ЗАСІДАННЯ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ

Зміни, що відбулися в суспільстві за два останніх роки, ще далекі від сучасних стандартів життя

Кожен пересічний українець по-своєму оцінює роботу владних інституцій упродовж означеного періоду. Плюси і мінуси можна віднайти будь-де. Критично оцінює досягнуті результати своєї роботи і Прем’єр-міністр Микола Азаров, про що й сповістив у залі урядових засідань. Утім, на його думку, позитиву тут все ж таки більше, бо втримати макроекономічні показники вдалося за досить непростих внутрішніх і зовнішніх умов. Країну випробовували на міцність боргові зобов’язання, рецесія деяких європейських економік, зростання вартості газу, аномальні посуха та холоди. Однак уряд зупинив падіння економіки, а торік відновив її зростання.

Завдання, поставлені Президентом під час відкриття останньої сесії Верховної Ради, вимагають від уряду і парламентаріїв системної постійної роботи з профільними комітетами, окремими депутатами, громадськістю та експертами.

Застарілими методами змінити країну не вдасться. Фото з сайту polisaevo.ru

Роботи вистачить усім

Останнє є надзвичайно важливим інструментом сприйняття. «Жодне системне перетворення, жоден законопроект без роз’яснення суспільству мети таких перетворень не має права вийти з ось цих стін, — спеціально наголосив Микола Азаров. — Без довіри людей, без їхньої участі у перетвореннях законопроекти не варті паперу, на якому їх написано».

За його словами, програму економічних перетворень, яка є своєрідною «дорожньою картою» на цей рік, уже сформовано. На меті вона має одне: остаточне виведення країни на траєкторію стабільного економічного зростання. Водночас поставлено завдання демонтувати і застарілу адміністративну систему, і стереотипи мислення.

Спираючись на завдання глави держави, Прем’єр поінформував, що головним напрямком модернізації країни уряд вважає підвищення рівня соціального захисту населення і якості життя в країні. Тут не обійтися без удосконалення «законодавства, яке забезпечить обгрунтованість і соціальну зваженість цін і тарифів». Тобто розвиток фінансового сектору відновлення кредитування економіки тісно переплітається із соціальною складовою нашого повсякденного життя.

Судячи зі слів Прем’єра, цей рік повинен стати вирішальним щодо створення сприятливого бізнес-клімату. «Уряд готовий продовжити істотне скорочення документів дозвільного характеру та видів господарської діяльності, що потребують ліцензування, спрощення  і прискорення дозвільних процедур, оптимізацію державного нагляду та ліквідацію невиправданих адміністративних послуг, — наголосив він. — Ми також рішуче налаштовані виключити випадки необгрунтованого втручання в роботу бізнесу фіскальних та правоохоронних органів».

Особливої уваги вкотре потребує аграрний сектор і його модернізація. В надрах уряду готуються законодавчі ініціативи, які забезпечать стимули для технологічного переозброєння рослинництва, тваринництва і харчової промисловості.

Серед пріоритетів — поглиблення політики енергетичної незалежності, ефективності та ощадливості. Тут уряду належить попрацювати над ціноутворенням в електроенергетиці та вугільній галузі, підвищенням якості управління державними енергетичними компаніями, стимулюванням реконструкції та модернізації нафтогазової промисловості.

Озвучені Прем’єром напрямки роботи не обмежують взаємодію між урядом і Верховною Радою: «На початок десятої сесії там на розгляді перебувають 142 урядових законопроекти, а ще набагато більше треба розробити й подати».   

Треба слухати людей

Згадані проблеми, а також неможливість подальшого зволікання з модернізацією житлово-комунального господарства, яскраво проявилися цієї зими. Зі своїми підлеглими Микола Азаров поділився враженнями і висновками від зустрічі з представниками громадських об’єднань, що працюють у галузі енергоефективності.

Глава уряду дуже позитивно оцінив той факт, що люди самі почали гуртуватися для ощадливого використання енергоносіїв. До них поступово приходить розуміння: якщо вони хочуть жити, як у Європі, то повинні стільки ж витрачати енергоресурсів на виробництво одиниці продукції, так само ощадливо ставитися до тепла, води, електроенергії у своїх будинках, так само дбати про екологічну чистоту виробництва енергії. Інакше кажучи, порятунок потопельників є справою самих потопельників.

«І я вам скажу, — Прем’єр-міністр був надзвичайно відвертим, — багато в чому громадські організації пішли далі і глибше у розв’язанні проблеми, ніж державні органи, які зобов’язані реалізувати енергетичну політику».

Подані знизу грамотні ініціативи слід підхопити. Першим кроком такої взаємодії стало доручення Миколи Азарова міністру регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ Анатолію Близнюку і главам обласних держадміністрацій: найближчим часом провести аналогічні регіональні консультації. І взяти в роботу всі практичні рішення, напрацьовані бізнесом, громадськістю та експертами.

Знайшлося завдання й новому міністру фінансів Валерію Хорошковському. За рішенням Прем’єра, він очолить робочу групу для розробки довгострокових механізмів стимулювання енергоефективності в бюджетних планах до 2015 року.

Ще один висновок Миколи Азарова полягає в тому, що країні потрібен комплексний інструментальний енергоаудит. Він створить об’єктивну картину енерговитрат у теплоенергетиці, на промислових виробництвах, у житлово-комунальному господарстві. А також дасть розуміння, на чому зосереджувати обмежені ресурси. Без цього громадянам ніколи не бачити обгрунтованих тарифів.

Згаданий вже Анатолій Близнюк дістав прем’єрське доручення «глибоко вивчити це питання і підготувати відповідні пропозиції». Самому ж Миколі Азарову залишилося хіба що скрушно зітхнути від того, що подібний закон уже ухвалено в сусідній Росії. Тим більше — заснований на концепції, розробленій українськими науковцями.

«Ми взагалі в багатьох речах дуже відстали від сучасного світу, — підтвердив Прем’єр-міністр. —  Це треба визнати і працювати на виправлення ситуації».                    

ЩО РОЗГЛЯНУТО НА ЗАСIДАННI УРЯДУ

► Про внесення змін до Закону України «Про регулювання товарообмінних (бартерних) операцій у галузі зовнішньоекономічної діяльності» (проект Закону);

► Питання участі України у Фонді Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та довкілля (проект розпорядження Президента);

► Про бюджет Пенсійного фонду України на 2012 рік (постанова Кабінету Міністрів);

► Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для фінансової підтримки заходів в агропромисловому комплексі (постанова Кабінету Міністрів);

► Про затвердження Примірного положення про Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф (постанова Кабінету Міністрів);

► Про  затвердження фінансового плану державного підприємства «Дельта-лоцман» на 2012 рік (розпорядження уряду).