Уряд вживає заходів для прискорення створення серійного виробництва вітчизняних комбайнів. Низку доручень з цього приводу дано відповідним міністерствам за результатами розгляду на нараді під головуванням Прем’єр-міністра Миколи Азарова питання виконання заходів з підготовки та реалізації інвестиційних проектів, спрямованих на розвиток машинобудування для агропромислового комплексу, передбачених Державною програмою активізації розвитку економіки на 2013—2014 роки.

Серйозне налаштування на перспективу додає оптимізму машинобудівникам. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Розрахунок до 2018 року

Зокрема, доручено підготувати низку рішень уряду. Так, Мінфіну, Мінекономрозвитку та Міндоходів в місячний термін необхідно внести на розгляд Кабінету Міністрів пропозиції щодо законодавчого врегулювання механізму та умов надання держгарантій підприємствам недержавного сектору економіки для виконання завдань держпрограми. Також відповідальні міністерства повинні підготувати урядове рішення щодо встановлення ступеня локалізації виробництва зернозбиральних комбайнів «Скіф-Тукано-440» на ТОВ НВЦ «Херсонський машинобудівний завод».

Загалом до 2018 року заплановано випустити 7688 зернозбиральних комбайнів. Це сприятиме розвитку вітчизняного комбайнобудування та забезпечить ефективне виробництво товарного зерна за рахунок оновлення технічного парку сільськогосподарських товаровиробників високопродуктивними зернозбиральними комбайнами «Скіф-Тукано-440» та «Скіф», продуктивністю 9—12 кг/cек. Реалізація проекту потребує фінансування в сумі 223,8 мільйона гривень. Станом на 10 січня 2014 року профінансовано 73,8 мільйона гривень.

На сьогодні виготовлено 4 одиниці зернозбиральних комбайнів «Скіф-Тукано-440» (вартістю 2 мільйони 50 тисяч гривень за одиницю), які наразі проходять випробування та сертифікацію, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Умови господарювання 

Цього року уряд планує посилити роботу з оновлення парку сільськогосподарської техніки. Зокрема, вдосконаляться умови отримання сільгоспмашин у лізинг через НАК «Украгролізинг». Завдяки цьому торік вдалося збільшити поставки техніки аграріям. Загалом же того року парк сільгосптехніки в Україні оновився на 14 тисяч сільгоспмашин. Про це повідомив міністр аграрної політики та продовольства Микола Присяжнюк.

«Україна має перспективу для нарощення врожаю зернових до 80 мільйонів тонн. Однак для реалізації такого потенціалу потрібно значне технічне переоснащення. Особливо дрібних та середніх сільгоспвиробників. Але на це потрібні значні фінансові ресурси. Тому уряд минулого року розпочав роботу над полегшенням участі аграріїв у лізингових програмах придбання техніки. Зокрема, вдосконалюється механізм фінансового лізингу через НАК «Украгролізинг», — зазначив Микола Присяжнюк.

Міністр підкреслив, що ведеться інтенсивна робота, по-перше, над полегшенням умов отримання сільгосптехніки та обладнання у лізинг через цю компанію. По-друге, над зниженням ризиків неповернення коштів за передану техніку та обладнання у фінансовий лізинг.

«Завдяки цьому поступово зростає популярність державних лізингових програм придбання сільгоспмашин. Так, минулого року «Украгролізинг» поставив аграріям техніки та обладнання майже на 87 мільйонів гривень. А це на 20 мільйонів більше, ніж у 2012 році. Таку ж позитивну динаміку планується зберегти і цього року. Зокрема, завдяки реалізації Програми активізації розвитку економіки на 2013-2014 роки», — цитує слова Миколи Присяжнюка прес-служба Мінагрополітики.

Також міністр додав, що загалом торік парк сільгосптехніки в Україні оновився 14 тисячами сільгоспмашин. Зокрема, майже 4 тисячами тракторів, понад 1 тисячею зернозбиральних комбайнів, понад 2 тисячами одиниць грунтообробної та 1,4 тисячі посівної техніки.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»