За традицією новорічний та різдвяний стіл українців має бути щедрим на наїдки. Заощаджувати на стравах у такі дні не заведено. Тож не дивно, що напередодні свят попит на делікатеси зростає в рази. Особливо це стосується червоної ікри. Її вибір у торговельній мережі вражаючий, так само як і різниця в ціні. На прилавках є ікра в жерстяних баночках як за 30 гривень, так і за 140. Чи може баночка зі справжнім делікатесом коштувати 30 гривень — питання, яке цікавить багатьох споживачів.

Бутерброд з ікрою великим не буває. Фото з сайту mayer-express.ru

І знову недоклали

Щоб дізнатися всю правду про червону ікру, яка продається в торговельній мережі, потрібно її перевірити в лабораторії. Що і зробили в центрі споживчих експертиз «Тест». Фахівці провели два дослідження червоної ікри. Спочатку закупили 9 зразків (виготовлених як за державним стандартом — ДСТУ, так і технічними умовами — ТУ), а згодом перевірили ще 6 (виготовлених лише за ТУ). Так експерти намагались максимально дослідити ікру, яка є на прилавках.

Щодо першого дослідження, то в ньому переважала продукція вітчизняного виробництва, виготовлена за ТУ: це представники таких торгових марок, як «Русский посол», «Красное золото», «Икорный стандарт», Veladis, «Сахфишпродукт», Flagman і «Сахалинка». Були в тестуванні й дві марки ікри, виготовленої в Росії за ДСТУ — «Гелиос» та «Шаланда».

Для початку експерти оцінили маркування та пакування. Зауважень на цьому етапі тестування небагато: лише у «Русский посол» на баночці не було вказано виду риби, від якої взята ікра, а у складі Veladis добавки зазначені без індексів «Е».

Звірили фахівці наявну та задекларовану масу ікри в банці, з урахуванням заявленого відхилення, яке зазначене в маркуванні. Звісно, більше ікри в баночку виробники не кладуть, менше — можуть. Цим «грішить» «Икорный стандарт», адже в баночці замість обіцяних 130 грамів було лише 120,6. Причому на етикетці цього продукту відхилення за масою вказане як «-4 +8,5%».

Також в ікрі шукали три консерванти — сорбінову та бензойну кислоти і уротропін. Нагадаємо, що як у Росії, так і в країнах ЄС уротропін уже не використовують, заміняючи його іншими, сучаснішими та безпечнішими консервантами.

В російську ікру, виготовлену за ДСТУ, додавали сорбінову й бензойну кислоти, а в українську за ТУ — сорбінову кислоту й уротропін. Щоправда, є виробник, який використовує одразу всі три консерванти, — це «Російський посол». Щодо консервантів, то важливо, щоб у продукції були саме ті, які заявлені у складі. І щоб їх кількість була в дозволених законодавством межах.

— Наявність кількох консервантів у продукті ще не гарантує його мікробіологічну безпеку, — зазначає президент центру споживчих експертиз «Тест» Валентин Безрукий. — У тестуванні раніше «брали участь» продукти, в яких були як консерванти, так і кишкова паличка. Цього разу кишкову паличку не виявили в жодному із дев’яти екземплярів. Тож випробування на консерванти ікра витримала.

Оцінили експерти ікру, яка «брала участь» у цьому дослідженні наступним чином: найдоступніший за ціною «Икорный стандарт» (38,45 грн) отримав оцінку «погано» за десятибальною шкалою. «Добре» у «Русский посол» (81,19 грн), Veladis (56,92 грн), «Сахфишпродукт» (81,48 грн) і «Сахалинка» (59,60). А от відмінниками з тестування вийшли російські «Гелиос» (124,99 грн) та «Шаланда» (99,99 грн) і українські «Красное золото» (99,38 грн), Flagman (80,62 грн). Зазначимо, що ціна вказана за 100 грамів ікри.

У межах допустимої норми

У другому тестуванні була лише вітчизняна продукція. І хоч на деяких баночках з червоною ікрою є надпис «виготовлено в Києві або Харкові», та ми ж усі розуміємо, що в наших річках лососеві не водяться. Тож постає справедливе питання: звідки взялась ця вітчизняна ікра?! Відповідь дуже проста: заморожену ікру привозять до України і вже тут фасують. Саме тому в маркуванні вказано, що вироблено в Україні, насправді це здебільшого російська продукція. Щоправда, звичайному споживачеві з’ясувати, звідки саме, навряд чи вдасться.

Варто зауважити, що в процесі виготовлення ікри за ДСТУ не можна використовувати заморожену сировину, натомість технічні умови дають змогу це робити. Саме тому цей делікатес зазвичай коштує дешевше.

Отже, для другого тестування експерти купили 6 марок червоної ікри — «Премія», «Дальморе», «АСС», «Остров», «Юбилейная», DeLuxe.

Суттєвих зауважень до маркування та пакування фахівці не виявили. Єдине — це традиційна «помилка» виробників вказувати харчові добавки без індек?сів «Е». Такий недолік виявили у «АСС» та DeLuxe. Крім того, в ікри «АСС» на баночці інформація нанесена ну дуже вже маленькими літерами, та ще й надпис зроблено чорним кольором на темно-зеленому фоні. Мабуть, виробники впевнені в тому, що споживач має купувати продукцію, а не вивчати маркування.

— Всі 6 марок ікри успішно пройшли перевірки як за фізико-хімічними, так і за мікробіологічними показниками, — зазначає Валентин Безрукий. — Консерванти в ікрі були в межах допустимої норми — це сорбінова кислота та уротропін.

Чи не найприємніший етап перевірки — дегустація. Проте, смакуючи делікатес під торговою маркою «Юбилейная», експерти були розчаровані, оскільки в баночці було багато ікринок, що лопнули, бурого кольору із гірким присмаком.

За результатами цього дослідження «учасників» оцінили за десятибальною системою. В результаті «Премія» (55, 38 грн) та «Дальморе» (58,13 грн) отримали оцінку «відмінно», «АСС» (42,20 грн), «Остров» (81,48 грн), та DeLuxe (46,66 грн) — «добре», і лише «Юбилейная» поставили «задовільно».

Насамкінець варто зазначити, що як дешева, так і дорога ікра, яка продається на наших прилавках, загалом непоганої якості. І споживачі можуть без застережень купувати як дорожчий, так і дешевший продукт.

ЩО КОМУ СМАКУЄ

► Ікра горбуші — помаранчевого або світло-помаранчевого кольору, її ікринки від 4 до 4,5 міліметра, з не дуже прозорою оболонкою. Смак універсальний.

► Кетова має помаранчевий колір, ікринки в діаметрі 5—6 міліметрів правильної кулеподібної форми. В кожній ікринці добре видно жирову пляму-зародок, оболонка в ікринок доволі щільна.

► Чавиша має ікринки червоного кольору, які в розмірі досягають 8 міліметрів. Щоправда, в Росії заборонено промисел чавиші, тому цей вид червоної ікри не продається офіційно.

► У нерки ікра темно-червоного кольору. Її ікринки діаметром 3–4 міліметри.

► Кижучева має бордовий відтінок і діаметр приблизно 4 міліметри. За смаком трохи гірчить.

► У форелі найменші ікринки — діаметром лише 2–3 міліметри.

ВАРТО ЗНАТИ

Як правильно вибрати і зберігати делікатес

♦ Бажано купувати ікру, виготовлену за державним стандартом. Це може бути лише продукт російського виробництва, адже ДСТУ забороняє використання замороженої сировини.

♦ Перед купівлею потрібно уважно роздивитись баночку та звернути увагу на термін придатності. Ці цифри мають бути видавлені зсередини, а не зовні. Адже їх наносять на баночку ще на виробництві.

♦ Баночка не повинна бути здутою. А якщо її потрусити, то всередині ніщо не має булькати.

♦ Перед тим, як піти до магазину, варто визначитись, яку саме ікру хочеться купити: адже у кожної риби сімейства лососевих смак ікри різний.

♦ Варто відмовитись від купівлі ікри на вагу. В цьому випадку ніхто не гарантує її свіжість. Часто продавці свіжу ікру змішують з трохи зіпсованою і продають такий собі мікс. А щоб ікринки мали однаково гарний вигляд, додають спеціальні добавки.

♦ Червона ікра — продукт, який швидко псується. Тому герметично закриту банку потрібно зберігати в холодильнику за температури приблизно 0 0С. Термін зберігання в таких умовах не більше року.

♦ Вже відкриту баночку потрібно зберігати теж у холодильнику лише 1–2 дні.