. От тільки… Насправді тут теж ситуація не завжди райдужна.

Шукайте педагога!

Пригадую, коли я збиралась віддавати свою дитину в садочок, мені порадила одна мудра жінка, доктор педагогічних наук:

— Орієнтуйтесь не на статус садочка, а на людей, які там працюють. Якщо є можливість — походіть, поговоріть з виховательками. І виберіть ту, якій не страшно довіряти дитину.

Я й досі вдячна професорці за ту пораду.

…Якось Олена, моя знайома, розповіла, як свого часу віддала свою чотирирічну Ганнусю в садочок. З часом помітила — дитина йде в групу неохоче, зі сльозами. Дитину із садочка Олена забирала однією з останніх — через графік роботи. Та якось під обід несподівано подзвонила мама: «Доню, я приїхала до тебе в гості, стою під дверима!» Олені вдалося відпроситися з роботи, тож і Ганнусю вирішила забрати раніше. Зайшла в групу і здивувалася — всі діти сидять, малюють, а її дочки немає! Вихователька враз злякалась, зніяковіла, і побігла в підсобку. Олена за нею. Побачене ще довго не могла згадувати спокійно. У темній комірчині, поміж віників і швабр, на кахельній підлозі на колінах стояла Ганнуся і вже навіть не плакала — тільки хлипала… Вихователька ж щось белькотала на виправдання… Як потім з’ясувалось, та з вигляду привітна жінка за найменшу провину зачиняла дітей у підсобці. Ще й погрожувала: скажеш матері, то на ніч тебе в комірчині залишу!

Нині Ганнуся вже велика. Свого «першого педагога» згадує мов страшний сон. А ось виховательці все зійшло з рук: Олена не повірила, що та буде покарана за бездушність, тож і не поскаржилась на неї. Лише знайшла інший садочок для дитини.

Хто «виховає» вихователя?

На жаль, це не єдина «страшилка» з дитсадківського життя, яку можуть розповісти батьки. Якщо вони й скаржаться, зазвичай усе закінчується тим, що завідуюча «відчитає» виховательку. «Залізні аргументи» напоготові: групи переповнені, роботи багато, зарплата маленька… Отож батьки шукають інших виходів. Марина, дитина якої теж відвідувала дитсадок, каже, що вживала «превентивних» заходів: задобрювала виховательку подарунками.

Звичайно, це не означає, що подібне на кожному кроці. Адже педагоги, як правило, дотримуються вимог до своєї роботи. Однак з правил трапляються й винятки… Тільки ж нікому не хочеться, щоб «під роздачу» потрапив саме його малюк. Але нині є надія, що знущанням над дітьми у дитсадках таки покладуть край. Бо за проблему серйозно взялося Міносвіти.

Так, заступник міністра освіти і науки, молоді та спорту Борис Жебровський та голова правління ВГО «Асоціація працівників дошкільної освіти» Ніна Омельяненко звернулися до керівників органів управління освітою, керівників та педагогічних працівників дитсадків з листом під назвою «Зупинити насилля над дітьми — справа нашої професійної гідності». У ньому, зокрема, зазначено:

«Керівникам дошкільних навчальних закладів необхідно внести до Правил внутрішнього розпорядку, виконання яких є обов’язковим для кожного працівника, вимоги щодо дотримання професійної етики. Розробити додатки, до яких включити етичні норми діяльності, моральні принципи та правила професійної поведінки і передбачити відповідальність працівників. При цьому керівники закладів мають зробити все, щоб запобігти порушенням правил професійної етики.

Органам управління освітою слід посилити персональну відповідальність керівників дошкільних навчальних закладів за дотримання працівниками професійної етики і негайно приймати рішення щодо звільнення осіб, що проявляють фізичне або психологічне насильство стосовно до дітей».

Як розповів «Урядовому кур’єру» Борис Жебровський, відтепер період «першого» чи «другого» попередження закінчився. Хай тільки підтвердиться хоч один подібний випадок, і педагог- «монстр» розпрощається з роботою. Хоч, як зауважує посадовець, звернень від батьків з приводу жорстокого ставлення до дітей загалом надходить небагато. Приводом же для «посилення уваги» стали ті самі кадри хоум-відео з Інтернету.

Реагуватимуть на кожне письмове звернення

Як же відслідковуватимуть чиновники «порушення правил» професійної етики і які «заходи впливу» застосовуватимуть? Борис Жебровський пояснює, що реакція буде на кожне письмове звернення батьків з цього приводу у районне, міське управління освіти чи в іншу відповідну інстанцію.

— Телефонний дзвінок підтвердити складно, тож це має бути письмова заява, — каже Борис Михайлович. — Хоч цілком імовірно, що хтось захоче й вихователя скомпрометувати. Тому кожен факт ретельно перевірятиметься, буде службове розслідування. І тільки-но факти підтвердяться, вимагатимемо негайного звільнення працівників, які жорстоко поводяться з дітьми. Навіть якщо це спричинить за собою позови до суду. Тільки так — коли ми почнемо зсередини, ми зможемо це явище принаймні загальмувати. Ми хочемо зосередити увагу на дошкільнятах, оскільки психологи, інші фахівці пояснюють, що насильство у віці, коли дитина не може захистити себе ні фізично, ні словесно, так впливає на формування особистості, що потім виправити буває складно.

Батьки дошкільнят, яким ми розповіли про цей лист, сприйняли його схвально, мовляв, сумлінні вихователі працюватимуть як працювали, а ось горе-педагоги хоч за своє місце боятимуться і стримуватимуть негатив...

Натомість вихователі відреагували по-різному. Так, Людмила Андріївна, вихователька зі стажем, і в жорсткостях щодо дітей не помічена, сприйняла цей лист скептично. Каже, що все одно бувають різні випадки, і якщо так, то скоро в садочках педагогів не залишиться — всіх позвільняють. Ірина, яка тільки торік закінчила педучилище, уже сама хоче звільнитися. «А воно мені треба — майже тридцять дітей, за кожним не встежиш, та ще й на таку зарплату! А діти які вередливі трапляються! Ну, буває, «приведу до порядку» когось шльопком, але увечері про це попереджаю батьків». Ще одна вихователька — Анжела Миколаївна — вважає, що ніякі листи нічого не змінять. Бо головна проблема — у великому навантаженні на педагога. Вихід же, на думку Анжели Миколаївни, у зменшенні кількості дітей у групах, максимум до 15, щоб вихователь працював з меншим напруженням. Та вона переконана, що в державних дошкільних закладах цього не станеться, бо ж і самих садочків не вистачає!

Ось такі різні думки. Яким буде результат боротьби з насиллям над дітьми в дитсадках, покаже час. А поки що у батьків з’явився шанс на те, що недбалий вихователь, перш ніж підняти руку на дитину, подумає про наслідки. Якщо не для дитини, то хоча б для себе. Отже, рідні дошкільнят мають знати, що їхні скарги на горе-вихователів не залишаться без розгляду.