ТРАДИЦІЇ

Від  Андрія  до Великодня — час випробування почуттів закоханих

Павло ЛАРІОНОВ
для «Урядового кур’єра»

У листопаді так і не «приїхав» до нас на  білому коні Архістратиг Михайло (21). Останній раз цей провісник зими виправдав народні прикмети у 2007 році, коли у всіх куточках світу листопад  відзначився лиховісними  штормами і снігопадами. Тож яким буде грудень? Чи вимостить він на річках мости, чи вкриє землю білою ковдрою?

За давніми прикметами, який перший день місяця (Платона і Романа), такий і весь місяць. Народна мудрість повчає: «Виглядай зиму на Платона і Романа, щоб похвалити її на Масниці». Якщо мороз, то й зима буде такою. А якщо зранку тепло — початок зими буде м’яким. Народний синоптик з Волині Володимир Лис  прогнозує, що  початок грудня відзначиться  похолоданням і снігопадами. Потепління обіцяє перед Новим роком.

4 грудня  відзначаємо велике релігійне свято — Введення у храм Пресвятої Богородиці — Третю Пречисту. До цього дня слід завершити всі господарські роботи і спланувати наступний трудовий рік. На Пречисту християни приводять до церкви своїх дітей, щоб Пресвята Богородиця взяла їх під своє покровительство. «Якщо  Пречиста морозом притисне, до кінця місяця не відпустить», — каже народне прислів’я.

Перший сніг на замерзлих гілочках. Фото Олександра ЛЕПЕТУХИ

На Андрія Первозванного (13) земля має вкритися снігом, а річки —кригою. І в наші дні на сільських ставках та озерах відбуваються  веселі молодіжні гуляння. Парубки роблять складчину на проведення традиційних вечорниць. Дівчата дарують своїм обранцям власноруч вишиті хустинки, рукавиці (колодки). Під час Великодніх свят пари, почуття яких пройшли випробування часом, можуть оголосити заручини. На Андрія спостерігають за станом води в ополонках: вода спокійна — зима буде теплою; течія швидкоплинна, вирує — будуть великі снігопади з хурделицями.

Тим, хто вірить у народні прикмети, варто звернути увагу на погоду на Варвару (17).  «Варвара сніг мостить, Сава (18) цвяхи гострить, Миколай (19) мороз прибиває», — каже народна мудрість.

Свято Миколая Чудотворця — одне з головних зимових свят. Обдаровувати в цей день дітей, згадувати їхні добрі вчинки — давня традиція, що збереглася до наших днів. За святковим столом збирається вся родина — пригощаються пісними стравами, пирогами з капустою, горохом і яблуками, узваром, кутею. Дорослим можна вживати пиво. Від Миколая зима набирає повну силу. Якщо день видасться сніжним, улітку будуть гарні сіножаті.

Груднем рік завершується. Напередодні свята Нового року у наших пращурів була традиція палити колоду (ночви, видовбані  із стовбура старого дерева). У вогонь підкидали сміття, зібране у дворі і винесене з хати: щоб усі негаразди згоріли і пішли з обійстя за димом. У наш час дерев’яні ночви — рідкісна реліквія. Зате сміття не бракує. Спалюйте! Нехай Новий рік принесе щастя та добробут у кожну оселю! 

НАШ КАЛЕНДАР

1 грудня   — День працівників прокуратури; Всесвітній  день боротьби зі СНІДом.
2 грудня
   — Міжнародний день боротьби за скасування рабства.
3 грудня
   — Міжнародний день інвалідів.
4 грудня
   — Введення у храм Пресвятої Богородиці. Третя Пречиста.
5 грудня
   — День працівників статистики; Міжнародний день добровольців в ім’я  економічного і соціального розвитку.
6 грудня
   — День Збройних сил України.
7 грудня
   — День місцевого самоврядування; Міжнародний день цивільної авіації.
9 грудня
   — Міжнародний день боротьби з корупцією.
10 грудня
— Міжнародний день прав людини.
11 грудня
— День благодійництва; Міжнародний день гір.
12 грудня
— День Сухопутних військ України.
13 грудня
— Апостола Андрія Первозванного.
14 грудня
— День ушанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.
15 грудня
— День працівників суду.
18 грудня
— Міжнародний день мігранта.
19 грудня
— Свято Миколая Чудотворця; День адвокатури.
20 грудня
— День міліції; Міжнародний день солідарності людей.
22 грудня
— День енергетика; День працівників дипломатичної служби.
24 грудня
— День працівників архівних установ.
25 грудня
— Різдво за григоріанським календарем.
31 грудня
— Зустріч Нового року.