Перефразовуючи відомий вислів  одного з головних персонажів творчості Ільфа і Петрова, скажемо: Бразилія — це наша мрія і жодному жеребу зась торкатися її «брудними» лапами. Однак і білі штани  та білі сорочки, як мріяв колись великий комбінатор, який понад усе хотів побувати на карнавалі в Ріо-де-Жанейро,  ще шити зарано.

Заключний тур кваліфікації до чемпіонату світу-2014 приніс українським уболівальникам дві новини. Перша невтішна: на лондонському «Вемблі» господарі поля все-таки дотиснули непоступливих поляків і зберегли за собою перший рядок турнірної таблиці. Підопічні Роя Ходжсона в десяти матчах не зазнали жодної поразки, а в двох останніх зустрічах перемогли конкурентів — збірні Чорногорії і Польщі із загальним рахунком  6:1. Таким чином родоначальники футболу напряму кваліфікувалися до числа фіналістів бразильського мундіалю.

Приємнішим виявилося  повідомлення зі Стокгольма. Німецькі футболісти за тур до фінішу стали недосяжними для конкурентів у групі С. Тому заключна гра з командою Швеції могла перетворитися для команди Льова в легку прогулянку. Тим більше, що всі пам’ятали, як рік тому в Берліні скандинави сенсаційно врятували, здавалося б, начисто програний поєдинок — 4:4. Тоді у складі гостей сольну партію виконав кращий бомбардир команди Златан Ібрагімович. Цього разу зірковий форвард французького ПСЖ матч пропускав через дискваліфікацію. Героєм зустрічі став півзахисник Бундестім Андре Шюрле, який відзначився хет-триком. 5:3 — з таким хокейним рахунком перемогли півфіналісти чемпіонату Європи-2012.

Ця перемога німців дала змогу  збірній України стати сіяною командою під час жеребкування стикових зустрічей, які відбудуться 15 і 19 листопада нинішнього року. Анатолій Тимощук та його партнери уникнули побачення з португальцями, греками і хорватами.

— Шкода, звісно,  що збірна Польщі нам не допомогла, — зізнався після закінчення матчу із Сан-Марино головний тренер української дружини Михайло Фоменко. — 8:0  проти аутсайдера групи H — це добре, але, на жаль, це не допомогло нам пробитися в Бразилію з першого місця. Будемо аналізувати, з ким доведеться грати перехідні матчі. Сподіваюся, зможемо у плей-оф виконати завдання, яке стоїть перед нами, — вдруге в своїй історії стати фіналістами світової першості.

Щодо матчу проти Сан-Марино, то Руслан Ротань з партнерами встановили рекорд результативності у виїзних іграх. Хет-трик на рахунку Марка Девіча, який, нарешті, вийшов на поле в стартовому складі, дублем відзначився Євген Селезньов, по одному м’ячу забили Андрій Ярмоленко, Роман Безус і Віталій Мандзюк, який прогнозовано «залишив» на лаві запасних Ярослава Ракицького.

Заради справедливості слід сказати, що претензій до тренерського штабу Фоменка немає і бути не може. Під його керівництвом національна команда провела 10 матчів і в жодному не поступилася — вісім перемог і дві нічиї. Ще більш вражаючий показник офіційних зустрічей 2014 року: в семи поєдинках однієї з найскладніших груп відбору синьо-жовті набрали 19 очок з 21 можливого. Якби 12 жовтня минулого року наша збірна під керівництвом Андрія Баля в Кишиневі не зіграла внічию з молдаванами і не втратила життєво необхідні два очки, ми могли б уникнути такої нервової кінцівки групового турніру. Втім, футбол умовного способу не визнає.

У вівторок визначилися ще чотири команди європейської зони, які вже нині можуть замовляти квитки до Південної Америки. Це чинні чемпіони світу та Європи — іспанці, збірні Англії і Росії, а також дебютанти чемпіонатів світу — боснійці. Вони склали компанію збірним Нідерландів, Італії, Бельгії, Швейцарії та Німеччини, які це право вибороли раніше. Також наступного літа зіграють на мундіалі господарі змагань — бразильці,  Аргентина, Австралія, Колумбія, Коста-Рика, Іран, Японія, Південна Корея і США.

Марко Девіч (№22) — автор першого хет-трика в історії нашої збірної. Фото УНІАН

ТАБЛО «УК»

Кваліфікація до ЧС-2014

Сан-Марино — Україна — 0:8
Голи:
Селезньов (13, з пенальті, 19), Девіч (15, 51, 58, з пенальті), Ярмоленко (55), Безус (65), Мандзюк (90)

Англія — Польща — 2:0 Голи:
Руні
(41), Джеррард (88)

Чорногорія — Молдова — 1:5
Голи:
Йоветич (55, з пенальті)  — Антонюк (28, 89), Армаш (62), Сидоренко (64), Йоніца (74)

Група H

                             В Н П М  О

1 Англія             6 4 0 31-4 22

2 Україна           6 3 1 28-4 21

3 Чорногорія    4 3 3 18-17 15

4 Польща          3 4 3 18-12 13

5 Молдова        3 2 5 12-17 11

6 Сан-Марино  0 0 10 1-54 0

НА ЗАМІТКУ

Квартет потенційних суперників синьо-жовтих: Швеція, Франція, Ісландія і Румунія.