Нас запевняють, що опалювальний сезон у цьому році розпочнеться вчасно і без сюрпризів. Тільки-но середньодобова температура на вулиці не перевищуватиме 8 градусів протягом трьох діб, батареї в помешканнях потеплішають. А поки що завершується підготовка до зими, яка, за словами комунальників, як ніколи злагоджена. Власне, в цю справу вже вклали 3,2 мільярда гривень. І вочевидь це істотно вплинуло на темпи підготовки. Адже нині, як зауважила вчора під час прес-конференції начальник управління комунальної теплоенергетики Мінрегіону Олена Малежик, на першу декаду вересня готовність ЖКГ до зими становить 97% за планового показника на цей період 90%.  Вона запевнила, що соціальна сфера стовідсотково буде готова до увімкнення тепла до 1 жовтня, а інші заклади та житловий фонд — з 15 жовтня. Хоч якщо кілька ночей поспіль на вулиці буде холодно, в дитячі садки, школи та лікарні тепло можна буде подати й раніше. В областях уже завершено технічну підготовку до опалювального періоду дитячих садочків та шкіл. Загалом нині підготовлено 19,5 тисячі шкіл та 14 тисяч дитячих садків. 

Готовність житлового фонду 96%. Конкретніше — з 205 тисяч житлових будинків, включених до плану підготовки, фактично готові 197 тисяч. Також уже підготували до роботи взимку 6,2 тисячі одиниць спеціалізованої техніки, що становить 96% до плану, і заготовлено 980 тисяч тонн посипкового матеріалу та реагентів, а це 91% запланованого.

Добре утеплені труби донесуть воду гарячою. Фото з сайту amurpress.com

Новації з паспортами готовності

Та, вочевидь, швидким темпам підготовки до нового опалювального сезону посприяла не тільки наявність коштів. А й те, що значно посилено контроль за процесом. За словами Олени Малежик, першу нараду щодо підготовки до майбутнього опалювального сезону було проведено відразу по завершенні попереднього. Ще в квітні напрацьовано чіткий план з комплексної підготовки житлово-комунального господарства та об’єктів соціальної сфери, сформовано оперативні штаби, складено регіональні плани і графіки робіт.

До того ж, ситуацію з підготовки до зими Мінрегіон контролював не лише за статистичними показниками. За дорученням міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадія Темника сформовано 4 мобільні групи, які виїжджали в регіони, аби проаналізувати стан справ на місцях і за потреби надати відповідну допомогу. Уже проведено понад 20 таких перевірок. А під час засідання наступної колегії Мінрегіону, яку планують провести в кінці вересня в Івано-Франківську, буде підбито підсумки підготовки ЖКГ до роботи взимку.

Ще один важливий додатковий елемент контролю — те, що цього року вперше паспорти готовності до зими об’єктів підписують не тільки місцеві органи влади, а й профільні державні інспекції, поінформувала Олена Малежик. «Віце-прем’єр-міністр Олександр Вілкул жорстко контролює виконання плану і постійно особисто інспектує галузеві підприємства та об’єкти в регіонах. Він поставив завдання посилити виконавську дисципліну і, як кажуть, на власні очі пересвідчитися, чи відповідає звітність того чи іншого регіону фактичному стану. Постійно проводиться аналіз відповідно до розроблених планових показників, періодичність яких становить 10% кожні два тижні, за результатами якого і визначається план виїзду робочих груп», — зазначила вона.

Суми боргів уточнюють

Втім, чимало експертів зауважували, що найбільшою проблемою в підготовці до зими є розрахунок підприємств теплокомуненерго за спожитий у минулому сезоні природний газ. Лунали навіть побоювання, що НАК «Нафтогаз» може залишити боржників без блакитного палива, якщо не заплатять за вже використаний. Тож очільник Мінрегіону Геннадій Темник кілька днів тому зауважив, що можуть бути кадрові рішення щодо тих керівників ТКЕ, які не розрахуються з боргами.

Олена Малежик зауважила: термін виконання цього завдання — до 15 жовтня, тож трохи часу є, щоб урегулювати проблему.

— Проведено звірку підприємств теплокомуненерго з НАК «Нафтогаз». НАК з кожним регіоном, де виявляли розбіжності в нарахуваннях, проводив наради, адже щоб отримати ліміти на газ, потрібно підписати акти звірки. Ця робота проводиться. Щодо кожного підприємства теплокомуненерго розрахували відсоток — скільки вони можуть сплатити реально, з урахуванням пільг і субсидій, з урахуванням сплати бюджетних установ за теплову енергію, а також тієї різниці в тарифах, яка виникла. Субвенція на покриття цієї різниці є, це питання наразі врегульовують з Мінфіном, і її буде сплачено. Тож є домовленості з газопостачальними організаціями — не враховувати в заборгованості підприємств різницю в тарифах. Водночас є підприємства, які можуть платити більше, але не роблять цього. І саме щодо керівників цих підприємств можуть бути прийняті кадрові рішення. Але в них є трохи часу, щоб виправити ситуацію.

Втім, нині уточняють і саму суму боргу підприємств теплокомуненерго перед НАК «Нафтогаз». Як зауважила Олена Малежик, за даними НАК «Нафтогаз», сума заборгованості становить 17,2 мільярда гривень. Однак підтверджена сума трохи менша: 14 мільярдів. «Коли ми завершимо роботу щодо звірки заборгованості, буде визначено, скільки теплопостачальні підприємства мають сплатити живими коштами», — підкреслила вона.

ДОВІДКА "УК"

До опалювального періоду відповідно до графіка підготовлено 24 тисячі котелень (98%) із запланованих 24,5 тисячі. При плані реконструкції 663 котелень фактично відремонтовано 649 (98%). Замінено 1088 котлів (98%), капітально відремонтовано 993 котли (93%). Замінено 467 кілометрів теплових мереж (98%). Підготовлено 5,5 тисячі центральних теплових пунктів (95%). Відремонтовано 1,6 тисячі кілометрів водопровідних мереж (97%) та 610 кілометрів каналізаційних мереж (98%).Підготовлено 2 тисячі водопровідних насосних станцій (97%), 2,5 тисячі каналізаційних насосних станцій (97%), 240 водопровідних очисних споруд (99%), 824 каналізаційні очисні споруди (97%).