ДИПЛОМАТІЯ

У цьому міністра закордонних справ Леоніда Кожару запевнив Держсекретар
Сполучених Штатів Джон Керрі

У рамках візиту до США керівник українського дипломатичного відомства Леонід Кожара провів низку зустрічей на різному рівні. Однією з головних стала зустріч з Державним секретарем цієї країни Джоном Керрі, під час якої обговорено широке коло питань двосторонніх відносин у політичній, безпековій, економічній, гуманітарній та інших сферах.

Так, Леонід Кожара запевнив, що Україна налаштована на всебічний розвиток стратегічного партнерства із США, та запросив Державного секретаря здійснити цього року візит до Києва з метою проведення чергового засідання Комісії стратегічного партнерства на рівні глав зовнішньополітичних відомств.

Міністр також поінформував про втілення масштабних реформ у нашій державі, метою яких є запровадження європейських стандартів в усіх сферах життя. Урядовець підкреслив стратегічну важливість підписання у листопаді 2013 року  Угоди про асоціацію і створення зони вільної торгівлі з Євросоюзом.

Джон Керрі (праворуч): Америка підтримує ініціативи Києва. Фото Укрiнформу

У свою чергу, Джон Керрі запевнив у підтримці Сполученими Штатами євроінтеграційного курсу України, підкресливши важливість виконання рекомендацій Європейського Союзу для забезпечення підписання Угоди про асоціацію. Зокрема він зазначив, що запорукою подальшого зближення України з ЄС є продовження роботи над зміцненням засад демократії і верховенства права.

Також американський дипломат наголосив на високій оцінці з боку США внеску України у справу ядерного роззброєння, міжнародного нерозповсюдження зброї масового знищення, миротворчу діяльність, зокрема участь нашої держави у Міжнародних силах сприяння безпеці в Афганістані.

Джон Керрі запевнив, що Сполучені Штати розглядають Україну як важливого партнера в регіоні ОБСЄ та готові надавати політичну й практичну допомогу в реалізації пріоритетів українського головування в 2013 році. У цьому контексті сторони окремо зупинились на питаннях врегулювання «заморожених конфліктів» та проблематиці людського виміру.

Крім того, міністр закордонних справ, чинний голова ОБСЄ провів брифінг у Раді Безпеки ООН. Виступаючи у ключовому органі ООН у галузі підтримання міжнародного миру та безпеки, Леонід Кожара поінформував про реалізацію пріоритетів українського головування в ОБСЄ у 2013 році, а також окреслив перспективні напрямки співробітництва двох організацій у вирішенні глобальних та регіональних викликів.

Окремо наголошено на необхідності надання нового імпульсу розв’язанню тривалих конфліктів на просторі ОБСЄ, зокрема довкола Придністров’я, підтримці зусиль співголів Мінської групи у врегулюванні конфлікту в Нагірному Карабасі, а також Женевських переговорів щодо Грузії. Важливим напрямком розбудови довіри в галузі безпеки в Європі будуть закріплення і розвиток позитивних результатів діалогу між Сербією та Косовом. 

Леонід Кожара акцентував на низці ініційованих Україною багатосторонніх цільових заходів під егідою нашого головування в ОБСЄ, зокрема планованій Міжнародній конференції з протидії торгівлі людьми та Молодіжному саміті, повідомляє прес-служба МЗС. 

Члени Ради Безпеки ООН одностайно підтримали викладені міністром закордонних справ пріоритети головування нашої держави в ОБСЄ. Рада Безпеки ООН також привітала перші результати діяльності України на чолі ОБСЄ та запевнила в повній підтримці подальшої реалізації насиченого порядку денного українського головування.