ОЛІМПІАДА

Упродовж дев'яти днів у місті над Серетом танцюристи з 18 країн боролися за звання найкращих

 

Олімпіада в Тернополі, безперечно, - найпомітніша та найголовніша подія в танцювальному житті нашої країни. Ініціатором її проведення саме в місті над Серетом став Павло Бойко - президент Української федерації сучасного танцю. П'ять років тому він зорганізував захід, який назвав Українською олімпіадою танцювального мистецтва. Тоді позмагатися приїхали півтисячі осіб. Але за цей порівняно невеликий період часу танцювальне свято стає дедалі масштабнішим не лише за кількістю його учасників і днів проведення, а й набрало світового значення. Адже в його рамках розігрують, крім офіційного Кубка України, й Кубок світу, відбуваються чемпіонати нашої країни й світу в багатьох танцювальних напрямках, рейтингові змагання з європейських танців серед початківців. Вік тих, хто виходить на паркет, від 5 до 60 років, а свою вправність, досягнення вони мають можливість продемонструвати аж у 36 танцювальних номінаціях. Їхню майстерність оцінює висококваліфікована суддівська колегія, в складі якої працюють 60 суддів міжнародної категорії з різних держав.

Танець живота - чоловіча справа

Перші два дні олімпіади присвятили танцю живота (зараз активно використовують його англійський відповідник - беллі-денс). Змагалися у трьох його напрямках - класичному, народному та видовищному. Більше того, з класичного навіть провели чемпіонат світу. Таку подію в Україні маємо вперше. Східний танець живота у нашій країні останніми роками активно розвивається, набуває популярності. Віце-президент федерації Сергій Кирик стверджує, що Україна та Росія в цьому стилі - беззаперечні лідери. На нинішньому світовому чемпіонаті, власне, фіналістами стали дві українські та дві російські спортсменки.

Історія свідчить, що танець живота на Сході виник саме в чоловічому середовищі. Але його згодом активно підхопили, розвинули та зберегли жінки. Але, схоже, чоловіки прагнуть, так би мовити, відвоювати втрачені позиції. Скажу відверто, було незвично дивитися такий танець у чоловічій інтерпретації. Олег Іванов з Росії вже сім років займається ним, здобув учетверте звання чемпіона світу. Він має власний шоу-балет, є автором і показових номерів, і костюмів цього колективу.

Єгиптянину Бамбо, як кажуть, до болю знайоме мистецтво танцю живота. Тож він став чи не головним суддею змагань з беллі-денсу. Був надто вражений рівнем виконання, який продемонстрували українки, росіянки, а також представниці Білорусі, Словенії, Чехії, інших країн.

Коли вулиця - танцмайданчик

Тим часом у Тернополі вправлялися не лише у мистецтві беллі-денсу. Видовищно провели й чемпіонат світу з вуличних танців. Його учасниками стали майже 1,5 тисячі танцюристів з Європи. 12 країн відрядили своїх представників на змагання у цій категорії. Воістину незвичне дійство, де кожен виступ -своєрідне шоу. Вражала не лише майстерність виконання, а й сценічні постановки і навіть реквізити.

Останні два дні олімпіади відвели 16-м міжнародним змаганням з танцювального спорту "Титули України", де провели чемпіонат нашої країни серед хлопців і дівчат 14-15 років з програми десяти танців, а також кубки України серед ювеналів (8-9 років) і юніорів (12-13 років). За нагороди боролися і дорослі танцювальні пари.

ДУМКИ ВГОЛОС

Піотр ПАТЛАШИНСКІ,
суддя міжнародної категорії (Польща):

- Я вдруге на танцювальній олімпіаді в Тернополі. У нас таких масштабних заходів ще не проводять. Дуже задоволений організацією змагань і побутовими умовами. З усього видно, що танцюрист тут - важлива людина, а не лише той, хто сплачує внески. Цього року понад сто моїх співвітчизників прибули на величезне свято танцю в Україні. В українців повчимося передовсім танцювати танець живота, хіп-хоп, а от у стилі "диско", вважаю, ми кращі.

 ДОВІДКA "УК"

Уп'яте в Тернополі взялися за проведення грандіозного заходу, в якому поєдналися краса, граційність, динаміка, барвистість, спорт і видовище. На танцювальну олімпіаду приїхали майже 6 тисяч учасників, 300 танцювальних колективів з 18 країн світу. Цікава ще й така статистика: загалом відбулося 550 церемоній нагороджень, під час яких вручили 1500 медалей та 600 кубків.