Засідання колегії Міністерства охорони здоров’я Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк провів, щоб обговорити законодавчі ініціативи відомства, спрямовані на реформування медичної галузі. Перед тим як зробити висновок, глава уряду дав змогу виступити міністрові охорони здоров’я Олександрові Квіташвілі, голові парламентського комітету з питань охорони здоров’я Ользі Богомолець та представникам відомства. Його резюме: «В Україні поки що стару пострадянську систему медицини не знищено, а нової не побудовано. І ми — між двома стільцями».

За даними глави уряду, на систему охорони здоров’я з державного бюджету виділяють близько 4% ВВП. Більшість коштів спрямовують на оплату комунальних послуг медичних закладів та оплату праці медичних працівників. Решту реалізовують за залишковим принципом: на ліки та нові технології. «Фактично вся система фінансування охорони здоров’я зводиться тільки до одного: працюємо всі на штучному диханні й інколи підключаємо дефібрилятор, коли перестають виконувати функції життєво важливі органи», — цитує слова Прем’єра департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Робота й забезпечення галузі охорони здоров’я потребують кардинальних перетворень. Фото Володимира ЗАЇКИ

Квіташвілі дбатиме...

На думку Арсенія Яценюка, поняття «безкоштовна медицина» прописане лише на папері. Завдання Олександра Квіташвілі — надати конкретні розрахунки: «Часто один пацієнт викликає десятки разів швидку допомогу замість того, щоб первинна медична допомога, яка за це несе відповідальність, прийшла й вилікувала людину. Ми з вами повинні рухатися до державної страхової медицини», — додав Прем’єр.

За приклад він навів реформу медичного страхування від Барака Обами — Obamacare. Перед упровадженням нововведення 30 мільйонів американців не мали змоги навіть викликати швидку допомогу, тому що це не покривала страховка. «У нас 99% українців не покриває страховка. Сподіваюся, що в нас буде Квіташвілі-care, — додав Арсеній Яценюк. — Завдяки впровадженню державної страхової медицини той, хто заплатив, знатиме, що операцію на сотні тисяч гривень буде оплачено з державного страхового медичного фонду».

Слід навести лад у забезпеченні населення лікарськими засобами — принцип реклами медпрепаратів замінити на принцип їх доцільності.

До речі, перехід на державну страхову медицину вимагає впровадження медичних протоколів. Для них Прем’єр-міністр вивів формулу: ефективність лікування і його ціна за єдиним стандартом.

...коаліція допомагатиме

До представників системи охорони здоров’я глава уряду звернувся зі словами: «Ви провели роботу, виставили рахунок бюджету — і ми його оплатили. Тільки ми оплатили рахунок за здорову людину, а не за кількість ліжко-діб. За якісне лікування, а не за списані медичні препарати. Реформи відбуваються не в кабінеті Президента чи Прем’єр-міністра. Там вони можуть бути запущені, а реалізовуються внизу. І будь-яка хороша ідея просто знищується безвідповідальним виконанням унизу. Людина спілкується безпосередньо з лікарем чи фармацевтом у своєму районі, селі й місті і через ставлення до неї сприймає, чи змінилося щось у країні чи нічого не змінилося, крім облич і прізвищ. Хочу і вимагаю, щоб у країні все змінилося, зокрема у системі охорони здоров’я».

Міністрові охорони здоров’я Арсеній Яценюк дав три місяці, щоб у законодавчій формі запропонувати відповідні зміни Верховній Раді. Окрім ухвалених законів, у вересні Прем’єр очікує вирішення питань із закупівлею медичних препаратів і лікарських засобів та забезпечення населення вакцинами.

Глава уряду пообіцяв не обмежуватися Міністерством охорони здоров’я. Представникам інших міністерств він нагадав про відповідальність перед державою і народом за реформи, які необхідно провести. Це стосується не лише уряду, а й членів коаліції. «Якщо люди не відчують реальних змін, то будуть зміни у всій політичній верхівці України», — резюмував Арсеній Яценюк.

До слова, трохи раніше, під час презентації реформаторських законопроектів міністр охорони здоров’я заявив, що хоче змінити принцип оплати праці медичних працівників: від фіксованої оплати за штатним розписом до оплати за надані послуги. Тож зарплата медиків залежатиме від обсягу наданих послуг, цитує слова Олександра Квіташвілі Укрінформ. А відкритий підбір кандидата на посаду голови нової Державної служби з лікарських засобів та контролю за наркотиками МОЗ уже провело. Пропозицію Прем’єр отримав також.