НАРЕШТІ

Українські футболісти отримали шанс поборотися за вихід на ЧС-2014 з першого місця

 

Наш тренерський штаб йшов на величезний ризик, погоджуючись 2 червня зіграти товариську зустріч з Камеруном. Адже позаду у футболістів збірної був важкий сезон, а головні виконавці київського «Динамо» і «Дніпра»,  до того ж, приїхали на тренувальний збір розчарованими відверто невдалим для себе закінченням чемпіонату країни. Контрольний матч із сильною африканською збірною тільки посилив побоювання щодо психологічного стану Євгена Коноплянки та його партнерів: за 90 хвилин гри на столичному «Олімпійському»  господарі поля не завдали жодного прицільного удару по воротах суперника.

Після фінального свистка з’явилися нові тривоги. Пошкодження стегнового м’яза  на 12 днів вивело зі строю Євгена Хачеріді. Не варто пояснювати, наскільки важливе місце посідає захисник київського «Динамо» в національній збірній. Наприклад, проти камерунців він виграв 70% єдиноборств, а в боротьбі на «другому поверсі» вийшов переможцем у десяти індивідуальних дуелях з тринадцяти.

Ще раніше отримав пошкодження інший стопер збірної Олександр Кучер. На фініші непростого сезону зламався навіть залізний В’ячеслав Шевчук — гравець «Шахтаря», який у свої 34 роки майже нікому не поступається в контрольних тестах на витривалість.

Здавалося б, ціна товариського спарингу проти Камеруну за чотири дні до найважливішої гри з Чорногорією виявилася занадто високою. Насправді ж Михайло Фоменко зробив головне: не дозволив основній групі футболістів вибитися з ігрового ритму. Можна тільки здогадуватися, чим займалися протягом останнього тижня чорногорці. Але хід поєдинку на затишній арені в Подгориці наштовхує на простий висновок: зірковий Мірко Вучинич із туринського «Ювентуса» разом з партнерами не надто напружувалися на тренуваннях, більше покладаючись на власну індивідуальну майстерність.

Коли ж у компенсований до першого тайму час німецький арбітр Грефе вилучив з поля Романа Зозулю, господарі поля і зовсім зупинилися, сподіваючись здобути п’яту перемогу в цьому відбірному циклі малою кров’ю.

Саме в цей момент і стало остаточно зрозуміло, наскільки витончено досвідчений Михайло Фоменко переграв у тренерській дуелі свого 45-річного колегу Бранко Брновича. Реактивні крила атаки українців — Ярмоленко і Коноплянка — розірвали захист одноосібного лідера групи «H», завдавши господарям найдошкульнішої поразки в історії.

Звичайно ж, Анатолій Тимощук не зумів належним чином замінити в центрі захисту Хачеріді: майже кожен штрафний і кутовий біля воріт Пятова обертався справжньою пожежею. Варто дорікнути Романові Зозулі, який «повівся» на дитячу провокацію свого суперника. Але запасу міцності, який за півроку роботи зі збірною створив її новий керманич, вистачило для того, щоб вдесятьох декласувати збірну Чорногорії, яка свій перший офіційний матч в історії зіграла 24 березня 2007 року.

— У найважливішій грі кваліфікації до світової першості наша збірна зазнала найболючішої поразки в історії, — зазначив по гарячих слідах один з популярних спортивних сайтів Чорногорії. — Україна підтвердила свій потенціал і розгромила «хоробрих соколів» Брновича. Нам не допомогла навіть чисельна перевага протягом двадцяти хвилин другого тайму. Саме в цей час ми пропустили перший м’яч, після чого все остаточно розвалилося. Півзахисту на полі не було, форварди виявилися відрізаними від партнерів,  дует Коноплянка — Ярмоленко безупинно розривав наш захист. Під завісу поєдинку на полі стадіону була тільки одна команда. Нам залишається лише зробити висновки з цієї нищівної поразки: у вересні на нас чекає збірна Польщі — не можна падати духом.

16 жовтня минулого року на «Олімпійському» в програному Чорногорії домашньому матчі кваліфікації чемпіонату світу-2014 наша команда на чолі з Андрієм Балем нагадувала корабель без руля і вітрил. Трохи більше, ніж за півроку в Подгориці на поле вийшли ті самі Пятов і Ротань, Тимощук і Гусєв, Ярмоленко і Коноплянка. Помінявся тільки керманич. Але як невпізнанно змінилося ігрове обличчя синьо-жовтої дружини — швидкої і винахідливої, вольової, атлетичної і самовідданої.

Під керівництвом Фоменка збірна в блискучому стилі виграла три матчі поспіль. Якщо ця переможна серія продовжиться восени, господарі Євро-2012 здатні набрати на фініші 23 очки, що практично гарантує нам перше місце в групі і пряму путівку на Бразильський мундіаль.

Істотно змінили свої котирування на переможця групи «H» відбіркового циклу ЧС-2014 і провідні букмекерські контори. Приміром  ставки авторитетної William Hill на вихід збірної України з групи з першого місця приймаються з коефіцієнтом 3,75, у той час як до п’ятничного поєдинку цей показник був 9,0. Вище за українців зараз котирується лише Англія з коефіцієнтом 1,4. Коефіцієнт на успіх Чорногорії становить 9,0 (до матчу з Україною — 4,5), а в Польщу, яка, нагадаємо, у п’ятницю зіграла внічию з Молдовою, букмекери майже не вірять, присвоївши ставкам на цю команду коефіцієнт 26,0.

 

Євген Коноплянка забив сотий м’яч збірної у виїзних поєдинках. Фото УНIAН

ТАБЛО «УК»

Кваліфікація до ЧС-2014

Чорногорія — Україна — 0:4
Голи: Гармаш (51), Коноплянка (77), Федецький (85), Безус (90+3)
Вилучення: Волков (66), Павічевич (79) — Зозуля (45+1)

Молдова — Польща — 1:1
Голи: Сідоренко (37) — Блащіковскі (7)

Група H

                        І   В  Н  П  М  О

Чорногорія     7  4  2  1  14-7  14

Англія            6  3  3  0  21-3  12

Україна           6  3  2  1  10-4  11

Польща           6  2  3  1  12-7  9

Молдова        7  1  2  4  4-11  5

Сан-Марино  6  0  0  6  0-29  0

6 вересня зустрічаються:

Україна — Сан-Марино

Англія — Молдова

Польща — Чорногорія

10 вересня

Україна — Англія

Сан-Марино — Польща

ВІТАННЯ

Збірну поздоровив Президент

«Мільйони вболівальників спостерігали за вашою успішною грою, яка засвідчила високий професіоналізм і силу українського духу, — сказано у вітанні, вміщеному на офіційному сайті Президента України Віктора Януковича. — Упевнений, що завдяки наполегливості, лідерському характеру, індивідуальній майстерності гравців і тренерському таланту ви й надалі  підкорюватимете спортивні вершини».

ПРЯМА МОВА

Михайло ФОМЕНКО,
головний тренер збірної України:

— Психологічно складно було пережити вилучення нашого гравця в неоднозначній ситуації. Можливо, добре, що це сталося якраз перед перервою: був час поговорити з хлопцями і змінити тактичний план. Нам вдалося перебудуватися, й це дало результат. Нині ми лише за втраченими очками зрівнялися з Чорногорією. Ці очки ще потрібно набрати. Про це розмовляли з хлопцями і перед сьогоднішнім матчем. Ситуація для нашої команди, як і раніше, складна: кожна наступна гра як остання.

Олег ГУСЄВ,
півзахисник збірної України:

— Переломним моментом поєдинку став гол Дениса Гармаша. Адже в перші хвилини другого тайму ми взагалі не могли перейти центр поля. Та й суддя всі суперечливі моменти трактував на користь суперника — буквально обклав нас штрафними. Я навіть Ракицькому тоді сказав:

— Все, він нас вже не відпустить...

Та потім Гармаш вдало зіграв на добиванні після удару Ярмоленка, згодом арбітр вилучив з поля захисника господарів Волкова. Тоді я зрозумів, що ми зможемо довести матч до перемоги.

 

 

/strong