Широкий міжнародний резонанс справ кожного українця, який опинився в російській тюрмі, сприятиме їхньому якнайшвидшому поверненню додому. «Саме це спрацювало у моїй ситуації», — заявила депутат української делегації в Парламентській Асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) Надія Савченко під час круглого столу «Українські в’язні в Росії», який відбувся в межах червневої сесії асамблеї у Страсбурзі.

Діяти потрібно разом

Надія докладно переповідає присутнім історію свого полону на території окупованої Луганщини, викрадення та вивезення в Ростовську область. Вона переконалася, що в Росії існує напрацьована система викрадення людей, і назвала це терористичною діяльністю. «Тероризм у Росії процвітає з відома і за наказом Кремля», — заявила український депутат. 

Надія Савченко описує будні свого тюремного полону: 10-метрова камера, цілодобове спостереження, щоденні приниження, бо кожен рух — лише з дозволу охорони. Вона каже, що голодування  було для неї єдиним способом протесту. «Я не могла нічого не робити, коли знала, що світ бореться за моє звільнення», — пояснює. Після ув’язнення в російській тюрмі Надія збирається працювати у Верховній Раді над реформою пенітенціарної та судової систем, щоб узгодити їх з європейськими нормами.

Надія Савченко оголосила, що запросить відомих світових політиків до міжнародного комітету з визволення українських бранців Кремля, який діятиме на громадських засадах. На її думку, такий комітет дасть змогу шукати найоптимальніші способи того, «як треба діяти проти Росії, щоб вона повернула наших громадян живими». Крім того, ПАРЄ має ухвалити документ з вимогою до Росії звільнити всіх українських полонених, в яких «Москва вчепилася кліщами», бо над кожним із них вона влаштовує показові судилища.

Надія Савченко умовно поділила українців, ув’язнених в Росії, на: «групу Сенцова» — українці, яким російська влада приписує тероризм; «групу Клиха» — ті, кого звинувачують в участі у Чеченській війні; «групу кримськотатарських активістів», яких переслідує окупаційна влада Криму; і ті, хто потрапив у полон під час військових дій на Донбасі у 2014 році. «Найліпший спосіб повернути цих людей додому — це широкий міжнародний розголос індивідуальної справи кожного ув’язненого», — переконана Надія.

Якщо росіяни «розлюблять» царя…

Москва відмовляється визнавати присутність своєї армії на території України, тому «російські матері тихо оплакують своїх загиблих на українській землі синів». «Кремль каже, що не посилає своїх солдатів на Донбас і не вестиме обміну «всіх на всіх», а Москва має визнати, що Росії є по кому плакати і також є кого визволяти з полону», — заявила Надія Савченко. Російська влада не шкодує своїх людей, посилаючи їх на смерть, і це триватиме доти, доки «росіяни будуть готові вмирати за свого царя». «Але я вірю, що люди в Росії прозріють. І якщо вони підіймуться з колін і перестануть боятися, то резерв російської влади вичерпається», — переконана політик.

Відповідаючи на запитання про своє бачення шляхів повернення Криму та Донбасу, Савченко ще раз наголосила на тому, що світова спільнота має неухильно дотримуватися політики санкцій. «Росії дуже багато чого пробачали: Придністров’я, Грузія, Чечня. Апетити диктаторів зростають», — сказала вона і зауважила: якщо світ здасть рубіж під назвою «Україна», то завтра Росія стане сусідом Франції, Німеччини і США. Міжнародна спільнота має чітко показати Росії, що вона мусить відповідати за помилки і «має бути покарана за свої злочини».