ВШАНУВАННЯ

У Києві нагородили найкращих атлетів минулого року

Віктор КАЛІНІЧ
для «Урядового кур’єра»
,
Олександр ЛЕПЕТУХА
(фото)
«Урядовий кур’єр»

На старт індивідуальних змагань літніх Ігор-2012 у фехтуванні на шпагах Яна Шемякіна вийшла, посідаючи лише одинадцяте місце в світовому табелі про ранги. Це не завадило 26-річній львів’янці у першій зустрічі олімпійського турніру перемогти чемпіонку світу — Любов Шутову з Росії.   У півфіналі підопічна заслуженого тренера країни Андрія Орликовського  здолала лідера світового рейтингу Юджи Сунь із Китаю, а у вирішальному  поєдинку провела результативну атаку проти олімпійської чемпіонки-2008 німкені Брітти Хайдеманн. Щоразу перевага дворазової чемпіонки Всесвітньої універсіади вимірювалася лише одним уколом.

30 липня 2012 року вперше на тридцятих літніх Іграх гімн України пролунав на честь нашої чарівної землячки. Саме олімпійську чемпіонку з фехтування Яну Шемякіну визнано найкращою спортсменкою року. Імена переможців оголосили минулої суботи в Києві під час традиційної урочистої церемонії «Герої спортивного року».

Між нами боксерами: Аліна Шатернікова і Олександр Усик

У найпрестижнішій номінації її суперницями були дворазова срібна призерка Ігор-2012 з веслування на байдарках Інна Осипенко-Радомська і дворазова бронзова призерка Лондона з кульової стрільби Олена Костевич. Поважні арбітри — члени Української академії спорту віддали перевагу Шемякіній.

— На червоному килимі ви почуваєтеся настільки ж впевнено, як і на фехтувальній доріжці? — запитали журналісти лауреата.

— Зізнаюся: вперше виходити на сцену в довгій сукні на підборах було досить страшно. Заспокоїлася лише тоді, коли повернулася в зал на своє місце.

Яна Шемякіна без шпаги

Найкращим спортсменом став дворазовий олімпійський чемпіон з боксу Василь Ломаченко. На відкритті заходу президент Національного олімпійського комітету Сергій Бубка зачитав вітання від Президента Віктора Януковича. Поздоровлення від Прем’єр-міністра Миколи Азарова оголосив міністр молоді та спорту України Равіль Сафіуллін.

ЛАУРЕАТИ СЕЗОНУ

Спортсменка року

Яна Шемякіна (фехтування на шпагах)

Спортсмен року

Василь Ломаченко (бокс)

Тренер

Володимир Морозов (академічне веслування)

Сенсація

Олексій Торохтій (важка атлетика)

Команда

Яна Дементьєва, Анастасія Коженкова, Наталія Довгодько, Катерина Тарасенко (академічне веслування)

Спортивний організатор

Володимир Продівус — президент Федерації боксу України

Сильні духом (паралімпійські види спорту)

Наталія Прологаєва (плавання)

Разом із олімпійцями (неолімпійські види спорту)

Ганна Ушеніна — чемпіонка світу з шахів

Олімпійська надія України

Анастасія Меркушина, Юлія Бригинець, Юлія Журавок — чемпіонки юнацького чемпіонату світу з біатлону в естафеті

За волю до перемоги

Юрій Чебан (веслування на каное)

Спортивна слава України

Ольга Бризгіна (легка атлетика) та Григорій Крісс (фехтування)

Народний вибір

Олександр Усик (бокс)