ЗАХОПЛЕННЯ

Хлопчик із Полтавщини вишиває, в'яже і перемагає в конкурсах з математики

Про таких, як Максимко Калинович, кажуть: не обділений Божою ласкою. Попри свій доволі юний вік - 19 лютого хлопчику виповнилося 9 років - він уже багато що вміє: в'яже гачком, захоплюється орігамі, виконує роботи з бісеру і тканин, малює, вишиває.

"Роботи дитини оригінальні, красиві на вигляд, зроблені з душею, - характеризує Максимкову творчість директор Розсошенської гімназії, де він учиться, Тетяна Тягнирядно. - У гімназії працюють різні секції, то Максим два роки поспіль брав участь у роботі секції мистецтвознавства, де представив та захищав свої вироби".

Легко дається хлопчику і вивчення загальношкільних дисциплін, особливо, точних предметів. Він неодноразово перемагав у конкурсах з математики. А в'язати гачком і вишивати хлопчика навчила його бабуся, пенсіонерка із села Шевченків Полтавського району Лідія Буневич. Їхньою першою спільною роботою були вишиті закладки для підручників першого класу. "А зараз, - каже третьокласник, - бабуся Ліда вчить мене в'язати на спицях".

Трохи соромлячись, він продемонстрував із десяток своїх вишивок, що залишилися, серветки, в'язані речі, зроблених із бісеру Діда Мороза зі Снігуронькою та ялинку, і ельфів із гномиками. Це ж скільки побіля них треба поморочитися!

"У Максимка вистачає терпіння", - ніби прочитала мої думки Лідія Петрівна. І принагідно розповіла, як допомагає їй під час літніх канікул по господарству - без нагадувань і відро води з колодязя витягне, і бур'яни на городі вирве, гусей напасе і курей погодує. "Так, я ніколи без роботи не сиджу!", - осмілів під кінець розмови хлопчик.