З наближенням новорічних і різдвяних свят більшість українців замислюються над тим, на чому б зекономити. Адже потрібно і стіл накрити, і подарунками рідних та близьких порадувати, й до того ж трохи заощадити. Особливо актуальне це питання сьогодні, коли ціни ростуть швидше, ніж гриби після дощу. Проте попри фінансову скруту свято наближається, і провести його потрібно гідно. «Урядовий кур’єр» з’ясував, як і на чому можна заощадити, готуючись до зустрічі року Мавпи.

«1+1»

Останнім часом у торговельних мережах стають дедалі популярнішими акції, суть яких полягає в тому, що купивши дві пачки чогось, третю отримуєш у подарунок. Багато споживачів завдяки таким стимулам від торговельників запасаються на кілька місяців наперед харчами й промтоварами. Наприклад, ми з колегами полюбляємо користуватись акціями, щоб поповнити запаси кави. Вигідно можна купити й цукерки, яких напередодні Дня Святого Миколая, Нового року та Різдва багато в принципі не може бути.

Цікавість колег-чоловіків пожвавлюється, коли йдеться про алкогольні напої. Особливо напередодні свят, коли кожен із них намагається заповнити бар, щоб було і що випити, і чим похмелитись. Тож коли приходять купити дві пляшки горілки, а до них ще й третя йде у подарунок, то це, на думку більшості чоловіків, дуже правильно. Інколи до пляшок з алкоголем у вигляді бонусу можуть дати сік або кільку в томаті.

Актуальною є акція «1+1» для безалкогольних напоїв (при купівлі двох пляшок ціна знижується десь на 20%). Звісно, правильно було б зварити компот — і дешевше, і для здоров’я корисніше, проте інколи хочеться випити чогось некорисного, з бульбашками. Раз на рік можна зробити виняток і порадувати малечу смачними «шипучками».

Щодо продуктів харчування, то останнім часом у магазинах нерідко пропонують купити товар із «приклеєним» бонусом. Наприклад, до пачки твердого сиру додається плавлений. До речі, цього року вельми актуальні різноманітні страви із твердим сиром, адже ціна на нього вже кілька місяців залишається незмінною, на відміну від більшості інших продуктів. Тому в магазині, перед тим як брати щось із полиці, варто уважно придивитись, можливо, десь «сховався» такий самий товар, але з приклеєним приємним бонусом. Таким чином, купуючи 200-грамову пачку «російського» за звичайною ціною, плавлений отримуємо безкоштовно, і одразу заощаджуємо мінімум п’ять гривень.

Вибираючи новорічні іграшки, й особливо гірлянди, потрібно бути дуже уважним, щоб не придбати неякісний і небезпечний товар. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Улюблені дні

Так умовно можна назвати ще одну поширену акцію, яка допоможе заощадити на купівлі продуктів. Це такі собі дні знижок на окремі товари. Наприклад, у четвер магазин влаштовує рибний день, протягом якого можна купити всіх морських мешканців приміром на 20% дешевше. Тож у свій щотижневий графік закупівель одразу вносимо примітку, що в четвер потрібно заїхати в такий-то магазин, щоб накупити рибки на тиждень.

В інших магазинах у суботу чи неділю надається суттєва знижка, яка може сягати й 50%, на кілька товарів. Це може бути кава, курятина, риба, цукерки, фрукти. Дізнатись про такі дні можна, якщо уважно прочитати листівку того чи іншого супермаркету. Також інформацію про найвигідніші товари «підкажуть» білборди поблизу магазину, ну і, звісно, сайт торговельного закладу. Щоправда, в цій чудовій акції є й свої «секретики». Здебільшого в супермаркетах такий вигідний за ціною товар виставляють на продаж у невеликій кількості, тому охочим його придбати потрібно бути серед перших покупців. Інакше акційний товар розберуть «ранні пташки», якими зазвичай є пенсіонери.

Дбають про пенсіонерів

Дбають у наших супермаркетах і про напівпорожні гаманці пенсіонерів. Для цієї групи покупців влаштовують такий собі «пенсійний час». Наприклад, протягом кількох годин на день раз на тиждень усі товари старенькі можуть купити зі знижкою 9%. Щоправда, на алкоголь ця знижка не поширюється. Мабуть, розробники акції вважають, що в харчовому раціоні пенсіонерів хмільні напої зайві.

Ще один недолік такої акції — вона діє лише до 12-ї години дня. І знову ж таки, рано встаємо і разом із пенсіонером йдемо до магазину. Так, киянка Наталія Іванова щопонеділка разом із мамою-пенсіонеркою раненько йдуть на закупки, а потім дівчина біжить на роботу.

Утім, у багатьох магазинах не заморочуються, тому просто бабусям і дідусям видають дисконті картки.

Правила акційних закупів

Збираючись на продуктовий шопінг, не зайвим буде уважно вивчити інтернет-сторінку того чи іншого магазину і прицінитися, де і що потрібно купувати. 

Наприклад, інтернет-магазин побутової техніки 10ka.com.ua пропонує знижки на побутову та офісну техніку до 17 січня 2016 року. Покупки можна зробити в онлайн-режимі в Києві, Луцьку, Львові, Одесі.
Знижки суттєві. Лазерний принтер МФУ Canon i-SENSYS MF3010, який підійде для домашнього і офісного вжитку, та має непогану швидкість і якість друку, коштує всього 3 244 гривні.

Принтер роздрукує аркуші форматом A4, B5, A5 та LTR. MF3010 має вертикальний дисплей на передній панелі, який забезпечує зручний доступ до управління друком і скануванням. Перевагою принтера є економне електроспоживання, що в сучасному світі відіграє значиму роль. Крім того одна заправка катриджа в цьому принтері здатна надрукувати вісім тисяч сторінок якісного тексту.

 

Якість відповідає ціні. Фото з сайту http://10ka.com.ua

Варто також врахувати, що акції на обрану групу продуктів зазвичай діють протягом тижня, тому потрібно уважно їх відстежувати, щоб недорого придбати все, що потрібно. Адже часто, піддаючись акційному ажіотажу, ми купуємо багато непотрібних товарів, які потім просто викидаємо у смітник.

Збираючись на шопінг, потрібно звернути увагу на те, що супермаркети, знаючи любов своїх покупців до знижок, часто намагаються надурити. Нещодавно знайома прийшла із магазину, де купила баночку тунця за акційною ціною 19,99 гривні. Але в сусідньому супермаркеті цей товар без акції коштував так само. Отож, перед купівлею продуктів є сенс обійти кілька магазинів і прицінитись. Дехто скаже, мовляв, ніколи. Проте якщо покупець справді захоче заощадити, він встане раненько у вихідний день, зайде в кілька магазинів, а потім уже робитиме закупівлі. Адже хто рано встає, той добру знижку має. Крім того, вирушаючи на полювання за знижками, не зайве знати, що система знижок у кожному магазині різна. Проте майже всі магазини напередодні свят намагаються переманити покупців, тож шанси недорого скупитись непогані.

Економні презенти

Наступний крок після накриття столу — пошук подарунків. А їх треба підготувати чимало: колегам і друзям, родичам — близьким і далеким... Якщо ще кілька років тому можна було дозволити собі дарувати всілякі кумедні, але непотрібні речі, нині бажано сконцентруватись на чомусь корисному. А що може бути кориснішим за одяг і взуття?

Звісно, приємно, коли йдеться про сюрприз. Проте будемо відвертими, неочікувані подарунки часто бувають безглуздими і зовсім непотрібними. Наприклад, без нового десятого за рахунком парфуму обійтись значно легше, ніж без теплого светра. А коштують ці речі однаково дорого. Тому значно краще домовитись із родичами і одразу з’ясувати, що їм подарувати, або просто піти разом на шопінг.

Якщо ж у вашій родині заведено робити сюрпризи, тоді тихцем дізнаємось розмір взуття чи одягу, і купуємо речі, враховуючи смаки близьких. І тут знову на допомогу приходять акції. Стосовно ціни найвигідніше скуповуватись в останні дні року, коли вже у всіх магазинах діють різдвяні знижки. Тоді в промтоварних магазинах акцій багато, але варто обирати лише ті, завдяки яким можна заощаджувати, а не закуповувати кілограмами непотрібні речі.

Приміром, акція «купи пару джинсів, другу аналогічну отримай у подарунок» начебто і цікава, але є певні перепони до вдалої економії. Великий мінус цієї акції — потрібно брати дві ідентичні речі. Проте ходити щодня в однакового вигляду джинсах не дуже хочеться. Купувати в подарунок подружці таку саму річ, як собі, взагалі не комільфо і нагадує радянські часи, коли всі ходили в однаковому. Нині всі прагнуть мати якщо не ексклюзивний, то принаймні нестандартний вигляд. В цій ситуації вигадливі покупці шукають напарницю у всесвітній мережі. Знайти її непросто, адже мають збігатися не лише смаки, а й розміри.

Проте такі жорсткі акційні обмеження діють далеко не у всіх магазинах. Доволі вигідно можна придбати взуття, скориставшись акцією під умовною назвою «пара на шару». Суть її зводиться до купівлі двох пар за звичайною ціною, а третя дається у подарунок. Правда, третьою — подарунковою — вважається найдешевша пара. Кореспондент «УК» мала нагоду скористатися цією акцією, тому можу впевнено сказати, що це справді вигідно. Мені вдалося таким чином купити пару осінніх чобіт і туфлі собі і пару чобіт матусі. Адже головне тут, щоб товари пробивались одним чеком. Тож знаходимо подібну акцію, беремо родину, йдемо до магазину і взуваємось усі. Адже під акцію підпадає зазвичай як нова колекція, так і минуло- чи навіть позаминулорічна. Таким чином, у магазині представлено взуття на всі сезони — від босоніжок до шкіряних зимових чобіт. Важливо, що за цією акцією можна купувати як чоловіче, так і жіноче взуття.

Дешевше для двох

Йдеться про знижку, яка дається на другий товар. Наприклад, одну пару вовняних колгот можна взяти за повну вартість, а другу купити із 60% знижкою. Аналогічні акції проводяться й на одяг. Головне їх шукати і не соромитися запитувати в продавця, які акції у них відбуваються.

— Я вдягаюся лише в акційні товари, оскільки не бачу сенсу переплачувати за нові колекції, — розповідає жителька Дніпропетровська Олена Пуніна. — Часто на шопінг ходимо з подругою, яка має комплекцію, подібну до моєї. І якщо купуємо одну річ за повну вартість, а іншу зі знижкою, то просто беремо загальну суму і ділимо на двох. У результаті вдається непогано заощаджувати. У кінці сезону або напередодні Різдвяних свят можемо буквально оновити гардероб, адже різноманітних акцій цими днями дуже багато.

Часто в магазинах роблять такі собі «щасливі дні», коли можна придбати певні товари за смішними цінами. Головне — купити те, що вам потрібно і встигнути захопити свій розмір. А це чи не головна проблема всіх розпродажів. Проте у містах-мільйонниках багато мережевих магазинів, тому якщо чогось немає в цьому відділі, то, скоріше за все, є в іншому. Для цього не потрібно витрачати день на те, щоб об’їхати всі магазини, достатньо попросити продавця, аби вона подивилась по базі, де є ваш розмір. А знайшовши, можна передзвонити і попросити на годинку відкласти вибраний товар. Зазвичай продавці в такій дрібниці не відмовляють.

Керуючись цими нехитрими підказками, можна і справді заощадити на продуктах для святкового столу та накупити приємних і потрібних подарунків.