ЖКГ

Об’єднання співвласників багатоквартирних будинків отримали перші державні кредити

Найкраще контролюють якість та обсяги надання житлово-комунальних послуг із усіх споживачів тільки об’єднання співвласників багатоквартирних житлових будинків. Для них також характерні відповідальність та безпосереднє впровадження енергоефективності. Про це розповів міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Анатолій Близнюк. Ось тільки відомо, що для того, аби економити енергоресурси, а отже, й кошти з власного гаманця, спочатку потрібно чимало вкласти в заходи з енергозбереження. А далеко не всі мешканці будинків, де створені ОСББ, — люди заможні.

Але тут на допомогу тим, хто хоче заощаджувати і вміє рахувати, прийшла держава з програмою реформування ЖКГ. Так, у державному бюджеті цього року за поданням Мінрегіону передбачено 40 мільйонів гривень кредитів на проекти в галузі житлово-комунального господарства. Притому кредити ці пільгові: їх надають під 3% річних терміном до 10 років з можливістю дострокового погашення. Та ще й, як повідомила прес-служба Мінрегіону, відсотки потрібно повертати не відразу, а через 3 місяці з дня зарахування коштів. Повернення ж самого тіла позики розпочинається лише через рік. Щоправда, під час відбору проектів для кредитування перевагу надають тим розробкам, які спрямовані на зменшення обсягу споживання ресурсів, комплексне розв’язання проблем населеного пункту або групи житлових будинків, що перебувають у єдиній технологічній схемі. Тож бажаючі скористатися державною підтримкою мають довести, що кошти використають справді раціонально й ефективно.

Знайшлися гроші на заміну батарей. Фото з сайту novput.com

І ось минулого тижня перші такі позичальники-щасливчики з’явилися. Донецьке регіональне відділення Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву уклало перші договори пільгового кредитування у сфері ЖКГ. Один з отримувачів позики — ОСББ «Горняк-2» із міста Кіровське — завдяки отриманим коштам планує провести герметизацію швів власного панельного будинку. А Асоціація власників житлових будинків «Сузір’я» із Макіївки — відновити диспетчеризацію 36 ліфтів, відремонтувати будинкові системи опалення та водопостачання.

— Механізм, який довів свою ефективність в усьому світі, вперше застосовано в Україні. І хоча навіть загальна сума, передбачена на кредитування юридичних осіб у сфері ЖКГ, цього року невелика, значення початку цього процесу дуже вагоме. Держава вперше починає стимулювати реальне енергозбереження й енергоефективність у галузі, і робить це у співпраці зі справді ефективним власником житлового фонду, — зауважив Анатолій Близнюк.

Та донецькі ОСББ виявилися хоч і першими, але не єдиними претендентами на державні кредити. Ще три пільгових позики мають отримати шість ОСББ уже в іншому куточку України — у Волинській області.