Головна ідея у цьому питанні полягає у сповідуванні урядом системного підходу. «Філософія така: немає жодної людини зі сходу чи анексованого Криму, яка не може розраховувати на підтримку і допомогу Української держави», — зазначив віце-прем’єр-міністр. І це стосується зокрема соціальних виплат, особливо пенсійних. Водночас він підкреслив, що обов’язок Української держави — щоб кошти, які нелегкою працею здобуває український народ, не розграбовували на територіях, де нині орудують терористи. Адже непоодинокі випадки, коли грабують інкасаторські машини, відділення банків.

Пенсії — за обліком

«Принципове розв’язання цієї проблеми лежить у політичній площині, — наголосив В’ячеслав Кириленко. — Тільки остаточне визволення від російських терористів усієї території Луганської та Донецької областей, тільки повернення в лоно матері-України анексованого Росією Криму вирішить усі соціальні питання цих територій».

Урядовець запевнив, що співгромадяни з непідконтрольних владі територій Луганської та Донецької областей зможуть отримувати пенсії, щойно стануть на облік за місцем тимчасового перебування в інших регіонах.

Уряд ухвалив 1 жовтня відповідну постанову щодо надання адресної допомоги тимчасово переміщеним особам. На ці цілі зарезервовано півмільярда гривень. Уже виплачено 108 мільйонів. Зокрема 608 тисяч пенсіонерів отримують пенсії. Також призначено допомогу 145 тисячам тимчасово переміщених осіб, майже 66 тисячам з них таку допомогу вже виплачують.

Загалом на сьогодні обліковано 335 тисяч родин для призначення відповідних виплат, зокрема й коштів на оплату житла, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Cекретаріату Кабміну.

Найближчим часом уряд планує розглянути питання щодо перенесення кінцевої дати взяття на облік пенсіонерів, які не можуть отримати пенсію на тимчасово окупованих територіях. В’ячеслав Кириленко розповів про об’єктивні проблеми з обліком громадян, які тимчасово не можуть отримувати пенсії на територіях, де орудують терористи. Зокрема нині через загрозу втрати коштів, які перераховував уряд на соціальні виплати в ці регіони, такі виплати на непідконтрольній українській владі території припинено. З огляду на це, люди почали оформлювати документи для отримання відповідних виплат у інших областях, що значно підвищує навантаження на підрозділи соціального захисту.

«Тож, знаючи про напругу зі взяттям на облік людей із тимчасово окупованих територій для виплати пенсій та всіх соціальних виплат, які можуть бути обмежені, якщо люди на такий облік не встигнуть стати до 31 грудня, ми розглядаємо питання відтермінування цієї дати», — повідомив В’ячеслав Кириленко.

Зусилля не будуть марними

Напрацьовують і Національний план дій щодо реінтеграції внутрішньо переміщених осіб на 2015—2016 роки. Уряд залучає до його підготовки не лише вітчизняних фахівців, а й спеціалістів з Організації Об’єднаних Націй та інших міжнародних підрозділів, які мають досвід роботи в таких складних ситуаціях.

Проблему потрібно розуміти не лише як пенсійну, страхову, соціальну чи будь-яку іншу, а також як проблему гуманітарного характеру. «Йдеться про велику кількість людей, змушених залишити власні домівки, які потребують соціального діалогу та соціальної реінтеграції. Її мають здійснити не тільки зусиллями органів виконавчої влади, а й волонтерів, всіх людей доброї волі», — наголосив урядовець.

«Адже всі ми знаємо, що рано чи пізно, але докладемо всіх зусиль, аби це відбулося якомога раніше — наша Україна стане єдиною і територіально цілісною», — запевнив В’ячеслав Кириленко. 

Михайло ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»