ЗАХОПЛЕННЯ

Тернополянин Роман Багрій повертає cучасникам давнє мистецтво

Свічка — знак нашої любові. Її запалюємо на Новоріччя і у Святвечір, на весіллі і на хрестинах, на романтичних зустрічах і в церкві. У час відходу людини у вічність теж палахкотить свічка, нехай і смутку великого додає рідним та близьким, проте все-таки відсвічує любов’ю й запалює світло пам’яті. Нині можна у крамницях придбати різні за формою, розмірами, кольором свічки і, здавалося б, немає вже місця в цій царині для подивування. Та зачекайте-но! Он у маршрутці їде юнак, а в руках тримає свічку, що вся в якихось завитках. Одразу збагнеш: художній витвір. Хіба ж можна  не поцікавитися?!

Роман Багрій демонструє одну зі своїх творчих свічкових робіт. Фото автора

Сім хвилин — на красу

Романові Багрію  лише 21 рік. Головними рисами свого характеру називає впертість, а також велику терплячість. Знає, що ці ознаки близькі ювелірам. Можливо, колись юнака захопить і ця справа, але не із срібла та золота хотілося йому починати свою творчість. Прагнув опанувати царину маловідому, не дуже поширену. Якось його знайомому подарували з-за кордону статуетку, презент дуже сподобався, тож він захотів мати ще й її копію. І  попросив саме Романа відлити цю фігурку. Хлопця взяла радше цікавість: чи зможе впоратися із замовленням? Завдання успішно виконав. Але що важливо —  в нього водночас визрів задум зайнятися скульптурою рук, до того ж маленьких. Міркував: з дитинства для нас залишаються світлини, відеозйомки, а чому цю колекцію не мали б поповнити й відбитки рук? Романові думки охоче поділяли його друзі, знайомі, які вже стали батьками. Закупивши сучасні  матеріали, взявся творити відбитки дитячих рученят у вигляді 3D-скульптури. Найменшому з  клієнтів було лише три тижні.

Згодом Романові захотілося пізнати більш мистецьку справу. Блукаючи у Всесвітній павутині, надибав відеоролик, де йшлося про різьбяра по свічці. Згодом ще і ще раз переглянув цей короткометражний фільм та перейнявся ідеєю  витворити такі дивовижні речі.

З’ясувалося, що сировину, матеріали для виготовлення свічки треба замовляти за кордоном, з вітчизняних виробів можна придбати хіба гнотик. Півроку потратив на пошуки вихідного матеріалу. Але ця марудна робота не збила в хлопця бажання відкривати обшири нового захоплення, навпаки, додавала йому азарту, впертості. Разом з братом узявся за виготовлення потрібного обладнання. Потім були перші спроби різьби по свічці, які виявилися невдалими.  Роман не зневірився, а «відточував параметри, що годилися для такого типу свічок», набирався вміння й досвіду. І дочекався-таки бажаного.

Сама технологія різьблення свічок сягає початку епохи бароко — ХVI ст. З плином часу її призабули, а тепер повертають до життя. Роман Багрій твердить, що колись основною сировиною для свічки слугував віск, який намагалися зафарбовувати природними барвниками. Нині для декоративного свічкарства є ширші можливості, якісніші складники та більша палітра насичених, що не блякнуть, не линяють, кольорів. Тепер для творення власних свічкових композицій Роман використовує парафін, для заливання якого виготовив спеціальну пластикову заготовку. Такі заготовки він має трьох розмірів: 12 см, 17 см і найбільша сягає 25 см.

Свічка-ялинка

350 годин світла-оберегу

Тривалими годинами, почасти цілими ночами умілець засиджується у своїй майстерні. Жартує, що час для нього — поняття відносне, адже навіть годинник загубив. Робота й справді так захоплює. Хоч ця праця не лише цікава та вимагає польоту творчої думки, вона ще й фізично важка. Роман бере готову парафінову  заготовку і занурює (до 30 разів)  у розтоплену різнобарвну свічкову масу. Від цього шари на свічці змінюються з певною послідовністю. Потрібно, звісно ж, контролювати товщину нанесеного на свічку шару. Відтак отриману «болванку» з ∂нотиком закріплює на гачку, аби було зручно нею рухати. На обробку та творення святкової свічки є лише 7 хвилин. Саме стільки вона тримає тепло, отримане у процесі гарячих (70—90 градусів) вмокань.

Композицію візерунків-завитків на свічці, кольорове її вирішення Роман обдумує завчасу. Коли заготовку підготував, береться до її різьблення, знаючи наперед, де потрібно зробити зріз чи гарно та естетично довершити згин.

Свічкову красу творить лише тоді, коли «відчуває на душі спокій, ніщо його не турбує, надходить натхнення». Такий свій внутрішній вогонь-стан молодий умілець обов’язково підсилює звучанням у майстерні інструментальної музики, здебільшого —  ліричної. Інакше  не можна. Адже Роман свої свічки-роботи називає оберегом, отже вони повинні випромінювати доброту, любов, щирість, програмувати на добро, щастя. Він дарує їх друзям, знайомим. У доброчинних акціях також бере участь, як-от, скажімо, у цьогорічному новорічно-різдвяному ярмарку, на якому проводять збір коштів для дітей-сиріт та з особливими потребами.

Є в творчому доробку Романа декоративні свічки на різні події — весілля, хрестини, день народження. Зустрічаючи Новий рік разом зі своєю коханою, хлопець запалить свічку, виконану у зеленому, червоному та білому кольорах. Твердить, що зелена барва стане не лише символом ялинки, а й надії на творчі та життєві успіхи, біла додасть чистоти та краси, а червона слугуватиме знаком його подальших перемог, здійснень прагнень-мрій. Узагалі ж найбільше молодий майстер любить на своїх різьблених виробах поєднувати, комбінувати відтінки синього та червоного кольорів.

Як і скільки ж часу може горіти свічка, витворена руками, творчою уявою Романа Багрія?  Найменша може радувати своїм посвітлом 15 годин, середня — 35 годин, а от 25-сантиметрова аж цілих 350 годин безперервно освітлюватиме помешкання. Коли таку свічку запалити, то вона тішитиме феєричністю, а завдяки  місцям зрізу, а також прозорій серединці, що просвічуються, нагадуватиме своєрідний ліхтарик чи світильник.

За фахом Роман – світлотехнік. Можна тепер образно сказати, що світлу він надав мистецької довершеності. В Україні йому відомі п’ять майстрів-різьбярів по свічці, він — наймолодший. Бажає зорганізувати свій клас чи школу, в якій би залюбки ділився премудростями свого захоплення з усіма охочими, а особливо з дітьми. Є мрія створити в рідному місті свічкарню, де б випускали виключно вироби ручної роботи. 

Ця свічка може горіти безперервно аж 350 годин