«Засмучені й злі самі на себе. Багато вивчали «Мальме», серйозно готувалися до гри. На жаль, супернику вдалося забити, а потім вони дуже щільно закрилися в обороні, й у нас не вийшло її пробити…», — півзахисник «Шахтаря» Бернард не приховував розчарування і навіть деякого безсилля після гри. Виправдовувати провальний виступ та ще й у ювілейному матчі свого тренера (Мірча Луческу в середу грів тренерську лаву під егідою Ліги чемпіонів усоте) завжди важко.

До початку матчу «Мальме» вважали аутсайдером групи, однак у сучасному футболі це ще нічого не означає. Гості, яких нібито вважали фаворитами, вже до 15-ї хвилини довели володіння м’ячем на свою користь 65 на 35 відсотків, а особливих дивідендів це не давало. А на 17-й хвилині  припустилися фатальної помилки, яка призвела  до голу: Конате прорвався лівим флангом та вирізав точний пас на Розенберга, який і розстріляв ворота П’ятова.

У середу П’ятов не виручив лише раз. Фото з сайту uefa.com

Небезпечні моменти біля воріт «Мальме» почали з’являтися лише у другій половині першої сорокап’ятихвилинки. Спочатку Гладкий завершував багатоходівку партнерів з правого флангу, але його удар виявився невлучним. За кілька хвилин вже Тейшера був на завершальній фазі атаки, однак влучив у руку Розенбергу. Арбітр не зважився призначити пенальті у ворота господарів. «Шахтар» не знітився, і вже Фред після пасу Бернарда був зобов’язаний відновлювати паритет у зустрічі — «шкіряний» зрадницьки пролетів у сантиметрах від дальньої стійки. Шведи проявили себе у контратаках ближче до перерви. В одній із них Бергет отримав розрізний пас від партнера у центрі штрафного, і тільки реакція П’ятова завадила «Мальме» збільшити свою перевагу в рахунку.

Друга 45-хвилинка взагалі не віщувала нічого приємного для української команди. Срна, який зазнав серйозного пошкодження перед перервою, був не схожий сам на себе. За невиразної гри капітана помилялася вся захисна ланка «Шахтаря», даючи шведам змогу проводити гострі контрвипади. На 55-й хвилині Срна завалив у власному штрафному Джурджіча — пенальті. П’ятов не дав себе переграти.

На жаль, польові гравці донецької команди не зуміли якісно розпорядитися психологічною перевагою, отриманою після 11-метрової дуелі. У подальшому саме «Мальме» був ближчим до того, щоб закріпити переможний рахунок, аніж «гірники», аби його хоча б зрівняти. Забійні епізоди для взяття воріт мали Розенберг та Джурджіч, а один раз нам допоміг кращий друг будь-якого голкіпера — стійка воріт.

Головний тренер «Шахтаря» Мірча Луческу не робить трагедії з третьої поспіль поразки. Він все одно вважає свою команду сильнішою і  обіцяє: 3 листопада у Львові його підопічні виграють 2:0.

«Украй складно коментувати цю гру. В першому таймі мали повну перевагу, били по воротах, але наш суперник добре оборонявся й іноді блокував ці удари. М’яч або летів повз ворота, або відлітав на кутові. Вони знали, що сильніші у верховій боротьбі і що можуть впоратися з кутовими. На жаль, перша вилазка у наш штрафний призвела до взяття воріт. Весь правий фланг зіграв не так, як потрібно. У матчі з ПСЖ, коли нам забили, передача теж була звідти, як і з «Реалом», на жаль. Марлос пізно включився в боротьбу. У нас були моменти для того, щоб зрівняти рахунок. Одразу мав можливість Фред. І якщо суперник нам забив після такого моменту, то Фред пробив повз ворота», — бідкався Мірча Луческу  на післяматчевій прес-конференції. — Болюча поразка. Тепер слід добре підготуватися до повторної гри з «Мальме». Потрібно обов’язково перемагати з різницею у два м’ячі, тому що, вважаю, ми сильніші за цю команду». 

Ганна РОМАШКО 
для «Урядового кур’єра»