Результати засідання Кабінету Міністрів щодо запровадження санкцій до держав та осіб, які підтримують і фінансують тероризм в Україні й посягають на територіальну цілісність та незалежність Української держави, Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк озвучив представникам засобів масової інформації. В ході брифінгу на подвір’ї клубу Кабінету Міністрів пролунали слова про те, що вийти на новий рівень відносин із північним сусідою Україні допомогли численні раунди консультацій з її західними партнерами.

«Для запровадження санкцій уряд схвалив проект закону «Про санкції». Це вперше за історію незалежності Україна на державному рівні застосовуватиме санкції до іноземних суб’єктів, які вчиняють злочини проти нашої країни та наших громадян», — наголосив Прем’єр.

Відтак, згідно з документом Україна має право дати хід 26 видам санкцій.
 

Йдеться, зокрема, про заморожування активів, заборону роботи суб’єктів підприємницької діяльності на території України, користування радіочастотним ресурсом, Інтернетом та іншими засобами зв’язку. Стосуватимуться табу-нововведення й участі в приватизації об’єктів державної власності, користування ліцензіями, повної або часткової заборони транзиту всіх видів ресурсів, авіаперевезень, спеціальних економічних заходів, як, наприклад, процедура ліцензування чи квотування. Можлива й зупинка проведення спеціальних видів фінансових операцій.

Арсеній Яценюк: за свою незалежність Україна готова платити будь-яку ціну. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Є прізвища  172 осіб

Стандартними видами санкцій є заборона на в’їзд та пересування територією України «особливої категорії громадян». Прізвища 172 фізичних осіб та дані щодо 65 юридичних осіб, які наразі фінансують тероризм, зазіхають на територіальну цілісність та незалежність України, одне слово, мають безпосереднє відношення до вчинення злочинів на території нашої Вітчизни, а кількома місяцями раніше підтримували анексію Криму, Кабінет Міністрів передав на розгляд Ради національної безпеки та оборони. За словами Арсенія Яценюка, в більшості західних країн списки осіб не прийнято виносити на загал громадськості. Однак вітчизняна РНБО таки може своїм рішенням його оприлюднити.

Вже у вівторок в ході пленарного засідання ВР може проголосувати цей санкційний документ. Потім згідно з законом «Про санкції» на підставі подання Президента, Кабінету Міністрів, Служби безпеки чи Національного банку РНБО зможе дати старт цим заборонам, остаточно затвердивши процедуру їх введення. До слова, військово-технічне співробітництво і співпрацю в сфері оборони з РФ, РНБО заборонило відповідним рішенням ще майже місяць тому. Завдяки цій ініціативі уряду планується ввести додаткові заходи, які не дадуть змоги країні-агресору модернізовувати свої Збройні сили надалі.

Судитимуть заочно

В ході п’ятничного засідання уряд схвалив рішення про подання проекту закону «Про запровадження кримінально-правових санкцій». Цей документ дасть можливість українським судам виносити рішення щодо осіб, які знаходяться у міжнародному розшуку та причетні до терористичної діяльності, масових вбивств, військових злочинів чи то скоїли злочини проти основ національної безпеки і оборони.

«Їх не можна привести конвоєм до суду, — розповів глава уряду. — При цьому вводиться санкція щодо конфіскації майна цих осіб. Не тільки виконавці, а й організатори та замовники злочинів проти України підпадуть під конфіскації. Українська держава знаходитиме майно банків, фінансових компаній, підприємств і особисте майно по всьому світу всіх осіб, які підтримували анексію Криму та зараз фінансують російських терористів на території України».

Цей законопроект парламент розглядатиме у вівторок також. І Прем’єр вважає, що народні обранці мають невідкладно його проголосувати разом з законом «Про санкції».

Москва грає проти свого народу

На технічні консультації у вересні із північним сусідою в тристоронньому форматі «Україна — Росія — ЄС» Арсеній Яценюк особливих надій не покладає. Провести другий раунд переговорів і публічно оголосити позицію він вважає за потрібне лише тому, що Україна є державою, яка виконує зобов’язання перед ЄС. Він вкотре повторив: «Підписання Угоди про асоціацію з ЄС — суверенне право і рішення України. Підписання ЗВТ не має жодних негативних наслідків для Росії, окрім політичних. І Росія грає з нами політично. В цілому це цікава країна. Коли ми вводимо санкції, захищаючи Україну проти Росії , то російський президент і прем’єр додумалися ввести санкції проти свого народу: заборонили їм їсти їжу, яка виробляється в ЄС, їздити на автомобілях, які також виробляються в ЄС. Росія ввела санкції проти росіян. Ну, браво! — резюмував Арсеній Яценюк, а потім звернувся ще й до західних партнерів. — Не можна постачати зброю тим країнам, які потім використовують її проти незалежних і демократичних держав. А то ця зброя повернеться так само проти постачальників з Заходу».

Прем’єр підкреслив, що особливу увагу слід приділити товарам подвійного призначення, які Росія може використовувати проти України чи будь-якої іншої держави в збройному конфлікті. Його не лякають фінансові втрати у разі запровадження санкцій —  мовляв, за свою незалежність Україна готова платити будь-яку ціну.

Зокрема, за його даними, через рік за найгіршим сценарієм наша країна може втратити через низку заборон та агресивну політику Кремля 7 мільярдів доларів. Саме тому керівництво країни й заявляє про потребу вийти на європейські ринки та користуватися допомогою західних країн. У цьому контексті він привітав рішення Світового банку виділити нам 500 мільйонів доларів навіть не чекаючи на остаточну резолюцію МВФ. «Якщо ми разом та єдині з нашими європейськими та американськими партнерами, ми отримаємо нові ринки, диверсифікуємо постачання газу й поставимо крапку в нашій залежності від Росії. Зокрема енергетичній. Це не просто і не швидко, але нам не залишили вибору!».

Російські збитки від українських санкцій уряд підрахує окремо, після запровадження всіх видів заборон.