Нещодавно у Харківському конструкторському бюро з машинобудування імені О. О. Морозова виробниче підприємство «Снок ЛТД» випробовувало скло власного виробництва для бронетехніки. У таких заходах завод з міста Василькова на Київщині часто бере участь. Але для концерну «Укроборонпром» скляний захист майстри зі столичного регіону виготовили вперше. І цей серйозний іспит підприємство склало успішно: за фізичними властивостями (що визнала авторитетна комісія з 15 фахівців) скло ВП «Снок ЛТД» отримало оцінку «відмінно»: воно не розсипалося навіть після влучання в нього куль з великокаліберного кулемета. У Василькові тепер чекають на результати тендера.

У склодувів ювелірна професія.

Гнуте, ламіноване, захисне

Крихке як скло. Чомусь, їдучи до Василькова, весь час згадував цей вираз. А ще — шкільні роки, коли, граючи у дворі у футбол, поцілив м’ячем у вікно сусідові. Скло із шумом розлетілося на друзки. А тут кулі калібру 12,7 міліметра — і жодних друзок. Не може бути!

— Може, — стверджує директор ВП «Снок ЛТД» Валерій Наровило. — Наше обладнання гарантує виготовлення такої продукції класу захисту СП 1 (пістолет Макарова), СП 2 (пістолет Токарєва), СП 3 (автомат Калашникова), СП 4 (снайперська гвинтівка СВД). А в Харкові, як уже знаєте, наше скло витримало й два прямі влучення куль, випущених зі ста метрів з великокаліберного кулемета. До речі, взяти участь у тендері концерну «Укроборонпром» ми наважилися лише після тривалої та серйозної підготовки: руку набили, як кажуть, на постачанні подібної продукції волонтерській організації «Народний тил», яка відправляла джипи в зону АТО. Ми навіть за власний кошт засклили 10 позашляховиків для українських вояків. Усі ці автомобілі добре зарекомендували себе на фронті.

У тому, що колективу ВП «Снок ЛТД» є чим пишатися, переконався вже на підприємстві: на сьогодні компанія оснащена сучасним високотехнологічним обладнанням провідних світових виробників, що дає змогу їй здійснювати широкий спектр послуг під час оброблення скла. Усі виробничі дільниці мають змогу гартувати скло гнутих і плоских форм, яке характеризується підвищеною механічною міцністю та стійкістю до перепадів температур, випускати світлопрозорі, ламіновані конструкції, склопакети одно-, двокамерні, пласкі та гнуті, скляні двері й перегородки, протипожежне скло і протипожежні конструкції, скляні східці, ліфти, балюстради, елементи інтер’єру зі скла тощо.

Підприємство використовує автоматизований стіл різання скла з комп’ютерною оптимізацією, лінії для обробки прямо- та криволінійної крайки, обладнання для виготовлення гнутого та ламінованого скла, оброблювальний центр, піч для гартування плаского та гнутого скла, лінію збирання склопакетів.

— Намагаємося задовольнити і українського, і закордонного споживача продукцією, яка водночас високоякісна і за розумною ціною, ще й професійно обслужити клієнта, — веде далі Валерій Миколайович. — Уся наша продукція сертифікована. Замовлення виконуємо оперативно, зі знижками на довгострокові та оптові партії, упаковуємо і доставляємо готову продукцію клієнтам у будь-який регіон України.

Сучасне високотехнологічне обладнання провідних світових виробників дає змогу здійснювати широкий спектр послуг під час обробки скла.

Портфель замовлень товстішає

До речі, після терористичних актів поблизу деяких банківських установ ВП «Снок ЛТД» довело, що може швидко, якісно та недорого виконувати термінові замовлення. Тому чимало банків вирішили довірити компанії свою зовнішню скляну безпеку: на сьогодні підприємство засклило вже близько 40% приміщень фінансових установ. Окрім того, серед постійних клієнтів ВП «Снок ЛТД» — будівельні організації, фірми, що продають скло (представники так званого бізнесу для бізнесу), меблеві й транспортні підприємства.

— На вітчизняному ринку ми працюємо з 1993 року, — керівник підприємства промовляє це з гордістю. — Спершу були орієнтовані на фінансові структури, випускаючи скло другого класу захисту. Але з часом почали вдосконалювати виробничий процес, беручи кредити для закупівлі імпортного обладнання. Згодом гарантія безпеки почала, так би мовити, підвищуватися: нині випускаємо продукцію вже шостого класу захисту. 2014-го, наприклад, виготовили 200 комплектів для інкасаторських машин. За рік, до речі, підприємство може виробляти майже 240 тисяч квадратних метрів скла. При цьому ми готові не лише задовольнити будь-які запити архітекторів, будівельників, виробників меблів, автомобілебудівників та інших споживачів сучасними високоякісними виробами зі скла, а й надавати послуги з проектування, виготовлення та монтажу світлопрозорих конструкцій з нього будь-якої форми та складності. Адже технології, які використовуємо на нашому виробництві, дають змогу отримати унікальний продукт, що неможливо втілити у стандартних системах засклення.

І Валерій Миколайович називає деякі зі столичних об’єктів, під час будівництва яких використовували продукцію ВП «Снок ЛТД»: Майдан Незалежності, Центральний та Південний залізничні вокзали. За словами керівника, підприємство тоді працювало цілодобово і без вихідних. Скло лилося рікою. До речі, в цеху, куди воно надходить у ящиках (підприємство закуповує скло завтовшки 3—19 міліметрів переважно за кордоном), я побачив ящик «бою». Робітники пояснили, що без нього не обходиться жодне скляне виробництво, і бите скло відправляють на переплавку. Але якщо раніше 10 тонн його на заводі збиралося за тиждень, то нині — за квартал. Це може свідчити про менший обсяг робіт, але у «Снок ЛТД» стверджують, що нова техніка значно посприяла ощадливому використанню скла.

Підприємство на замовлення за рік може виробляти майже 240 тисяч квадратних метрів скла.

Робітники з освітою

А ще на підприємстві цінують своїх працівників. Їх із великим задоволенням запрошують на роботу на інші заводи. І не лише ті, що розташовані у Василькові, а й у всій Київській області. Бо робітники ВП «Снок ЛТД» мають дуже високу кваліфікацію (на підприємстві працюють верстати з числовим управлінням, які обслуговують фахівці з вищою освітою) і досвід. Тут навіть вантажники проходили своєрідний відбірковий конкурс. Валерій Наровило зазначив, що для створення бригади розглянули понад сотню претендентів.

— До персоналу висуваємо дуже високі вимоги, — підсумовує керівник. — Бо працювати їм доводиться зі своєрідним крихким, як ви зазначили на початку нашої розмови, — матеріалом. Отже, ніхто не вживає алкоголю (навіть звечора напередодні робочого дня), вимагаємо суворого дотримання технологічної та виробничої дисципліни. Той, хто пройшов це випробування, працює продуктивно, зацікавлено, естетично і на совість, отримуючи достойну зарплатню.

Стосовно естетики, то тут із Валерієм Миколайовичем можна погодитися. З-під рук заводських майстрів виходить справді красива продукція, наприклад загартоване гнуте скло, яке піддається спеціальній термічній обробці, в результаті чого по заготовці рівномірно розподіляється внутрішня напруга і підвищується її механічна міцність. Скло завтовшки 5 міліметрів витримує удар сталевої кулі масою 800 грамів з висоти понад 1200 міліметрів. Після руйнування воно перетворюється на дрібні друзочки з тупими, не ріжучими краями. Тому поранитися ним неможливо. Не випадково загартоване листове плоске та гнуте скло широко застосовують для скління швидкісного транспорту. У будівництві ж великогабаритні панелі з нього розміром 1200—2500 міліметрів ідуть на виготовлення не лише дверей, перегородок, огорож, а й підлоги та стелі. Такі панелі можуть бути прозорими або непрозорими, матовими, навіть візерунчастими.

Одне слово, справжні художні витвори. І робітники ВП «Снок ЛТД» отримують насолоду від такої трудової діяльності. А заради цього, погодьтеся, є сенс ходити на роботу. 

Олександр КРЮЧКОВ,
Світлана СКРЯБІНА (фото),
«Урядовий кур’єр»