ТРАДИЦІЯ 

Після завершення сезону розкопок до Національного історико-археологічного заповідника «Ольвія» з’їжджаються гості
 

Заповідник «Ольвія» — величезне поле діяльності для археологів, яке потрібно не тільки вивчати, а й демонструвати всім охочим. Одним із заходів, який сприяє популяризації цієї давньої пам’ятки, є фестиваль грецької культури, авторської пісні та туристичного відпочинку «Ольвія», що проходить увосьме. І хоч фестиваль, як завжди, вдався на славу, він водночас викрив проблеми, які обсіли заповідник.  

Дістатися сюди не так просто

Якщо за допомогою GPS-навігатора ще можна знайти село Парутине Очаківського району, де розташований заповідник, розшукати його — справа з непростих. Жодних розпізнавальних знаків на шляху до стародавнього грецького поселення немає.

Чи не ровесники самої Ольвії й дороги, що ведуть сюди. Як зазначає директор Національного історико-археологічного заповідника Галина Лисікова, «300 метрів дороги територією заповідника потребує капітального ремонту. Протягом останніх років до кого ми тільки не зверталися. Від Академії наук, у чиєму підпорядкуванні перебуває  «Ольвія», нещодавно отримали відповідь: по додаткове фінансування не звертатися! Від облдержадміністрації та сільради — жодної відповіді. Тим часом до заповідника постійно приїжджають археологи, митці, туристи. На його території проходять масові заходи: фестивалі, виставки живопису, конкурси».

Туристки з Росії відчувають себе в Ольвії грецькими красунями. Фото автора

Не вистачає державних коштів і на створення гідних умов для досліджень. Дирекція заповідника вже й не сподівається на «офіційну» грошову допомогу і намагається знайти інші джерела, наприклад, грантові чи спонсорські.

— Одне з наших завдань, — продовжує Галина Лисікова, — не лише проведення археологічних досліджень території античного міста Ольвія, а й збереження в належному вигляді відкритих ділянок розкопок, які піддалися негативному впливу, щоб їх могли відвідувати туристи. Через те, що майже всі об’єкти тут — лише залишки підвальних приміщень та фундаментів, треба встановити інформаційні стенди з демонстрацією їхньої реконструкції. Тож ми прагнемо створити на території античної пам’ятки музей просто неба та включити Ольвію до складу пам’яток, які перебувають під охороною ЮНЕСКО. Проведення таких заходів дасть змогу поєднати тут культурно-просвітницьку, туристичну та науково-археологічну діяльність.

На схилах амфітеатру

Попри негаразди з дорогами, брак належних умов та аскетичні умови проживання, фестиваль «Ольвія» знову зібрав друзів. Ольвія, безумовно, надихає на творчість.

А стартував фестиваль від церкви Святого Миколая в обласному центрі. Колона велосипедистів вирушила в непросту подорож  узбережжям Дніпро-Бузького лиману. У велопробігу взяла участь майже сотня прихильників  здорового способу життя. Гості та учасники фестивалю розбили містечко і примостилися на схилах імпровізованого амфітеатру. 

Уже вдруге відкриття фестивалю проходить під запальні танці грецького танцювального колективу «Ельпіда» з Одеси. А вперше сюди приїхали гості з Маріуполя — вокальний ансамбль «Маджаротіс». Серед авторів-виконавців найпопулярнішими були Аліса Драган (Миколаїв), Оксана Бренон (США), Павло Руденко (Київ), Ірина Гопкалова (Харків), група «Летючий голландець» (Миколаїв) і знаменитий циганський ансамбль «Бахтале». Як зазначає один з організаторів фестивалю Олександр Карпенчук, виступам передував ретельний відбір, тож глядачі зустрілися з кращими виконавцями.

Родзинкою фестивалю завжди є конкурс краси «Ольвійська Афродіта». На відміну від схожих змагань, журі оцінювало учасниць не за параметрами 90-60-90. Дівчата мали зробити власну презентацію, виявити знання історії заповідника «Ольвія», взяти участь у поетичному, танцювальному і кулінарному конкурсах. Журі довелося непросто, адже всі вони були  розумні, талановиті, красиві, емоційні. У підсумку звання Ольвійської Афродіти здобула Анастасія Коломацька, яка незабаром вирушить в автобусний тур у Прагу. Це головний приз від організаторів.