ДЕПОЗИТИ

Експерти не мають одностайної думки  з приводу падіння-зростання ставок за вкладами  у гривні до осені цього року

В Україні триває падіння депозитних ставок, включаючи продукти для фізичних осіб. Слід нагадати цікаву думку, яку висловив ще наприкінці минулого року голова правління банку «Фінанси та кредит» Володимир Хливнюк.

«Можу послатися на досвід 2011 року, коли за 9 місяців (з листопада 2011 по червень 2012 року) рівень відсоткових ставок за депозитами в гривні знизився з 20 до 14%. Немає під∂рунтя вважати, що зниження ставок в 2013 році буде більш стрімким. В умовах загальної фінансової нестабільності нашої економіки не думаю, що ми опустимося до 15%», — зазначив він.

І ось минуло вже практично чотири місяці року, і ми можемо сказати, що пан Хливнюк мав рацію на всі 100%. Так, падіння відсотків за депозитами у гривнях відбувається, проте здебільшого не шаленими темпами, а ставки за валютою (доларом США) взагалі тримаються на рівні лютого цього року. (див. Таблицю — Авт.). Більше за інші знизилися ставки за гривневими вкладами на термін 3 місяці, тому саме їх і буде дуже цікаво розглянути (адже, наприклад, річні депозити через їхні доволі високі ризики не популярні у населення).

Отже, якщо, приміром, банк «Фінансова ініціатива» доволі відчутно знизив ставки за гривневими вкладами (у лютому вони були в середньому 25,5%, а у квітні цього року стали 20%), то більшість банків провели «м’яке» зменшення цифр. Так, Укрексімбанк «полегшив» свої відсотки з 16,9 до 15,6. Є чимало банків, які взагалі «тримаються» — ставки на одному і тому ж рівні. Це — Приватбанк, Ощадбанк, Платінум-банк.

Що стосується доларових вкладів, то, вочевидь, вони або не змінилися в представлених банках, або навіть трохи зросли — це стосується банку «Фінансова ініціатива».

Підтримують тимчасовість тенденції зниження ставок за депозитами чимало інших експертів. Так, як зазначив кореспонденту «УК» фінансовий аналітик Андрій Пазенко, подальше зниження вартості гривневих ресурсів буде не таким швидким, як це було ще кілька місяців тому. «Фінансові установи знову проявили чималий інтерес до залучення довгострокових вкладів. Я впевнений в тому, що до початку літа довгостроковими вкладами з максимальною дохідністю стануть ті, де виплати відбуваються наприкінці терміну дії. Відсотки за ними становитимуть до 18—19%. Що стосується короткострокових вкладів, то, гадаю, що до червня -липня вони будуть на рівні 16% річних», — зазначив він.

Як добре, що ставка за доларовими вкладами залишається сталою. Фото з сайту blog.sergeichuksin.com

Тобто, за прогнозами експерта, треба чекати, що ставки за гривнею знизяться за кілька місяців ще на 2—3 %. Хоча можна спрогнозувати «народним» способом, що це буде лише 1—2%, та й далеко не у всіх банках.

Втім, якщо банки спланували собі операцію з широкого залучення коштів населення саме під довгострокові депозити, то логічно, що вони можуть зменшувати ставки за депозитами, які розміщені на термін 3 місяці і півроку.

Проте, знаючи низьку довіру людей до річних депозитів, можна цілком очікувати, що населення не побіжить масово вкладати свої гроші на великі терміни дії вкладів. Отже, навіть якщо банки і знизять відчутно короткострокові ставки, то потім час покаже, що треба повертатися до політики «вчорашнього» дня.

Проте існують і зовсім протилежні думки. Так, директор департаменту корпоративного бізнесу Південкомбанку Олександр Андрюшенков вважає, що падіння ставок за депозитами протягом весни та літа 2013 року лише прискориться. «Це пов’язано з накопиченням великої ліквідності, а також зі зниженням девальваційних очікувань населення. Також на вартість депозитів впливатимуть темпи зростання економіки та продовження співробітництва з МВФ. Спостерігаючи у січні-лютому 2013 року достатньо високу ліквідність, можна упевнено сказати, що банки не зацікавлені в дорогих ресурсах, маючи нині достатньо велику «подушку ліквідності», — додав він.

Як ми бачимо, думка цього експерта протилежна висловлюванням пана Хливнюка, який вважає економічну ситуацію нестабільною і не бачить особливих передумов для подальшого значного зниження ставок за депозитами.

Слід сказати, що Незалежна асоціація банків України (НАБУ) розповсюдила нещодавно заяву, згідно з якою українські банки знижуватимуть ставки за депозитами фізичних осіб, якщо зберігатиметься достатній рівень ліквідності та малий попит на банківські кредити.

Порівняльна таблиця середніх розмірів відсоткових ставок за 3-місячними вкладами населення у деяких банках у лютому 2013 року та квітні 2013 року (%)