Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, відкриваючи засідання уряду, заявив, що на виконання його доручення Національна гвардія передала Державній службі з надзвичайних ситуацій два броньовані автомобілі КрАЗ-5233ВЕ для евакуації мирних жителів із територій, які перебувають під постійним обстрілом терористів. За даними глави уряду, із Дебальцевого вже евакуйовано 2,5 тисячі осіб. З них понад 600 дітей і 60 людей похилого віку, які не можуть самостійно пересуватися. Ці машини повністю броньовані і для пасажирів, і для водіїв. Кожен КрАЗ може перевезти від 20 до 25 осіб. Пофарбовані вони у білий колір та мають позначки з червоним хрестом.  

На цей нюанс Прем’єр звернув особливу увагу представників ОБСЄ, а Росію він попросив припинити обстріл цивільного населення.

«Сподіваюся, що до ночі ці два броньовики доїдуть до місця призначення і ми відновимо евакуацію цивільного населення, дітей та інвалідів із Дебальцевого, Авдіївки і тих зон, які перебувають під постійним обстрілом російських терористів», — наголосив Арсеній Яценюк. До слова, до зони АТО автомобілі вирушили із завантаженими працівниками ДСНС 10 тоннами харчових продуктів як гуманітарною допомогою.

Навіщо дотувати Росію?

Наступна заява Прем’єра стосувалася ціни на газ, який імпортують з Європи в Україну. В літній період — з квітня по жовтень — вона буде на рівні 250—300 доларів за тисячу кубометрів. Того самого дня Міністерство енергетики та вугільної промисловості отримало завдання разом з НАК «Нафтогаз України» в літній період закачати в підземні газові сховища країни максимально можливий обсяг палива за максимально прийнятною для України ціною, а також скоротити, наскільки можливо, імпорт газу з Російської Федерації.

«Падіння цін на нафту дає нам можливість скористатися позитивною ринковою кон’юнктурою і не переплачувати Росії, як ми не переплачували протягом останнього року. Дотації для Росії закінчені. Ми працюємо на ринкових умовах і виконуємо свої контрактні зобов’язання, — резюмував глава уряду. — Раніше ми закуповували 5% газу в Європі і 95% — у Росії. За підсумками 2014 року 67% купуємо в ЄС і тільки 33% — у Росії. Вимагаю поетапного подальшого скорочення частки російського газу в українському енергетичному балансі. Це і вигідніше, й ефективніше. В рамках цього технічне завдання — максимальне збільшення прокачування реверсного газу».

У цю п’ятницю прем’єр-міністри України й Словаччини проведуть переговори зокрема щодо газової тематики. Аналогічні переговори уряд вестиме й з іншими постачальниками блакитного палива. «І словаки, і поляки, й інші країни ЄС — ми з усіма говоритимемо про збільшення постачання реверсного газу європейськими шляхами до України», — сказав Арсеній Яценюк.

Більше прагматизму, а не популізму

Прем’єр запропонував відмовитися від надання статусу учасника бойових дій цивільним особам. Такий статус, на його переконання, можуть мати виключно військовослужбовці, працівники правоохоронних органів — «люди, які зі зброєю в руках захищають країну». Тож Арсеній Яценюк доручив Міністерству регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства разом із Міністерством соціальної політики, Міністерством фінансів передбачити двократне збільшення розміру заробітної платні для цивільних осіб, які перебувають у зоні Антитерористичної операції й виконують цивільну функцію із забезпечення наших Збройних сил і Національної гвардії.

«Той, хто поза межами зони АТО, отримує одну заробітну плату, до того з цивільних, хто виконує свою функцію в зоні АТО, — задіяти механізм двократного збільшення на час перебування в зоні АТО і виконання своїх функцій», — наголосив глава уряду.

Окрім цього, Кабінет Міністрів прийняв рішення надати міжвідомчій комісії з питань надання статусу учасника бойових дій (працює при Державній службі ветеранів і учасників АТО) повноважень щодо позбавлення цього статусу.

Арсеній Яценюк закликав комісію невідкладно зібратися і позбавити цього статусу колишнього заступника міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Дмитра Ісаєнка. Окремо він говорив про можливу передачу повноважень щодо надання статусу учасника бойових дій учасникам АТО комісіям при профільних силових і правоохоронних відомствах.

Передбачається, що Комісія при Держслужбі ветеранів розглядатиме лише спірні випадки. «Також комісія і Державна служба виконує функцію ведення єдиного державного реєстру учасників бойових дій. Щодо присвоєння статусу учасника бойових дій військовослужбовцям та іншим категоріям ми передаємо ці повноваження на відповідні комісії, створені в Міноборони та інших силових і правоохоронних органах. Це дасть змогу вдвічі скоротити термін проходження документів і присвоєння статусу учасника бойових дій нашим військовослужбовцям», — сказав Арсеній Яценюк.

А ще уряд прийняв постанову щодо виплати з державного бюджету компенсації обсягом до 609 тисяч гривень за операцію з протезування бійців АТО за кордоном.

Прем’єр запросив представників фракцій парламентської більшості разом з урядовцями обговорити подальший план економічних реформ і подальшу програму співпраці з нашими західними кредиторами, зокрема Міжнародним валютним фондом. Результатом майбутніх консультацій мають стати конкретні дії з реформування економіки — включно з ухваленням необхідних законопроектів.

«Переконаний, що парламентська коаліція разом з урядом і Президентом далі йтиме шляхом правильних реформ і спільно нестиме політичну відповідальність за всі рішення, і з кожним днем у нас буде дедалі менше популізму і більше прагматизму і націленість на реальний конкретний результат», — сказав Арсеній Яценюк.