МЕДИЦИНА

Для жителів глибинки збільшать парк діагностичних машин

Учора Президент Віктор Янукович дав доручення Прем’єр-міністру Миколі Азарову, віце-прем’єр-міністру — міністру охорони здоров’я Раїсі Богатирьовій, голові Ради міністрів АР Крим Анатолію Могильову та головам обласних державних адміністрацій забезпечити громадян, які проживають у сільській місцевості у віддалених від закладів охорони здоров’я населених пунктах, якісною та доступною медичною допомогою.

Пересувні флюорографічні  кабінети  мають побувати  у найвіддаленіших  куточках  країни. Фото Укрінформу

У зв’язку з цим перший заступник Глави Адміністрації Президента — представник глави держави в Кабінеті Міністрів Ірина Акімова провела брифінг для представників ЗМІ. За її словами, це питання слід поставити руба, адже нині в різних областях нашої країни загалом працюють лише 110 спеціалізованих медичних автобусів. Їх держава почала закуповувати ще 2004 року.

За словами першого заступника Глави АП, в рамках реалізації медичної реформи новітні автобуси медичної допомоги в нашій країні розрізняються за трьома типами. До першого з них належать спеціалізовані машини, які займаються флюорографією та маммографією, до другого — лабораторно-діагностичні, а до третього — стоматологічні. «Усі три типи автобусів уже працюють, проте їх кількість та стан не є задовільним. Вони не здатні поки що виконати ті завдання, які постали в державі», — сказала Ірина Акімова.

Посадовець також зауважила, що до першого вересня МОЗ і керівники обласних та місцевих державних адміністрацій мають визначитися з потребами регіонів у спеціалізованих медичних автобусах. Це дасть змогу вивести на значно вищий рівень профілактику та раннє виявлення різноманітних захворювань. «На превеликий жаль, Україна дуже відстає в питаннях профілактики від розвинених європейських країн та країн пострадянського простору. Тому роль профілактики нині не можна недооцінювати», — сказала Ірина Акімова.

За приклад вона навела два негативні для країни чинники: зростання кількості випадків онкозахворювань (переважно молочної залози) та відкритої форми туберкульозу. За даними посадовця, з 1995 року й понині кількість онкозахворювань зросла з 309 до 349 випадків на 100 тис. населення. А серед 100 тис. пацієнтів у 60—70 виявляється відкрита форма туберкульозу. Власне проблема в тому, що цих страшних діагнозів можна було б уникнути за умови вчасного обстеження та ранньої діагностики хвороб.

Окремо Ірина Акімова нагадала, що в рамках медичної реформи цього року держбюджетом передбачено кошти на зміцнення матеріально-технічної бази первинної медицини. Зокрема на пілотні регіони вже виділено 327 млн грн.