ЕКОНОМІКА

Будівельна галузь готова до реалізації масштабних проектів, спрямованих на
розвиток внутрішнього ринку

Проголошені урядом програми житлового будівництва потребують надійного матеріально-технічного забезпечення. Ставка тут робиться передусім на розвиток внутрішнього виробництва, що активізує діяльність майже трьох десятків суміжних секторів економіки. Скажімо, одне нове робоче місце в будівельній галузі гарантує зайнятість в інших десятьом робітникам.

Перевірити готовність будівельного комплексу до виконання поставлених завдань і вирішив учора Прем’єр-міністр Микола Азаров, побувавши на столичному заводі залізобетонних конструкцій ПАТ «Домобудівний комбінат № 4».

На шляху до цеху, де колектив підприємства очікував на високого гостя, журналісти мали час і змогу на власні очі побачити із чого ж складаються житлові будинки. Просто неба, під розлогими мостовими кранами, облаштовано склад готової продукції, серед якої непрофесійний погляд вирізняв бетонні плити, блоки та інші чудернацькі конструкції, які невдовзі ляжуть в основу нових будинків для киян.

Урядові програми спрямовані на перспективне здешевлення квадратного метра житла. Фото Oлега МAРКЕВИЧA

Під дахом цеху, крім таких самих кранів, розміщено виробничі лінії. На них у просмолених металевих каркасах-матрицях застигли бетонні напівфабрикати. З десяток стендів демонструють досягнення галузі, графіки фінансування, планування й виконання робіт, технологічні креслення, нарахування платні тощо.

Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Анатолій Близнюк спершу жваво керував підготовкою зустрічі глави уряду, розташуванням працівників заводу на невеличкому п’ятачку, сам обійшов цех, оглянувши все довкола прискіпливим поглядом. А згодом він же й супроводжував Миколу Азарова, розповідаючи про стан справ у галузі, інвестиційну складову, застосування новітніх технологій, особливо в контексті тепло- та енергозбереження.

Порівняно з іншим об’єктами, де неодноразово доводилося супроводжувати Прем’єра, цього разу Микола Азаров приділив підприємству дуже багато уваги. Дехто з гостей встиг навіть змерзнути. А із зацікавленої бесіди було зрозуміло, що робота цього підприємства зокрема і будівельної галузі в цілому неабияк цікавлять главу уряду.

Воно й не дивно, адже зростання обсягів будівництва позитивно впливає на все внутрішнє виробництво. Тож, за словами Миколи Азарова, вирішується два стратегічних завдання: захист економіки від негативних явищ світової економічної кризи і поступове здешевлення вартості житла.

Завдяки безпосередньому ознайомленню із ситуацією Прем’єр переконався у цілковитій реальності урядових житлових програм: «Уряд ставить перед будівельною галуззю завдання, які пов’язані з розвитком внутрішнього ринку. А тут будівельна галузь є одним з провідних локомотивів, який може внутрішній ринок забрати. Чи готова вона до реалізації таких масштабних проектів? Висновок можна зробити один — готова».

Нині завантаженість потужностей будівельної галузі у всіх напрямках роботи не перевищує 30 — 40% від номінальної потужності. Виробництво будматеріалів, обладнання, конструкцій можна збільшити принаймні вдвічі. Але чи готові наші співгромадяни до активнішої купівлі житла, особливо за обмежених умов платоспроможності? — слушно запитав Микола Азаров у ході короткого виступу перед журналістами й трудовим колективом підприємства.

«Тому зі свого боку уряд працюватиме і над підвищенням цього показника, і над здешевленням вартості квадратного метра житла хоча б до п’яти тисяч гривень», — запевнив Прем’єр-міністр.