БЕЗПЕКА ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ

Підготовку до можливих екстремальних ситуацій влітку уряд тримає під контролем

Чергове засідання Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій під головуванням віце-прем’єр-міністра Олександра Вілкула розпочалося з найнагальнішого на сьогодні питання — попередження наслідків проходження великої води з Європи річкою Дунай. Підстав для занепокоєння більш ніж достатньо: за оцінками експертів, таких масштабних підтоплень низинних територій європейські країни не знали. Але якщо сусіди по континенту вже  оговтуються, нам ще належить із ними поборотися.

Поки що добове підвищення рівня води на українській ділянці Дунаю складає від 3 до 10 сантиметрів, що менше, ніж критичні показники. І хоч Дунай ще підніматиметься, Гідрометцентр не прогнозує підтоплень, рівних до повеней у Німеччині, Чехії та Сербії.

Умовна пожежа перевіряє готовність і злагодженість дій вогнеборців. Фото Михайла МAРКIВA

Утім, для захисту людей від стихії в найвищий стан готовності приведені всі сили Держслужби над?звичайних ситуацій та військових, зазначив Олександр Вілкул. Так, додатково в райони можливої повені вже передислоковано 1200 рятувальників та 400 одиниць спецтехніки, повідомив він. У разі помітного підвищення рівня води задіють рятувальні підрозділи і з інших областей. В цілодобовому режимі працює Міжвідомчий оперативний штаб, який координує дії центральних і місцевих органів влади та сил ДСНС разом із військовими.

— Наразі на румунській ділянці Дунаю вода за добу піднімається на 7—28 см, це некритичний рівень. З румунською стороною відпрацьовано спільні дії щодо зниження рівня води з допомогою каскадів гідротехнічних споруд, завдяки чому пікові її рівні в межах Румунії будуть «зрізані», — повідомив віце-прем’єр. — Щодві години оперативні зведення лягають на мій стіл, отже уряд тримає ситуацію під постійним контролем, — наголосив Олександр Вілкул.

Велика вода — не єдиний головний біль Держкомісії. За прогнозами, впродовж липня-серпня очікується значне підвищення температури повітря, що неминуче означає високий рівень пожежної небезпеки. Причому по всій території країни. Варто зауважити, що завдяки превентивним зусиллям цього року вдалося вдвічі зменшити кількість лісових пожеж порівняно з відповідним періодом торік. Однак сформованому Міжвідомчому угрупованню сил міністерств оборони і внутрішніх справ, Держслужби надзвичайних ситуацій та Держагентства лісових ресурсів є чим займатися. Зокрема й працювати на випередження, постійно вести моніторинг розвитку пожежної ситуації і якомога оперативніше реагувати на загрози.

На сьогодні від ДСНС для протидії пожежам задіяно понад 50 тисяч осіб особового складу та більш як 10 тисяч одиниць спецтехніки. В регіонах з найбільшою небезпекою виникнення лісових пожеж чергує пожежна авіація, зокрема й сім вертольотів. Окрім того, охороною лісів від вогню безпосередньо займаються понад 300 державних лісогосподарських та лісомисливських підприємств. А ще — практично всі лісництва, 290 лісових пожежних станцій з технікою для профілактики і гасіння пожеж у лісах. Державним агентством лісових ресурсів та його територіальними органами створено мережу з 440 спостережних веж, з яких 177 обладнано сучасними телевізійними системами спостереження. Зараз увесь особовий склад агентства працює в режимі найвищої готовності, запевнив комісію його голова Віктор Сівець.

До речі, в розвиток протипожежної теми учасники засідання обговорили стан організації роботи та проблеми утримання підрозділів місцевої пожежної охорони, від готовності яких оперативно реагувати на пожежі в сільській місцевості залежить безпека багатьох людей і територій. На жаль, за останні десять років їх залишилося невиправдано мало, а ті, що є, потребують підтримки місцевих органів влади.

Державна комісія також заслухала звіти про стан санітарно-епідеміологічного благополуччя населення в літній період 2013 року, забезпечення населення якісною питною водою, підготовку місць масового відпочинку на водних об’єктах до прийому відпочивальників та інші проблеми, пов’язані з підготовкою до літа. З усіх обговорених питань підготовлено відповідні протокольні доручення.