За всю історію організації міжнародних інвестиційних форумів, проведення останнього цього року  перенесли не лише з весни на осінь, а й змінили місце та формат зустрічі. За задумом  облдержадміністрації, це мало сприяти відходу від офіціозу й створенню комфортних умов для перемовин представників бізнесу.

У ході цього представницького форуму також визначили й нагородили  підприємства, організації краю у номінації «100 кращих товарів року», переможців конкурсу «Кращий інвестор 2012 року». Зрештою, це ті заходи, які годяться саме для цього форуму, його, так би мовити, стандарт.

А те, що він відбувався саме у приміщенні торговельно-розважального центру «Подоляни», символічне. Цей комплекс виріс на місці колишніх заводських цехів. Його облаштували і обладнали коштом інвестиційного кредиту, завдяки якому тут зуміли створити кілька тисяч робочих місць.

Підприємці готові до співпраці. Фото з сайту podolyany.com.ua

Задекларували — виконали

Тішить, що в області вдалося успішно втілити чимало задекларованих попередніми роками інвестпроектів. На них загострив увагу й заступник голови облдержадміністрації Василь Гецько, презентуючи учасникам інвестиційну привабливість Тернопілля. Зокрема в Чортківському районі став до ладу крохмальний завод, який щорічно перероблятиме 200 тисяч тонн картоплі, до кінця року спорудять ще два картоплесховища на 38 тисяч тонн.

Щоб забезпечити продовольчий ринок продуктами зовнішнього виробництва й наростити експорт, у селі Синьків Заліщицького району розпочав роботу найбільший в Україні тепличний комплекс. Незабаром на площі 30 гектарів розпочнуть будівництво його другої черги, а також двох переробних підприємств.

Запрацювали також три нових насіннєвих заводи. Задля високоякісного зберігання збіжжя в області звели шість елеваторів. Нещодавно зерносховище, спорудження якого обійшлося у 80 мільйонів гривень інвестицій,  урочисто відкрили в селищі Ланівці. Тваринницька галузь теж не залишилася без капіталовкладень. Стали до ладу три молочні комплекси (на 3,6 тисячі голів корів), завершили будівництво доїльного залу на 500 корів. Відкрили й три сучасні свинокомплекси, а також птахофабрику на 500 тисяч голів курей-несучок, бройлерну птахофабрику з обсягами реалізації 1 мільйон голів на рік. Цього року взялися за впровадження п’яти інвестпроектів зі спорудження та реконструкції тваринницьких комплексів.

Особливу увагу в краї приділяють втіленню в життя проектів, спрямованих на поліпшення надання краянам медичних послуг, підвищення якості та конкурентоспроможності освіти (серед іншого, за кошти меценатів побудували три загальноосвітні школи майбутнього).

Майже 380 мільйонів гривень інвестували протягом 2011—2012 років у транспорт.

Збільшується й кількість об’єктів сервісного обслуговування туристів, які надають комплекс послуг із розміщення, харчування, організації дозвілля. Це відбувається переважно за рахунок залучення коштів внутрішніх інвесторів — середнього бізнесу області.

Сільське господарство разом із переробною промисловістю, транспортом і зв’язком, торгівлею, житловим будівництвом — нині найбільш інвестиційно привабливі галузі на Тернопіллі. Торік у розвиток господарства краю вклали 3,2 мільярда гривень інвестицій, що майже на 22% більше, ніж 2011-го. Активні капіталовкладення в ці сектори економіки дали змогу торік забезпечити приріст, скажімо, на 3,4% промислової продукції, майже на 10% — сільського господарства,  понад 13% — обсягу роздрібної торгівлі.

Механізм підтримки працює справно

Тернопільщина — перспективний інвестиційний край, готовий стати надійним майданчиком для розвою бізнесу. Ця думка стала наскрізною у виступах на форумі представників влади.

«Нині в області діють реальні механізми підтримки бізнесу, — підкреслив заступник голови облдержадміністрації Василь Гецько. — Ми готові цілковито забезпечувати всі необхідні умови для реалізації взаємовигідних інвестпроектів у нашому регіоні».

Серед десятка найбільших іноземних інвесторів Тернопільщини — зокрема Німеччина, Чехія, Естонія, Кіпр, Польща, Бельгія. Торік в область іноземні інвестиції надійшли із 46 країн. Тернопілля з-за кордону чекає на капіталовкладення, щоб передовсім залучити їх для технологічного оновлення машинобудування, переробної промисловості, модернізації транспортної й туристичної інфраструктури, для розвитку високопродуктивного агропромислового комплексу, впровадження високих технологій в освіті й медицині.

Нині експорт тернопільської продукції в Європу становить майже 70% її виробництва. Тож у краї переконані, що підписання Угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі між Україною й Європейським Союзом створить додаткові можливості для взаємовигідної співпраці, дасть змогу вітчизняним товаровиробникам отримати не лише кращі умови для постачання своєї продукції на європейський ринок, а й сприятиме підвищенню її якості та переходу на європейські стандарти виготовлення, отже, збільшити експорт продукції.

«Після підписання такої доленосної угоди Тернопільщина, як і Україна загалом, почне новий виток свого розвитку», — прогнозував на форумі мер самоврядування Таурагського повіту Литви Петрошіус Пранас. Він висловив сподівання на подальшу тісну співпрацю цього повіту з Тернопільською областю.

Ян Мачков’як, представник владних структур Свєнтокшиського воєводства (Польща), побачив потенціал у співдружності з тернопільцями, у втіленні нових чергових програм-проектів.

До речі, в рамках форуму відбулося й засідання експертів. Вони обговорювали тему «Наслідки майбутньої Угоди про асоціацію між Україною та ЄС для товаровиробників». Представники польських і литовських владних і ділових кіл зауважували, щойно їхні держави ввійшли до єдиної європейської родини, то відчули зростання інвестицій, зуміли збільшити заробітну платню, набагато краще став розвиватися бізнес.

Щоправда, без певних проблем теж не обходиться, але зиску все-таки мають більше. Збоку видніше — цього принципу іноземні експерти теж дотрималися на засіданні й порадили українським товаровиробникам подбати про підвищення якості продукції.

Литовська й польська делегації у рамках форуму взяли активну участь у дискусійній панелі щодо викликів і перспектив національних проектів у контексті регіонального розвитку. 

Серед гостей Міжнародного інвестиційного форуму в Тернополі були  делегації Івано-Франківської, Хмельницької та Херсонської обласних держадміністрацій, представники підприємств з іноземним капіталом з понад десяти країн, зокрема з Великобританії, Німеччини, Італії, Іспанії, Швеції. Звісно, це був захід нових планів, сподівань. Тепер чекатимемо на їх втілення в життя.