Уявіть, є й такі зелені красуні, котрі дарують прикрощі й негатив. Не всі ялинки — головна окраса зимових свят — цього року дарували чернігівцям радісний настрій.

Можна уявити Новий рік без Діда Мороза і Снігуроньки — замість них покладе на видному місці барвистий пакунок з подарунком татова чи неньчина рука. А ось без лісової гості з її хвойними пахощами, барвистими іграшками, гірляндами, серпантином  та лелітками  і свято не свято. Тож найперша радість на порозі зимових розваг — похід на ялинковий базар. Цього року, як і завжди, там пропонували деревця на будь-який смак: великі й маленькі, пухнасті й тендітні, зелені й блакитні, на хрестовинах і у вазонах. З огляду на те, що Чернігівщина — лісовий край, дефіциту у хвойному асортименті тут немає. І ціни — на будь-який гаманець: за 40—50 гривень можна було придбати розкішне деревце середнього розміру.

«Я купила велику ялинку, а потім збагнула, що довезти її в інший кінець міста буде проблематично, — розповіла знайома. — У тролейбус із нею не сядеш, на собі нести важко. Зателефонувала синові, щоб вийшов назустріч, і пішла пішки, тягнучи покупку по снігу. Потім везли її удвох, прив’язавши до велосипеда. Це була справжня пригода, є що згадувати: і як додому доставляли, і як прикрашали, і як святкували».

Звісно, не для всіх передноворічна біганина буває настільки екстремальною. І не всі в цей час прикрашають хвойні дерева. Дехто навпаки — применшує їхню красу, надає нетоварного вигляду, обливаючи вапном. Адже щороку знаходиться злодій, який хапається не за гаманець, а за сокиру. І, дочекавшись темряви, крадеться, мов тать, у міські сквери, під вікна офісів різних організацій та закладів. А на місці виплеканих чернігівцями струнких дерев залишаються пеньки з кількома зеленими гілочками.

Оце і є ті ялинки, котрі нікого не радують. Навпаки, всі, хто їх любив і ними милувався, засмучуються і вимагають знайти зловмисників. Та справа ця, звісно, майже безнадійна.

Цього року постраждали триметрові голубі ялини на Валу та  молоді зелені деревця у сквері в центрі Чернігова. Працівники міських комунальних служб завважили також чимало замаскованих чим прийдеться пеньків в урочищі Святе. Що тут можна вдіяти? Під кожним деревом сторожа не поставиш. Звертатися до совісті, якої немає, — теж намарне. Сказати б, що багато зекономили чи збагатилися злодії завдяки зрубаним хвойним красуням — теж ні. Залишається сподіватися, що вапно виявилося якісним і відмивали його вандали дуже довго. А ще не зайвим було б загадати Дідові Морозові покласти напередодні наступного нового року під кожну міську ялинку спеціальний антибраконьєрський розчин. Ті, хто в курсі, кажуть, що оббризкані ним дерева при кімнатній температурі видають такий сморід, що господарі квартири й десятому закажуть купувати новорічне деревце без ліцензії й електронного чипа. Було б не зайве…