Тернопільщина у 2013-му побила сумний рекорд: цілих десять місяців не змогла дочекатися свого кошторису. Але нинішнього року головний фінансовий документ область отримала без запізнення і за традицією, що склалася порівняно недавно, після громадського обговорення. Прийняли й деякі обласні програми, аби їх могли профінансувати зі скарбниці вже цього року.

Загальний ресурс місцевих бюджетів краю в 2015-му становитиме 5,8 мільярда гривень, що на 745 мільйонів більше, ніж торік. Основними джерелами доходів загального фонду обласного бюджету стали податки на доходи фізичних осіб, на прибуток підприємств, рентна плата за спеціальне використання природних ресурсів, екологічний податок і плата за надання адміністративних послуг. Доходи обласного бюджету затвердили в обсязі понад 2,7 мільярда гривень, тобто збільшили попередній показник на 190 мільйонів.

Щодо видатків Тернопілля (а вони майже такі самі, як і доходи), то, зважаючи на російсько-терористичну агресію на Донбасі, депутати зі скарбниці виділили Тернопільській університетській лікарні мільйон гривень на лікування постраждалих на східному фронті. Передбачили й кошти для надання допомоги воїнам АТО та їхнім родинам. Задля цього нині розробляють відповідне положення. За пропозицією бюджетної комісії облради внесли й зміни в програму захисту населення та територій краю від надзвичайних ситуацій, техногенного й природного характеру на 2014—2017 роки щодо створення та нагромадження матеріального резерву цивільного захисту. Цей запас збільшено до одного мільйона, тобто на 730 тисяч гривень.

На думку голови обласної ради Василя Хомінця, цього року кошторис краю має стати бюджетом реформ. Облрада та постійна комісія з питань бюджету доручили головним розпорядникам коштів (певним департаментам облдержадміністрації) розробити у двомісячний термін конкретні заходи й пропозиції щодо системних напрямів удосконалення та формування оптимальної мережі підвідомчих бюджетних установ. І вже відповідно до цього внести зміни в обсяги фінансування, які передбачені в кошторисі краю на 2015 рік на їх утримання.

На формування видаткової частини вплинули кілька чинників. Серед них і передача в рамках децентралізації з державного бюджету певних закладів. Відтепер зі скарбниці краю фінансуватимуть ветлікарні та ветлабораторії, в освітній галузі — Тернопільське вище професійне училище №4 ім. М. Паращука, Тернопільський навчально-курсовий комбінат, Технічний коледж ТНПУ ім. І. Пулюя та Зборівський технічний коледж ТНПУ ім. І. Пулюя. У цей перелік потрапили й обласні осередки всеукраїнських громадських організацій фізкультурно-спортивної спрямованості: «Динамо», «Спартак», «Україна».

З цього року за рахунок цільових субвенцій фінансуватимуть всі типи загальноосвітніх навчальних закладів, зокрема й загальноосвітні школи-інтернати для громадян, які потребують соціальної допомоги (загалом по області — 1,3 мільярда гривень). Передбачили також видатки на виконання держзамовлення з підготовки робітничих професій, а також на всі види медичної допомоги.

Примітно те, що про використання коштів голова обласної ради вже звітуватиме за перший квартал.