ДОМОВЛЕНОСТІ

Міжнародна фінансова установа надасть 600 мільйонів доларів на модернізацію вітчизняного ЖКГ 

Віце-прем’єр-міністр Олександр Вілкул провів зустріч із керівництвом Світового банку у справах України, Білорусі та Молдови. За результатами перемовин досягнуто домовленості про підтримку Світовим банком реалізації двох нових масштабних проектів, спрямованих на модернізацію та підвищення енергоефективності централізованого теплопостачання, водопостачання та водовідведення. 

Загальна вартість проектів становить 600 мільйонів доларів США, які закладено у бюджеті Світового банку на наступний фінансовий рік. «Підтримка Світовим банком проектів модернізації житлово-комунального господарства свідчить про високу довіру міжнародних фінансових установ до України», — сказав Олександр Вілкул.

Як повідомляє прес-служба віце-прем’єра, перший проект буде спрямовано на підвищення енергоефективності централізованого теплопостачання. У ньому планується участь десяти комунальних підприємств Вінниці, Донецька, Івано-Франківська, Кам’янця-Подільського, Хмельницького, Кривого Рогу, Миколаєва, Харкова, Дніпропетровська, Херсона. Модернізацію передбачено провести протягом 2015—2020 років.

Комунальні підприємства оновлюють дедалі активніше. Фото Укрiнформу

Цей проект — складова державної програми, спрямованої на зменшення споживання природного газу шляхом його заміщення альтернативними видами енергоносіїв. За три роки Україна має вдвічі (на 4,2 мільярда кубічних метрів) скоротити споживання природного газу підприємствами теплокомуненерго.

Другий проект спрямовано на розвиток міської інфраструктури: модернізацію систем водопостачання та водовідведення у містах Коломия, Житомир, Краматорськ, Донецьк, Кіровоград, Тернопіль, Харків та Київ. Крім того, у Харкові буде впроваджено пілотний проект у сфері поводження з твердими побутовими відходами.

Україна вже має успішний досвід реалізації аналогічного проекту в 14 містах за підтримки Світового банку, а саме: Бориспіль, Черкаси, Чернігів, Дрогобич, Калуш, Коломия, Кам’янець-Подільський, Харків, Кременчук, Нова Каховка, Новоград-Волинський, Одеса, Слов’янськ, Івано-Франківськ.

У рамках реалізації цього проекту середній показник економії електроенергії на десяти комунальних підприємствах-учасниках становить понад 20%. Нині реконструйовано близько 90% насосних станцій від запланованої кількості (до кінця 2013 року загальна їхня кількість становитиме 437 одиниць). Також замінено та прокладено майже 38 кілометрів мереж водопостачання та водовідведення (до кінця 2013 року загальна довжина цих мереж становитиме 44,6 кілометра).

Крім того, в Україні вже реалізують понад 230 проектів з енергоефективності, зокрема й за підтримки міжнародних фінансових організацій, таких як Європейський банк реконструкції і розвитку, Європейський інвестиційний банк, Світовий банк.

Відділ новин 
«Урядового кур’єра»