СЕЛЕКТОРНА НАРАДА

Мінсоцполітики прагне зберегти мережу баз відпочинку для школярів

Щойно закінчився навчальний рік, а в кількох областях України вже розпочався сезон оздоровлення школярів. Перших маленьких відпочивальників прийняли пришкільні і заміські табори Київщини, Луганщини, Сумщини. Та це тільки старт, масові заїзди почнуться в перші дні літа. Про це звітували представники облдержадміністрацій під час селекторної наради з питань дитячого оздоровлення, яка відбулася під головуванням міністра соціальної політики Наталії Королевської у вівторок у Кабінеті Міністрів. У нараді взяли участь керівники та представники структурних підрозділів Ради міністрів АР Крим, обласних, Київської та Севастопольської міських держадміністрацій та представники центральних органів влади.

Цього року поставлене амбітне завдання — охопити літнім оздоровленням і відпочинком не менш як 70% школярів, тобто три мільйони. А це — майже на 162 тисячі більше, ніж торік. Держава забезпечила і певну фінансову базу для цієї справи. Наталія Королевська зауважила:

— Ми збільшили фінансування оздоровлення дітей у цьому році за рахунок Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності і за рахунок державного бюджету. Тому сподіваємося, що всі неврегульовані питання за два наступні дні будуть закриті, і з 1 червня у повному обсязі розпочнеться оздоровлення й відпочинок наших дітей.

Відпочинок біля водойми — найприємніший! Фото Валерія МЕЛЬНИКА

Загалом на 1 червня дозвіл на відкриття отримають 617 дитячих таборів. Однак це ще не 100%. Міністр закликала керівників областей активізувати роботу в цьому напрямку. Курс взято не лише на кількісні, а й на якісні показники. Міністр зазначила, що насамперед оцінюватимуть кількість дітей, які оздоровляться та відпочинуть, а не кількість закладів, які працюватимуть. А також наскільки збільшиться кількість хлопчиків і дівчаток, які охоплені оздоровленням, а не відпочинком.

— Якомога більше дітей мають отримати якісне оздоровлення, замість того, щоб проводити літо у пришкільних таборах, фактично на асфальті, — зазначила Наталія Королевська.

Також міністр звернула увагу учасників селекторної наради на те, що на заміських дитячих базах відпочинку і в оздоровницях має бути забезпечене цілодобове медичне обслуговування й належна охорона, а також потрібно звернути увагу на харчування маленьких відпочивальників. За словами Наталії Королевської, півсклянки соку і сто грамів фруктів на день — це надто мало для підлітка. Харчування має бути збалансованим, адже відомо, що діти в таборах, як правило, хочуть їсти більше, ніж удома. Втім, керівництво деяких таборів знаходить можливість організувати посилене харчування хлопців і дівчат, однак, зауважила Наталія Королевська, перевіряльні структури їх за це карають: мовляв, понад норму дітей годувати не можна. Тож вона запропонувала переглянути норми харчування.

Оптимістичні звіти з регіонів вселяли надію, що поставлене завдання — охопити змістовним відпочинком і оздоровленням не менш як 70% школярів, буде не лише виконане, а й перевиконане. Так, на Харківщині планують надати путівки в табори 95,5% дітей, на Київщині — 89,5%. Переважна більшість областей уже запланували взяти 70% плану, ті ж, хто до неї ще не дотягнувся, пообіцяли найближчим часом задіяти всі резерви, аби зробити це. Особливу увагу, як і завжди, приділяють дітям із соціально вразливих категорій населення. А на Херсонщині, як повідомила заступник голови облдержадміністрації Ганна Пономаренко, відпочинком та оздоровленням охоплюють навіть бездомних та бездоглядних дітей.

— Наприкінці липня ми здійснимо аналіз ситуації: що виправлено за підсумками сьогоднішньої наради, та зробимо висновки, — зазначила міністр.

Втім, як виявилося, не всіх влаштовує відпочинок в Україні. Зокрема, заступник голови Чернівецької облдержадміністрації Василь Бурлака зауважив, що в регіоні планують надати путівки 62% школярів, але це — 100% усіх, кому вони потрібні. Решта ж дітей відпочиває разом з батьками за кордоном.

Як зауважила Наталія Королевська під час брифінгу після селекторної наради, нині ставиться завдання не лише на цей момент, а й на перспективу. А саме — зберегти мережу дитячих оздоровниць та баз відпочинку. Щоб не сталося так, як свого часу з дитячими садками, які віддали різним структурам, а нині дошкільнятам місць не вистачає. До того ж, нині немало закладів дитячого оздоровлення та відпочинку вимагає модернізації, адже більшість їх побудована ще у 60–80-х роках.

— Ми розуміємо, що сьогодні потрібен додатковий ресурс для побудови нових закладів і модернізації вже існуючих. Тому було ухвалено концепцію Державної цільової програми оздоровлення та відпочинку дітей і розвитку мережі дитячих оздоровчих закладів. До 2016 року у цей напрямок мають бути зроблені серйозні інвестиції: і державні, і приватні, — зауважила міністр.