Календар ігор у групі H кваліфікації світової першості приготував команді Фоменка розкішний подарунок. Із чотирьох останніх зустрічей наша дружина три проводить у рідних стінах і лише раз зіграє на виїзді — проти відвертого аутсайдера Сан-Марино. Вирішальним на шляху до Бразилії стане наступний поєдинок Олега Гусєва та його партнерів: 11 жовтня у Харкові українці прийматимуть футболістів Польщі. Однак у найважливішому матчі року господарі можуть залишитися без підтримки своїх уболівальників.

Причина — численні порушення фанатів під час попередньої гри синьо-жовтої дружини на стадіоні «Арена Львів» Україна — Сан-Марино. У своєму рапорті делегат ФІФА відзначив не тільки використання фаєрів, а й застосування болівальниками нацистської символіки. Крім того, представники контролюючого органу FARE, який бореться проти расизму в Європі, зафіксували банери із зображеннями логотипу дивізії «СС-Галичина», а також розтяжки з цифрою 88, яка позначає фашистське вітання, фанати багато разів підкидали руки у нацистському вітанні. Також на адресу півзахисника збірної України Едмара звучали расистські образи.

За цим фактами контрольно-дисциплінарний комітет Міжнародної федерації футболу відкрив справу за номером 130/720.

— Документ ФІФА налічує 22 сторінки звіту щодо вересневого матчу Україна — Сан-Марино, — розповів журналістам перший віце-президент Федерації футболу України Сергій Стороженко під час засідання «круглого столу», присвяченого актуальним проблемам і перспективам розвитку цього популярного виду спорту в Україні. —  Передбачаються такі санкції: проведення наступного домашнього матчу з порожніми трибунами, зняття трьох очок і штраф, мінімальна сума якого — тридцять тисяч швейцарських франків. Ми вже були під розслідуванням FARE після весняного матчу у Варшаві проти Польщі. Там деякі вболівальники демонстративно тримали в руках плакати із гаслами про расизм. Тоді нам вдалося переконати FIFA, що наша країна не може бути расистською.

Зараз ми також не погоджуємося з деякими висновками FIFA, надіслали їм пояснення про те, що наші вболівальники не могли вчинити так стосовно гравця нашої збірної Едмара, який прожив у нашій країні понад десять років, одружений з українкою, є улюбленцем української публіки. Ми відстоюємо свою позицію, але ризик дуже великий.

Гра їх цікавить в останню чергу. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

До 25 вересня ми просимо встановити особи тих людей, які «відзначилися» під час матчу Україна — Сан-Марино. Міністерство внутрішніх справ займається встановленням осіб винуватців за результатами зйомки на стадіоні спеціальною технікою. Ймовірно, остаточну відповідь щодо долі матчу Україна — Польща буде дано до 27 вересня, — наголосив Сергій Стороженко.

Нагадаю, що після матчу відбору до ЧС-2014 Україна — Молдова ФІФА оштрафувала ФФУ за використання фаєрів та попередила. Ще раніше претензії до ФФУ адресували після матчів відбору ЧС-2010 Україна — Англія в Дніпропетровську. Події у Львові можуть подвоїти покарання української сторони. Між тим, як стало відомо, вже зараз до федерації надійшло майже 240 тисяч заявок на квитки на матч Україна — Польща, а стадіон у Харкові здатен прийняти 40 тисяч уболівальників.