ПРЕЗЕНТАЦІЯ

У Тернополі представили унікальне видання творів українського Мікеланджело

У тернопільському Українському домі «Перемога» представили унікальний альбом творів славетного скульптора другої половини XVIII ст., основоположника експресивної барокової пластики Іоанна Георгія Пінзеля.

Автор тексту й укладач каталогу, що завершує видання, — мистецтвознавець із Тернополя Віра Стецько, яка вже майже три десятиріччя досліджує творчість українського Мікеланджело: він зумів витворити феномен нової пластики, поєднавши добру європейську школу творіння в камені й мармурі та наших різьбярів по дереву. 

Доля Пінзеля містична, доля його творів — трагічна. Достеменно й досі не відомо, коли й де він народився, немає інформації й про його етнічне походження, як і, зрештою, про точну дату смерті. Не вдалося поки що відшукати могилу Майстра в Бучачі на Тернопіллі, хоч архівні документи кинули певне світло на його появу в цьому місті, створення власної сім’ї та творчу діяльність.

Віра Стецько пригадує, як за радянських часів приїжджала до Бучача разом з відомим музейником Борисом Возницьким. Їх тоді дуже вразило, що в місцевому костелі Успіння Богородиці деякі твори Пінзеля були розкидані на підлозі. Одразу ж мистецтвознавці подалися до райкому, попросили передати ці роботи музеям. Та почули відмову, а через місяць дізналися, що шедеври Пінзеля вивезли з храму, який використовували тоді замість складу меблів, разом зі сміттям та спалили.

Нині в Україні атрибутовані на основі архівних документів і стилістичних порівнянь 55 робіт видатного майстра. Ці твори зберігають якщо не у фондах музеїв, то вони виставлені у храмах. В альбомі, який, власне, назвали «Таїна Іоанна Георгія Пінзеля» та презентували в Тернополі, вперше подали фоторепродукції робіт видатного скульптора, до того ж не лише тих, які добре збереглися, а й тих, що дійшли до нашого часу пошкодженими, часто-густо лише певні фрагменти.

Мистецтвознавець із Тернополя Віра Стецько представляє альбом «Таїна Іоанна Георгія Пінзеля».
Фото автора

Віра Стецько зізналася, що задум видати такий альбом виношувала давно. А пришвидшило роботу те, що творами Пінзеля зацікавився Лувр і французи підготували каталог своєю мовою. Прикро стало мистецтвознавцю, що Україна представлятиме виставку у Франції без каталогу українською. Допомогти фінансово у виданні альбому-каталогу погодився тернопільський підприємець Тарас Демкура. З фотохудожником Костянтином Сачеком пані Віра об’їздила на Тернопіллі, Прикарпатті, Львівщині всі місця, де творив Іоанн Георгій Пінзель, храми й музеї, в яких нині зберігають роботи славетного скульптора.   

Альбом про Пінзелеву таїну автор вирішила розпочати з туристичної мапи з позначками місць, де можна побачити роботи Майстра. Цікаво, що поміж дослідницького матеріалу Віра Стецько прагнула ввести й світлини 20-30-х років минулого століття (їх віднайшла у польських архівах) тих храмів, інтер’єри яких прикрашали творчі роботи Пінзеля. Текст у виданні поданий українською та англійською мовами. Підписи під фотоілюстраціями та каталог робіт видатного скульптора можна прочитати також  французькою. Альбом пані Віра присвятила світлій пам’яті першовідкривачу творчості українського Мікеланджело — Герою України Борисові Возницькому, трагічна смерть якого сталася незадовго до відкриття виставки робіт Пінзеля в Луврі.               

200 примірників альбому передали до Франції, отримають це видання і всі бібліотеки Тернополя та більшість загальноосвітніх шкіл.