Учорашній день був доволі насиченим на важливі події. Зокрема уряд схвалив проект меморандуму між Україною та Міжнародним валютним фондом. Про це Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк заявив журналістам за підсумками переговорів із місією цієї організації.

Звертаємося з клопотанням

Важливо зазначити, що торік була чинною річна програма МВФ стенд-бай, і весь перелік реформ, передбачений цим документом, уряд виконав. Але у зв’язку з російською воєнною агресією і загостренням ситуації на сході України влада звернулася до західних партнерів та МВФ щодо розширення програми фінансової підтримки.

«Ми звертаємось до МВФ з клопотанням про затвердження радою директорів цієї організації чотирирічної програми співпраці з Україною. Це Extended Fund Facility (механізм розширеного кредитування EFF. — Ред.), що загалом дасть змогу Україні впродовж чотирьох років додатково отримати у вигляді фінансової підтримки близько 25 мільярдів доларів, 17,5 мільярда з яких МВФ надасть Україні для стабілізації фінансової ситуації», — сказав Прем’єр.

Україна за цей час проводитиме реформи, необхідні для економічної та фінансової стабілізації держави. Це програма реформ не для МВФ, а саме для нашої держави. Її мета — відновлення економічного зростання. Очікується, що в разі успішного виконання програми і зупинки російської воєнної агресії у 2016 році українська економіка вже почне розвиватися.

Учора у Брюсселі свою заяву зробила й голова МВФ Крістін Лагард, яка розповіла, що допомога Україні буде значно більшою. Вона зазначила, що це поки що попередня угода, програму має схвалити правління МВФ. За її словами, уряд України також погодився підвищити ціни на енергоносії до рівня, близького до ринкового.

«З усіх разом узятих джерел загальний пакет фінансової допомоги становитиме близько 40 мільярдів доларів за чотирирічний період», — цитує Bloomberg слова Крістін Лагард. На її думку, нова програма з МВФ відкриє шлях до економічної стабілізації України і підтримає зростання в середньостроковій перспективі. «Це амбітна, жорстка програма, яка містить і певні ризики. Але це реалістична програма, яка може стати поворотним моментом для України», — підкреслила директор-розпорядник МВФ.

Коригуємо бюджет негайно

Голова місії МВФ в Україні Ніколай Георгієв, який вчора брав участь у розширеній прес-конференції, що проходила в Нацбанку, заявив, що Україна має зосередити особливу увагу на негайній макроекономічній стабілізації. «Так, у бюджеті 2015 року започатковано коригування на основі скорочення видатків задля посилення стану державних фінансів у межах наявних коштів. Це потребує здійснення сміливих, але необхідних кроків, включаючи утримання на незмінному рівні номінальних зарплат та пенсій. Дохідну частину бюджету потрібно реформувати, зокрема шляхом посилення прогресивності оподаткування доходів фізосіб і оптимізації податкової системи. Керівництво країни має намір провести у середньостроковій перспективі реформу державної служби і реформувати такі важливі галузі економіки, як охорона здоров’я та освіта», — каже він.

За його словами, рада директорів МВФ протягом чотирьох тижнів прийме рішення про надання Україні фінансової  допомоги.

В енергетичному секторі,  вважають у МВФ, керівництво України твердо налаштоване на проведення глибоких і рішучих реформ, включаючи створення умов для бездефіцитності НАК «Нафтогаз України».

За словами міністра фінансів Наталії Яресько, згідно із програмою EFF, дефіцит державного бюджету у 2015 році має становити не більше 4%, а рівень інфляції не перевищуватиме 10%. «Задля виконання цих показників уряд найближчим часом планує переглянути ключові показники державного бюджету на цей рік. Також буде врегульовано тарифи на електроенергію. Ми йтимемо шляхом скорочення розмірів спеціальних пенсій. А також готуємося до пенсійної реформи, причому не будемо збільшувати пенсійних вік», — зазначила вона.

Але всі ці жорсткі «хірургічні» зміни не повинні зачепити найбідніші верстви населення — програма передбачає таким людям допомогу у вигляді 12,5 мільярда гривень субсидій. І це тільки цього року.

Золотовалютні резерви значно зростуть

Натомість голова правління Нацбанку України Валерія Гонтарева зазначила, що мета програми — стабілізація банківської системи і валютного курсу. «Адже відновлення довіри до України слугуватиме серйозним чинником для стабілізації валютообмінного курсу і об’єктивно сильної банківської системи, яка також дасть українській економіці можливість розвиватися», — вважає вона.

Голова правління НБУ вважає, що одне із основних завдань її інституції — це поповнення золотовалютних резервів країни. На її думку, вже до кінця року вони можуть зрости до 17 мільярдів доларів і покриють тримісячний рівень імпорту.

МВФ і НБУ впевнені в тому, що успішність реформ у кредитно-фінансовій сфері економіки не можлива без практики впровадження гнучкого курсу національної валюти. Саме за таких умов,  вважають українські й закордонні фахівці, можна досягти невеликого рівня річної інфляції — близько 10%.

Відомі світові й вітчизняні фінансові експерти впевнені: якщо Україна справді змінюватиме своє лице впродовж чотирьох років, то в країну почнуть надходити великі приватні інвестиції. А це значно покращуватиме економіку в цілому та фінансову систему країни зокрема, до того ж сприятиме створенню чималої кількості робочих місць.