МИСТЕЦТВО

 Кияни першими оглянули складений із писанок «Вівтар націй» одеської художниці Оксани Мась

На Софійській площі напередодні вихідних у супроводі Національного ансамблю солістів України «Київська камерата» та під «акомпанемент» світлового шоу відкрили грандіозну арт-інсталяцію одеської художниці Оксани Мась. Її робота — обличчя Божої Матері, складене із тисяч дерев’яних писанок, — вже стала сенсацією минулорічного Венеціанського бієнале. Але то був лише фрагмент грандіозного задуму художниці — відтворення в креативній техніці Гентського вівтаря братів Яна та Хуберта ван Ейків, який вважається шедевром мистецтва Відродження і встановлений у бельгійській церкві Сент Бавон. І от тепер можна було оглянути кілька його фрагментів, складених протягом  року з писанок з оригінальними малюнками пересічних людей.

І Бог-Отець постав перед Софією... Фото Володимира ЗАЇКИ

Презентація роботи відбувалася під приглушені звуки, що нагадували краплі води, які розбиваються об каміння, та тихий, неясний шепіт людей. Складена із розписаних різнобарвних яєць, композиція нагадувала давню фреску чи яскраву вишивку хрестиком. Аби оглянути певні фрагменти, треба було піднятися на постамент, що само по собі символізувало сходження і подолання. Усе це створювало певну атмосферу і наповнювало додатковим змістом сам процес сприйняття художньої композиції.

Але й процес творення не був простим. Кожен елемент масштабного «полотна» виготовлений різними людьми й об’єднав енергетику тисяч авторів писанок — дітей і старих, хворих і щасливих, ув’язнених і монахинь, силовиків і студентів, жителів 42 країн світу. Усі вони малювали власні гріхи, з яких і було задумано відтворити Гентський вівтар, який зображує рай на землі із Богом-батьком на чолі в оточенні Божої Матері та Архангела Гавриїла. Агнець символізує жертву заради людей. Так колективний «Вівтар націй» спокутує людські гріхи. До речі, оскільки робота над проектом триває, наступного дня всім бажаючим було запропоновано долучитися до створення нових елементів — зобразити на дерев’яних заготовках яєць свої гріхи, а також бажання, переживання та мрії.

Поки що виставляється інсталяція заввишки 22 метри і завширшки 38 метрів. Загалом же планується композиція розміром 92 на 134 метри. Писанки утримуються залізними стрижнями на дерев’яних панелях. По завершенні їх буде 302.

Оксана Мась зізналася, що задумала цей проект задля об’єднання  людей усіх вірувань та національностей навколо ідеї відродження душі, і дуже хотіла, аби його побачили її співвітчизники. Отже, вже у травні «Вівтар націй» зможуть побачити жителі Одеси і Ялти, а протягом року він побуває у Дніпропетровську, Харкові, Донецьку, Львові та Запоріжжі.