За якусь годину в ході відкритої частини засідання урядовці встигли ухвалити чимало рішень, заслухати три презентаційні звіти й отримати низку доручень на найближчу перспективу від Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка. Ухвалення того дня стосувалося рішення, пов’язаного з підписанням меморандуму щодо домовленості між урядом України та Північноатлантичним альянсом про співпрацю з питань консультацій, управління, зв’язку, розвідки, спостереження і рекогносцирування (в рамках програми НАТО «Партнерство заради миру»). 

Ще один підпис Арсеній Яценюк поставив під угодою, в якій прописано головні пункти співпраці уряду з НАТО. Зокрема документ дає змогу реалізувати чотири трастові проекти, пов’язані з військово-технічною співпрацею, засобами зв’язку, новими комунікаціями та новими інформаційними технологіями. «Україна повинна відновлювати свої Збройні сили за зразками найсильніших армій і найсильніших об’єднань, які борються за мир у світі. Передовсім це стандарти НАТО. Ми рухаємося в цьому напрямку», — означив позицію глава уряду.

Відтепер заощаджувати на комунальних тарифах доведеться більшості українців. Фото Володимира ЗAЇКИ

Платіть державі гроші!

Вимагав Арсеній Яценюк і того, щоб у межах наведення порядку на ринку постачання та розподілу газу було переведено на платну основу використання державних газорозподільних мереж. Верховна Рада у четвер має ухвалити законопроект «Про ринок природного газу». У цьому контексті йшлося про те, що майже всі газові розподільні мережі перебувають у державній власності. «За дивним збігом обставин, облгази, які належать до групи Фірташа — Льовочкіна, безкоштовно користуються всіма газорозподільними мережами, які перебувають у державній власності. Уряд вимагає ухвалення закону, який передбачає виключне право користування такими газорозподільними мережами на платній основі. Платіть державі гроші. Ми повертаємо контроль над усіма газорозподільними мережами, які потрапили у приватні руки, але належать державі, й держава не отримала за користування жодної копійки», — наголосив Прем’єр.

А ще Кабінет Міністрів переглянув результати кадрового конкурсу на заміщення посади керівника державного концерну «Укрспирт» і вирішив перепризначити номінаційний комітет з підбору кандидатів на посаду, прискорити процес приватизації концерну. Спричинене таке рішення неголослівним фактом: деякі члени комітету — фігуранти кількох кримінальних справ.

До речі, уряд уже розробив новий закон про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг. Напрацьовувати документ допомогли члени Енергетичного співтовариства. Якщо парламент його підтримає, країна матиме незалежний орган, який прозоро встановлює тарифи та звітує перед громадянами про утворення цих тарифів, контролює кожну енергопостачальну компанію на предмет відповідності встановленому тарифу та отриманих коштів від кожного громадянина. Нині НКРЕКП потрібно зобов’язати ліцензіатів (теплогенеруючі компанії) встановлювати лічильники на вході в будинки заради зменшення витрат на комунальні послуги для населення.

Кредит допоможе заощадити

Про те, що Кабінет Міністрів надасть 1,57 мільярда гривень на компенсацію 20—40% вартості негазових котлів та на утеплення житла для населення, повідомив віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко. Звітуючи урядовцям про нововведення в цій сфері, він пояснив, що Ощадбанк укладає договір із людиною, яка звернулася для оплати конкретних будівельних матеріалів або пунктів обліку теплової енергії. Держенергоефективності, отримавши відповідні документи, направляє їх на рахунок людини, яка відкрила його в Ощадбанку. Йдеться про 20% чи 30% (якщо рахунок належить особі) або 40%, якщо це об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ), яке взяло кредит на термомодернізацію.

Щоб виконати цю потребу, Кабмін візьме в Ощадбанку кредит. Там готові додати до урядових 343 мільйонів гривень 1,3 мільярда гривень. «Щоб ці кредити надати населенню і населення за рахунок літніх місяців скористалося програмою енергоефективності й утеплювало свої будинки і багатоповерхівки», — пояснив Геннадій Зубко.

Ця програма актуальна для 134 тисяч родин. Звичайно, Мінрегіон свідомий того, що «ринок енергоефективності недофінансовано приблизно на 300 мільярдів гривень». Міністр додав, що Польща свого часу цей шлях подолала за 15 років. Україна завдяки залученню іноземних інвестицій зможе його пройти за 3—5 років. Зокрема до процесу термомодернізації наша сторона залучатиме німецьких фахівців.

На цій темі крапку поставив Арсеній Яценюк, доручивши Геннадієві Зубку разом із керівництвом Ощадбанку, головами ОДА та обласними підрозділами банку роз’яснити населенню умови отримання компенсації з держбюджету на утеплення домоволодінь.

Бізнес за системою онлайн

З виступу віце-прем’єр-міністра — міністра культури В’ячеслава Кириленка стало зрозуміло, що уряд цього дня ухвалює й передає до парламенту законопроект контрактно-конкурсної форми роботи у сфері культури.

А Міністерство юстиції в залі засідань Кабміну запустило систему онлайн-реєстрації бізнесу. Керівник відомства Павло Петренко заявив, що раніше наші підприємці витрачали 2—3 тижні або хабар 300 гривень на те, щоб отримати витяг та довідку, які засвідчують їхню діяльність, виписки юридичної особи. Відтепер кожен може провести цю процедуру та навіть зареєструвати компанію вдома в онлайн-режимі. Заповнити форму на сайті Мін’юсту і сплатити, ввівши реквізити картки, 48 гривень 68 копійок. За умови ухвалення Верховною Радою законів щодо захисту прав інвесторів  Україна підніметься в рейтингу Doing Business за реєстрацією бізнесу з 76 на 12 місце, а за реєстрацією майна — з 59 на 35 місце. Як пояснив міністр, щорічно по отримання сервісів Мін’юсту з реєстрації бізнесу та майнових прав звертаються близько п’яти мільйонів українців. Незабаром планують створити на сайті уряду портал для надання всіх електронних сервісів.