«Цінності — шлях до безпеки (29-та історія свободи)» — із такою назвою стартував 8-й Київський безпековий форум. На вулиці Набережно-Хрещатицький у Fairmont Grand Hotel англійською та українською мовами лунали думки політиків, урядовців, експертів із понад 20 країн щодо збереження миру й відновлення цінностей у Європі та Чорноморському регіоні. Гості столиці розвивали сценарії розвитку подій в Україні та Європі, накреслювали прогнози осяжного майбутнього в геополітиці. А ось доленосних рішень не приймали. Цей форум — лише платформа для дебатів і обміну досвідом. Цього року він стосувався розбудови системи в Європейському Союзі й НАТО та моделі, за якою Україна зможе формувати свою історію свободи.

Міжнародна бізнесова та політична еліта переконалася в єдності думок та дій наших Президента і Прем’єр-міністра. Головні їхні посили стосувалися виконання мінських домовленостей. А відтак — миру. Керівництво держави не просило додаткової міжнародної підтримки у фінансовому еквіваленті, лишень застерігало, що за найгіршого сценарію у військово-гібридному вимірі постраждає не лише Україна, а й вся Європа.

Наша країна потребує не лише інвестицій, а й зброї для захисту суверенітету. Фото з Урядового порталу

Одним мир, іншим — війна

Президент Петро Порошенко розгортав думки, згадуючи ще події 8-річної давності. Мовляв, тоді ніхто у світі не міг уявити, що безпека стане настільки важливою для існування України та європейського регіону. Він вважав за потрібне повторити всі факти розвитку агресивного сценарію подій на нашій території, анексійну втрату Криму, окупаційну ситуацію на Донбасі. «Агресорові не потрібен Крим. Він володіє 1/6 суші на планеті та часто не може дати їй ради. Є підстави бути переконаними, що агресорові потрібна вся Україна: слабка, дестабілізована, дискредитована європейськими ідеями», — сказав він.

Говорив Петро Порошенко і про консенсусне рішення Європи, яка таки погодилася запровадити санкції проти Росії опісля захоплення нею Криму. «Світ наполегливо шукає нових форм безпеки у світі. Вони потрібні. І дискусія в Україні в рамках форуму важлива, бо старі формати безпеки, розроблені після Другої світової війни, не працюють. Світ побачив, хто хоче миру, а хто — війни».

Глава держави резюмував: щоб подати заявки на членство в ЄС, Україна має відповідати критеріям цієї організації. Потуги агресора він переказав гостям під кінець виступу: міфічний захист російськомовних громадян. «Результатом захисту стала трагічна загибель населення саме на цих територіях. Ми маємо сісти за стіл переговорів і бажано мати миротворчі європейські сили. Нам конче потрібна координація дій для імплементації мінських угод, для захисту політичного процесу. Польові командири бойовиків, які захопили нашу територію, не представлятимуть Донбас. Ми вестимемо діалог з українським Донбасом після проведення там виборів, процесу децентралізації, вестимемо ефективні реформи, рішуче боротимемося з корупцією, будуватимемо незалежну судову гілку влади, запровадимо програму деолігархізації, демонополізації. Інвестиційний клімат супроводжуватиметься дерегуляцією».

Тінь летальної зброї

Прем’єр-міністр більше говорив про агресивні антиукраїнські дії Росії, про підрив режиму нерозповсюдження ядерної зброї. Нинішні протистояння він назвав війною між правдою і брехнею, свободою і диктатурою, минулим та майбутнім. «Багато залежить від нашої спільної могутньої відповіді на агресію РФ, — наголосив він. — Путін хоче бачити себе одним із ключових лідерів світу та відновити Радянський Союз. Справжній лідер не поводиться так, як РФ з Україною».

Про потребу в єдності ЄС та США Арсеній Яценюк говорив окремо. Вона має проявитися у вигляді нових порцій санкцій. За його словами, їх треба поширити в міру того, як РФ відхиляється від мирних угод.

Чимало залежить і від фіскальної стабільності України. Глава уряду пояснив, що нашій країні не вистачає 25 мільярдів доларів (ці кошти уряд сподівається отримати у формі кредитів упродовж наступних чотирьох років), а потім попередив, що йдеться про гібридну війну, яка здійснюється чужими руками. Ніхто не знає, як її вести, тож Володимир Путін зробить усе можливе для дестабілізації ситуації в Україні. Арсеній Яценюк мав на увазі не воєнні дії, а провокування соціальної напруги, соціального вибуху.

Стратегію роботи уряду він назвав правильною: «Ми маємо пройти через ці важкі нововведення. Ми із Президентом готові відповісти на виклики, але потребуємо глобальної підтримки. Не повертайтеся в бізнесові справи із Росією, як раніше. Ми не можемо дозволити собі зазнати поразки».

І знову-таки одне але. Виконання мінських угод залежить від Росії, яка має відвести свої війська, покласти край постачанню тяжкої зброї. Третя передумова досягнення миру — закриття українсько-російського кордону.

«Мій уряд ніколи не спілкуватиметься з терористами, ми хочемо спілкуватися з легітимно обраними представниками Луганська і Донецька», — наголосив Арсеній Яценюк.

Американських та європейських друзів України він попросив звернути увагу на потенціал України та інвестувати в неї. «Ви матимете зиск, а ми відновимо економіку. Якщо ви не готові спрямувати військових, надсилайте людей у цивільному — бізнесменів. Ми хочемо зробити Україну членом європейської родини!» — чітко означив позицію Прем’єр.

І ця родина виступає переважно проти постачання летальної зброї. У цьому контексті він пояснив, що Україна просить не наступальну зброю, а зброю для захисту. «Якщо ви підтримаєте Україну і допоможете створити нам потужніші Збройні сили, то ми захищатимемо й кордони ЄС. Це зброя для захисту України та всієї Європи», — наголосив глава уряду.