Звільнення від оподаткування на період АТО

На період проведення АТО або запровадження воєнного стану звільняються від оподаткування ввізним митом та податком на додану вартість спеціальні засоби індивідуального захисту за визначеними кодами згідно з УКТЗЕД, лікарські засоби та медичні вироби, зареєстровані та дозволені для застосування в Україні, а також лікарські засоби та медичні вироби без їхньої державної реєстрації під час ввезення їх на митну територію України.

Обсяги ввезення лікарських засобів та медичних виробів визначає Кабінет Міністрів України. При митному оформленні цієї категорії товарів слід застосовувати такі коди: спеціальні засоби індивідуального захисту, бронежилети, нитки та тканини для виготовлення бронежилетів — «161»; лікарські засоби та медичні вироби відповідно до підпункту «в» пункту 193.1 статті 193 Податкового кодексу України — «162»; лікарські засоби та медичні вироби без їхньої державної реєстрації та дозвільних документів щодо можливості їх ввезення — «163».

Співпраця з ЄС

Із 23 квітня діє автономний преференційний торговий режим ЄС для України, який передбачає одностороннє зменшення або скасування мит на українські товари. Так Євросоюз підтримав економіку України. До 1 листопада 2014 року триватиме застосування автономних торговельних преференцій, але знижені та нульові ставки мита діятимуть і далі.

Нагадуємо, що скасовано мито для 94,7% обсягу промислових товарів і для 83,4% товарних позицій сільськогосподарської продукції. 15,9% сільгосппродукції підпадає під нульові тарифні квоти, зокрема яловичина, свинина, баранина, м’ясо птиці, яйця, молоко, йогурти, вершкове масло, молочні пасти, пшениця, ячмінь, кукурудза, овес, мед, цукор-сирець, карамель, глюкоза, крохмаль, манітол, гриби, томати, часник, сік виноградний, спирт етиловий. Інформацію про тарифи та квоти розміщено на сайті Міністерства економічного розвитку і торгівлі.

Для використання преференційного торгового режиму з Євросоюзом необхідно:

- отримати сертифікат походження EUR.1 (видає Торгово-промислова палата України (ТПП) та її регіональні підрозділи. ЄС залишає також можливість використання умов експорту в рамках режиму GSP, який діє нині для України та для використання якого необхідно отримати сертифікат форми А. Відповідні сертифікати видає також ТПП);

- ознайомитися з правилами походження товарів з Регламенту Європейської комісії № 2454/93 (інформація про отримання сертифікату EUR.1 та умови торгівлі розміщені на сайті ТПП (Послуги/ Оформлення сертифікатів про походження товарів. Підтвердження країни походження товарів, що експортують з України, та видача відповідних сертифікатів походження (Сертифікат EUR.1 в рамках автономних торгових преференцій Європейського Союзу).

Діє онлайн-сервіс ЄС «Служба підтримки експорту» www.exporthelp.europa.eu. Сервіс створено Єврокомісією для того, щоб надавати безкоштовний доступ до інформації стосовно умов експорту в країни ЄС. Цей онлайн-сервіс містить інформацію про умови торгівлі з Євросоюзом, зокрема стосовно чинних мит, преференційних торговельних угод, статистичних даних, інших специфічних вимог до продукції.

Головне управління Міндоходів у м. Києві