ОЧІКУВАННЯ 

У чаші новозбудованого Олімпійського стадіону запалає  головний вогонь чотириліття
 

Грецька богиня перемоги Ніка прямує з Пантеону до міста-господаря Ігор. На реверсі — поєднання п’яти символічних елементів, серед яких — Темза та стилізований під коштовний камінь логотип Ігор. Такий вигляд має медаль тридцятої літної Олімпіади, урочисте відкриття якої відбудеться сьогодні в столиці Великої Британії.

Нагороди Лондона-2012, виготовлені у Південному Вельсі, стали найбільшими за всю історію Ігор. Їх діаметр — 8,5 сантиметра, товщина — 7 міліметрів, вага — 400 грамів. Протягом шістнадцяти днів найсильніші атлети планети розіграють 302 комплекти медалей у 31 виді спорту. Загалом у найважливіших стартах чотириріччя візьмуть участь майже 12,5 тисячі спортсменів з 205 країн світу.

Найголовніша інтрига змагань — боротьба в неофіційному командному заліку. Чотири роки тому найбільший медальний урожай зібрали спортсмени Китаю, які вибороли 51 золоту нагороду. Господарі Ігор-2008 блискуче виступили не тільки в традиційних для себе видах — стрибках у воду, настільному тенісі, стрільбі. Вони здивували спортивний світ у гімнастиці та легкій атлетиці. Досить сказати, що головного конкурента — збірну США за кількістю найпрестижніших нагород представники Піднебесної залишили далеко позаду — 51 медаль проти 36.

У полоні олімпійської лихоманки опинилися і найменші британці. Фото з сайту inform24.ru

На берегах Темзи заокеанська дружина готова взяти реванш. За підрахунками впливової американської газети USA Today, за загальною кількістю нагород трійка кращих виглядатиме так: Китай — 95 медалей, США — 88, Росія — 81. Водночас  своїм землякам оглядачі пророкують 41 золоту медаль, а китайцям лише 24, що було б для них найгіршим показником, починаючи з 1996 року.

Керівники російського спорту визнають, що головним конкурентом у боротьбі за третє місце для них будуть господарі Ігор. У Пекіні британці поповнили скарбничку 19 золотими нагородами, росіяни — 23. Цікаво буде спостерігати, чи зіграє вирішальну роль у цьому протистоянні фактор рідних стін.

Один з об’єктивних орієнтирів напередодні грандіозного свята — кількість призерів на чемпіонатах світу з олімпійських видів спорту в попередньому році. Для збірної України ситуація обнадійлива. У сезоні-2011 могутній прорив здійснила наша боксерська дружина. На світовій першості в Баку під час нагородження переможців гімн України лунав чотири рази. Героями передолімпійських стартів стали Василь Ломаченко з Білгорода-Дністровського і сумчанин Тарас Шелестюк, дебютант подібних змагань Євген Хитров з Кривого Рогу і капітан нашої збірної — кримчанин Олександр Усік.

Міцні наші позиції в сучасному п’ятиборстві. У Москві 29-річна луганчанка Вікторія Терещук випередила всіх суперниць і в індивідуальних змаганнях, і у змішаній естафеті разом із Дмитром Кирпулянським. У секторі для потрійного стрибка чекаємо далеких польотів від Ольги Саладухи. Вихованка донецької школи легкої атлетики з результатом 14 метрів 94 сантиметри залишила позаду грізних конкуренток під час світової першості в Південній Кореї.

ПРЯМА МОВА

                                   
Сергій БУБКА,

президент НОК України:

«Зізнаюсь щиро: прогнози або планування вірогідних медалей — не моя стихія. Під час спортивної кар’єри на власному досвіді переконався, що таке Олімпійські ігри, об які підводні рифи може розбитися мрія, як можуть зійти нанівець роки важких тренувань і повного самозречення. Тому я намагаюся не тільки не рахувати майбутні нагороди, а й навіть не називати будь-які прізвища. Це створює величезне психологічне напруження навколо спортсмена — у підсумку атлет може «перегоріти» ще задовго до старту».

                                   
Георгій ЗАНТАРАЯ,

чемпіон світу з дзюдо:

«Нещодавно один з друзів сказав мені цікаву річ. У тебе народилася дитина — заради цього варто виграти «золото» в Лондоні. Чому? Уяви собі, що за шість років твій син Давид піде до школи. Першокласники запитають: хто твої батьки? А він відповість: мій тато — олімпійський чемпіон.

До речі, два роки тому на світовій першості я переміг олімпійського чемпіона Пекіна-2008 корейця Чхве Мін Хо».

                                   
Олеся ПОВХ,  
срібний призер чемпіонату
Європи-2012  в спринті:

«На дистанції сто метрів у кожного учасника фінального забігу шанси на перемогу майже однакові. Так само, як і у спринтерській естафеті. На останньому чемпіонату світу, де ми вибороли «бронзу», наше відставання від збірної Ямайки cтановило 0,8 секунди, а від переможниць — спортсменок США — трохи менше секунди. У Лондоні конкуренти будуть ті самі. Чемпіонський квартет з Америки — Б’янка Найт, Еллісон Фелікс, Маршевет Майєрс і Кармеліта Джетер. Команду Ямайки представляють Шеллі-Енн Фрейзер-Прайс, Керрон Стюарт, Шерон Сімпсон і Вероника Кемпбелл-Браун. Крім них, є ще росіянки та спринтерки з Нігерії».

                                   
Роман ГОНТЮК,
дворазовий призер
Олімпійських ігор з дзюдо:

«Олімпіада — це грандіозне свято. Я пишаюся тим, що втретє представлятиму на ньому свою країну. Ще більша честь — нести прапор України на церемонії відкриття Ігор. Дехто вважає, що це — погана прикмета. Адже свого часу прапороносцями були Сергій Бубка і Денис Силантьєв, які залишилися без нагород. Я хочу навести інший приклад: у Пекіні-2008 я першим з українців виграв медаль, а потім ми здобули  найбільше олімпійських нагород у своїй історії. Сподіваюся, в Лондоні наша команда виступить ще краще».

НАВКОЛО ІГОР

Олена Бондаренко  в Лондоні не зіграє

ТРАВМА. Українська тенісистка Олена Бондаренко відмовилася від участі в літніх Іграх-2012. Олімпійський турнір з тенісу пройде з 28 липня по 5 серпня. 190 спортсменів розіграють п’ять комплектів нагород.

Місце травмованої українки, що посідає 367-й рядок у рейтингу жіночої тенісної асоціації (WTA), дісталося  британці Хітер Вотсон. Крім того, наша країна втратила представництво в парному розряді турніру, де Олена повинна була виступати в дуеті зі своєю сестрою Катериною.

Нашим прогнозують на  медаль більше

ПЕРЕДБАЧЕННЯ. Стати переможцями ХХХ літніх Олімпійських ігор у загальному заліку найбільше шансів мають збірні Китаю, США та Росії. Такий прогноз на підставі наукового дослідження статистичних даних зробили вчені Рурського університету в Бохумі, повідомила його прес-служба.

На думку німецьких учених,  китайські атлети виборють  102 медалі, спортсмени зі США — 100, а російські — 71, — зазначається у повідомленні.

У першу десятку країн за кількістю здобутих перемог, за розрахунками аналітиків, мають потрапити також Велика Британія, Австралія, Франція, Німеччина, Південна Корея, Куба та Бразилія. Україна ж може зберегти здобуте у 2008 році в Пекіні 11-е місце, збільшивши кількість медалей з 27 до 28.

У своєму дослідженні науковці Рурського університету враховували політичні, економічні, демографічні та культурні передумови кожної зі 172 країн-учасниць лондонської Олімпіади, а також їхні результати на попередніх іграх.

За допомогою такої ж формули експерти готували прогнози для останніх двох Олімпіад і майже не прорахувалися: їхні дані щодо результатів ігор в Афінах 2004 року збіглися на 97,4% і на 96,9% — у Пекіні 2008 року.

Україна — не Росія

ЗАЯВА. Штаб олімпійської делегації України надіслав офіційне звернення до Організаційного комітету Ігор ХХХ Олімпіади в Лондоні з проханням терміново виправити   помилкові біографічні дані, опубліковані на офіційному Інтернет-сайті Ігор. Як повідомляє сайт Національного олімпійського комітету України, зокрема йдеться про інформацію щодо спортсменів російської команди, де допущені істотні  помилки, пов’язані з місцем їхнього народження в Україні.

Штаб олімпійської делегації України відстежуватиме розвиток подій та вживатиме  відповідних заходів щодо внесення необхідних поправок.

Корея, та не та

ХАЛЕПА. На лондонській Олімпіаді стався дипломатичний інцидент. У середу перед початком матчу з футболу між жіночими командами Північної Кореї і Колумбії замість прапора КНДР демонструвався прапор Південної Кореї. Помилка організаторів призвела до годинної затримки початку матчу. Зрештою північнокорейські футболістки виграли у команди Колумбії з рахунком — 2:0.

Змагання чоловічих команд почалися вчора.

ТАБЛО «УК»

Програма Ігор-2012 28 липня

Кульова стрільба: жінки, пневматичний пістолет, 10 метрів

Велоспорт: чоловіки, шосейна гонка

Стрільба з лука: чоловіки, командний турнір

Дзюдо: жінки, вагова категорія до 48 кг

Дзюдо: чоловіки, вагова категорія до 60 кг

Кульова стрільба: чоловіки, пневматичний пістолет,10 метрів

Важка атлетика: жінки, вагова категорія до 48 кг

Фехтування: жінки, рапіра, індивідуальний турнір

Плавання: чоловіки, 400 метрів, комплекс

Плавання: чоловіки, 400 метрів, вільний стиль

Плавання: жінки, 400 метрів, комплекс

Плавання: жінки, естафета 4х100 метрів, вільний стиль.