Підвищення тарифів на комунальні послуги (газ, гарячу та холодну воду і водовідведення, а згодом і тепло), на жаль, нині невідворотна реальність, від якої нікуди не подітися. Це вже зараз відчутно б’є по кишенях усіх українців. Та першими найбільше страждають соціально малозахищені люди — багатодітні родини, пенсіонери, інваліди. Що ж робити?

— З 1 червня уряд запровадив адресну програму для соціальної підтримки малозабезпечених українців під час оплати комунальних послуг, в межах якої їм надають компенсацію додаткових витрат після підвищення цін і тарифів на газ і тепло, — нагадала міністр соціальної політики Людмила Денісова. Вона додала, що нині по компенсації вже звернулися 2194 родини, а отримують їх 907 сімей. Загалом же, за підрахунками міністерства, право на отримання компенсації матимуть 3,5 мільйона сімей.

Також очікується, що майже до 1 мільйона зросте кількість людей, які отримуватимуть субсидію. Нині таких 809,4 тисячі. Тож загальна кількість сімей, які отримають підтримку від держави і будуть соціально захищеними під час підвищення комунальних платежів, становитиме майже 4,5 мільйона, або 30%. У держбюджеті 2014 року на це передбачено 8,8 мільярда гривень.

Людмила Денісова нагадала, що компенсацію надають родинам, середньомісячний сукупний дохід яких не перевищує прожиткового мінімуму для родини, — нині це приблизно 1190 гривень на одну людину. Розмір компенсації розраховують як різницю між розміром плати за комунальні послуги у межах норм споживання після підвищення тарифів та цін і тими цінами, за якими родина платила за комуналку до підвищення.

Майже 30% українських сімей отримають компенсацію або субсидію на комуналку. Фото з сайту ipress.ua

Міністр поінформувала, що заяви на отримання субсидій та компенсацій в Україні подають нерівномірно. Напевно, це залежить від ступеня поінформованості населення. Так, з Волинської області 232 родини, Полтавської — 212, Запорізької — 177 та Сумської — 162 сім’ї вже отримали компенсацію. Зі столиці на цей час по неї звернулися 309 громадян. Та з огляду на кількість населення Києва це мало. З Київської області надійшло всього 16 заяв, а з Волинської — жодної.

Проте Людмила Денісова наголосила, що заявники на руки ці гроші не отримуватимуть. Держава перераховуватиме їх постачальникам послуг. А людям приходитимуть платіжні документи, де буде зазначено суму, яку мають сплатити саме вони. Потрібно пам’ятати, що субсидію або компенсацію родина отримуватиме тільки тоді, якщо щоразу і в повному обсязі сплачуватиме свою частину грошей за комунальні послуги.

Обдурити державу в тих, хто приховує свої доходи, за словами міністра, не вийде. Адже спеціальні служби перед тим, як прийняти рішення про призначення родині таких виплат, обов’язково перевірять на відповідність цифри, вказані в довідці про доходи.

Щоб якомога більше людей змогли скористатися допомогою від держави, механізм призначення субсидії чи компенсації нині максимально спрощений. Якщо родина чи людина не впевнена, чи має вона право на субсидію або компенсацію, перевірити це просто. Слід звернутися до управління соціального захисту за місцем проживання із заявою у довільній формі, де потрібно зазначити склад родини та сукупний дохід за місяць, засвідчити згоду на перевірку цієї інформації, а також висловити прохання перевірити, чи має вона в такому разі право на компенсацію від держави. І якщо перевірка доведе, що це так, виплату призначать протягом 10 днів. Самій людині більше жодних порогів оббивати не доведеться: працівники управління соцзахисту за місцем проживання самі перевірять надані дані у житлових конторах та за місцем роботи або отримання інших соцвиплат того, хто подав заяву.

До речі, у платіжках за комунальні послуги вже зараз на видному місці друкують повідомлення про те, що людей просять звернутися до управлінь соціального захисту і отримати інформацію, чи мають вони право отримати допомогу від держави із сплати за новими тарифами. Тобто людям слід уважніше читати платіжні документи, щоб бути обізнаними.