ВЕЛИКІ ВИХІДНІ

«УК» з’ясовував, що пропонують відпочивальникам туроператори

Травневі свята — це не лише городи і шашлик. Тим більше, що цього року їх кількість така, що можна встигнути все. Тому ми вирішили поцікавитися в туроператорів, куди найдоцільніше їхати о цій порі.

На маївку за кордон

В  ці дні українці найчастіше відвідують Барселону, Париж, Будапешт і Прагу. Нині найпопулярніший пізнавальний туризм, скажімо, екскурсійні тури європейськими столицями, твердять експерти ринку туристичних послуг. І додають: «Наших громадян не зупиняють наслідки кризи в ЄС — акції непокори, протести транспортників тощо. Вони свято вірять: неприємності, якщо і можуть статися, то точно — не з ними». Тож туроператори пропонують безліч варіантів таких мандрівок. Проблема тільки в завчасному оформленні віз. Деякі країни, наприклад Греція, намагаються полегшити отримання шенгену, але для цього все одно потрібен щонайменше тиждень.

Барселона, Париж, Будапешт і Прага — саме ці міста лідирують серед туристів на травневі свята. І цього року також. В Асоціації туроператорів країни після аналізу заброньованих турів зробили висновок, що українські туристи не проти хоча б два дні провести в цивілізованих європейських країнах.

— Особливо великий попит має Барселона. В цьому чудовому місті можна не тільки відвідати захоплюючі екскурсії, а й покупатися в морі. Діапазон цін різний — шестиденний відпочинок без екскурсій — 700–800 євро, з екскурсіями — від 1000 євро. Прага і Будапешт — це не напрями масового туризму, туди не літають чартерні рейси. Однак за своєчасного планування (за три місяці) можна купити недорогий квиток на літак і забронювати готель на три дні за 150 євро. На умовах раннього бронювання Греція коштує 350–400 євро на тиждень. Нині, звичайно, це буде коштувати дорожче, адже більшу частку становить ціна за авіапереліт. Дуже популярні тури в Португалію. Відпочинок на морі плюс екскурсії коштують від 1000 євро на 10 днів. Має попит і чарівна Чорногорія, яка наче створена для туризму. Тут відпочити можна за 400 євро, оскільки літають чартерні рейси. «Нині всі країни шенгенської зони, які зацікавлені в туристах, роблять усе можливе для спрощення візових процедур, скорочують періоди оформлення», — зазначає голова Асоціації туроператорів України Ігор Голубаха.

Щоб погрітися на сонечку після тривалої холодної зими, українці традиційно вирушають у Туреччину, Об’єднані Арабські Емірати та Єгипет. Торік через напружену ситуацію турпотік у країну пірамід скоротився на 30–40%. Тому нині єгиптянам украй важливо відновити репутацію безпечного, якісного і доступного курорту. Завдяки знижкам ціна шестиденного відпочинку в п’ятизірковому готелі Хургади або Шарм-ель-Шейха нині становить від 500 доларів за «все включено».

Менше шансів полетіти за день до свят в Емірати, але зовсім не через відсутність місць на курортах цієї країни. Теоретично візу в ОАЕ видають в аеропорту після прибуття за умови наявності бронювання в готелі. Однак на практиці туроператори зазначають, що розгляд документів туриста займає в посольстві два-три дні. Тому тим, хто готовий викласти 750 доларів за шість днів (тільки зі сніданками) в чотиризірковому готелі в Дубаї, рекомендують поквапитися.

Гідною альтернативою Еміратам може стати ізраїльський курорт Ейлат.

— Після скасування віз в Ізраїль утричі збільшився потік туристів. Вартість поїздки — 1000 доларів і більше, тури дуже популярні, тому що включають екскурсії та відпочинок на морі, — каже Ігор Голубаха.

Тішить туристів і вартість «гарячих» путівок у передсвятковий період. Так, поїздка у Єгипет за такою путівкою на сім днів може коштувати від 300 доларів, а в Туреччину (зокрема до Стамбула) можна знайти і за 165 доларів.

Більш заможним українцям фірми на травневі свята пропонують екзотику. Щоправда, для відвідування цих країн краще оперувати не тільки великими грошима, а й часом. Летіти на три-чотири дні в Таїланд або на Сейшели немає сенсу. Тривалий переліт тільки стомить туриста. Тому любителям екзотичних напрямків варто орієнтуватися на сім-десять днів, тоді поїздка виправдає якістю відпочинку заплачену за неї ціну.

ЦІНИ: ВІД НАЙНИЖЧИХ ДО НАЙВИЩИХ

Автобусні тури в Європу — від 80 до 500 євро залежно від тривалості та кількості міст і країн.

Тиждень у чотиризірковому готелі Таїланду або Шрі-Ланки — від 1000 доларів (переліт, страховка, трансфер, сніданки).

Мадагаскар, Сейшели, Маврикій, Мальдіви — від 3,5 тисячі доларів і більше.

 

На Черкащині відвідайте Стоунхендж

Великий помічник відпочивальника Інтернет дає змогу скористатися напрацюваннями регіональних туроператорів. Адже кому, як не їм, вдається показати туристу маловідомі, але від цього не менш привабливі родзинки своєї території.

Як розповіла директор однієї з провідних турфірм Черкащини Наталія Корнілова, чимало туристів з інших областей обирає розроблений ними цикл екскурсій пам’ятними місцями Шевченкового краю. Тут і славнозвісна уманська Софіївка, й Чигиринщина, й Канів. А тим, хто хоче нових вражень, екзотики — будь ласка! Ось одноденний маршрут «Гармонія двох стихій». Уже сама назва інтригує. Що ж ховається за нею?

Менеджер Олеся Осташевська, яка доклала зусиль до організації цього маршруту, розповіла про нього. Передусім на екскурсантів чекає знайомство з Жашківським кінноспортивним комплексом, де вони стануть свідками тренувань та кінноспортивних змагань всеукраїнського масштабу, зможуть самі оцінити грацію та красу елітних скакунів. Після цього мандрівників чекає незрівнянний Буцький каньйон — державна комплексна пам’ятка природи місцевого значення, яку ще називають Маленькою Швейцарією. Тут розташовані залишки, ймовірно, рукотворної споруди з величезних брил граніту, що дуже подібні до всесвітньо відомого британського Стоунхенджу. Він ще мало досліджений. Отож нашим мандрівникам — і карти в руки. Буде що обговорити за склянкою чаю на пікніку біля Гірського Тікичу.

Така екскурсійна програма доступна багатьом, адже коштує не більш як 180 гривень.

Буцький каньйон — одна з недосліджених таємниць Черкащини, яка приваблює багатьох туристів. Фото з сайту uk.wikipedia.org

Закарпаття зустріне цвітом сакур і магнолій

На травневі свята закарпатці пропонують гостям десятки маршрутів. Перевірені — історично-архітектурний, винний, сирний, військовий. Нові — кавовий, стежками опришків, народних ремесел. А також насолодитися цвітом сакур і магнолій, яких найбільше в Ужгороді.

Відпочинкові й розважальні події з нагоди свят розпочнуться уже наприкінці цього місяця.

♦ 26 квітня в Береговому стартуватиме транскордонний велотур, який пройде через угорські міста Саболч, Сатмар, Шарошпатак, Токай, Ніредьгаза, Маріяповч. Торік таку мандрівку було здійснено вперше, кількадесят її учасників рушили релігійним шляхом, відвідавши церкви і сакральні споруди двох країн, які є архітектурними й історичними пам’ятками. Нині участь у нинішніх веломандрах так само відкрита, подорожувати на двоколісному суміжними територіями двох країн зможуть усі охочі. Це — частина проекту, який відбувається в рамках міжнародної співпраці країн Карпатського регіону. Поглибленням таких туристичних контактів надалі опікуватиметься і Міжнародна туристична асоціація «Карпатський туристичний шлях». 

♦ 27 квітня в місті над Ужем розпочнуться традиційні міжнародні змагання з танцювального спорту «Uzhgorod Open». Торік на турнір приїхали пари з 23 країн. Нині організатори чекають на десятки зірок із різних міст України й закордоння. Танцювальний марафон триватиме два дні.

♦ «Три дні під колесами: три замки, три водоспади і Полонина Руна» — веломандрівка Закарпаттям. Учасники відвідають Ужгород, Мукачеве, Невицьке та Чинадійове з їхніми середньовічними замками, природні атракції в селах Тур’ї-Ремети, Лумшори, Липовець, піднімуться на кілометрову висоту Полонини Руна, дегустуватимуть мінеральні води в Долині Курортів, що на Свалявщині. «Погода в травні зазвичай сприятлива, у групу ми готові вписати всіх охочих, — сказав голова Берегівського туристичного центру Йосип Торпоі. — Гостям з інших регіонів везти з собою велосипеди не обов’язково, їх можна взяти напрокат».

♦ До снаги буде провести в Закарпатті Великдень і вірянам. У всіх храмах краю відбуватимуться богослужіння. У них буде змога відвідати монастирі, скити, які належать різним конфесіям. Наприклад, лише православні володіють у області більш ніж чотирма десятками чернечих обителей, наближаються до цієї кількості греко-католики. Ці конфесії запрошують своїх вірників відвідати місця, де зберігають мощі богоугодників, які оголошені церквою святими, — Алексія Карпаторуського, Іова Угольського, Теодора Ромжі. Перед Великоднем Ужгород та інші міста влаштують конкурси-огляди писанок, майстер-класи з їх виготовлення.

♦ 9–12 травня у старовинних підвалах «Совиного гнізда» в центрі Ужгорода кількадесят виноробів та пасічників у рамках щорічного фесту «Сонячний напій» представлять продукцію своїх господарств.

♦ 9 травня на базі термального басейну «Косино» пройде перший закарпатський чемпіонат із приготування бограчу.

У Криму покажуть, де знімали «Начальника Чукотки»

Травень у Криму, як правило, не збирає аншлагів — море холодне. Зате для любителів екскурсій — багато унікальних можливостей. По-перше, немає спеки, по-друге, відпочивальників значно менше, ніж у літній сезон. Свіже повітря, комфортна температура, неймовірно красива природа, безліч пам'яток історії та архітектури — все це може стати прекрасним відпочинком на травневі свята.

— На травневі свята ми підготували екскурсійні тури на 2–3 дні. Вартість — 596 гривень із дворазовим харчуванням, — розповідає віце-президент Асоціації туроператорів Криму та Севастополя Ірина Полянська.

Крим — одне з унікальних місць на планеті, й подивитися тут є що. Екскурсійні тури передбачають поїздки в Ялту, Севастополь, Бахчисарай, Коктебель, Судак.

Поряд зі згаслим вулканом розташовані Золоті ворота — символ Коктебеля. Ще давні греки вірили, що саме через них можна було увійти в підземне царство мертвих, яким володів Аїд, що через ці ворота проходили такі античні герої, як Одіссей, Геракл і Орфей. А в ХХ столітті тут знімали нині фільмокласику — «Червоні вітрила», «Начальник Чукотки», «Людина-амфібія», «Пірати ХХ століття», «Пригоди Чиполіно», «Дон Кіхот». Доводилося Коктебелю зображати і Норвегію (фільм «Серце друга»), і далекі чужі світи («Туманність Андромеди»).

А ще Коктебель — це край закоханих у небо цінителів повітряних потоків, оскільки тут вони постійні, що зумовило зародження тут планеризму. Навіть якщо ви не схильні до екстриму і не наважилися політати (а варіантів піднятися в небо в Коктебелі вам запропонують чимало), то все одно варто приїхати, щоб помилуватися летом безлічі різнокольорових парапланів.

Уздовж Південного берега Криму колись розташовувалися численні дворянські садиби, кожну з яких будували за індивідуальним проектом. Нині вони стали санаторіями і будинками відпочинку. Втім, дворянські маєтки досі зберегли свою привабливість і чарівність. Пересвідчитися в цьому можна завдяки автобусному туру «Дворянські маєтки Криму».

Щоправда, останнім часом Крим здає свої позиції закордонним курортам, адже більшість відвідувачів скаржаться на поганий сервіс і високі ціни.

— На жаль, це правда, — погоджується Ірина Полянська. — Останніми роками у кримських оздоровницях мало відвідувачів. Торік згідно зі статистикою Мінтуризму автономії, Крим прийняв 6 мільйонів гостей. Але більшість із них відпочивали у приватному секторі. Та й нині в нас мало заявок на екскурсійні тури. Багато людей вирушають у Крим власними машинами чи автобусами, везуть із собою продукти. Крим втратив і значну частину постійних туристів — росіян. Через високу ціну на залізничні й авіаційні квитки вони воліють їздити на російські курорти (Анапа, Геленджик, Сочі) або в Таїланд, Шрі-Ланку, Чорногорію.

ВІЗЬМИ КВИТОК НА ПОЇЗД

Торік на Великдень найпопулярнішими були залізничні напрямки на Київ, Львів та Крим. З 13 по 16 квітня пасажири оформили 79,9 тисячі проїзних документів на суму 8456,1 тисячі грн.

Оскільки цього року Великдень припадає на травень, то на залізничні перевезення ще більший ажіотаж: квитків на святкові дні майже не залишилося. Тому Придніпровська залізниця вирішила задіяти додаткові потяги в кримському та львівському напрямках: № 282/281 Сімферополь — Київ; № 238/237 Сімферополь — Київ; № 517/518 Дніпропетровськ — Львів; № 502/501 Дніпропетровськ — Сімферополь; № 203/204 Москва — Сімферополь.

Крім того, з 1 по 31 травня триватиме благодійна акція: інваліди та учасники Великої Вітчизняної війни зможуть безплатно їздити у вагонах 1-го класу поїздів Інтерсіті + (№ 165, 167 «Дніпропетровськ — Київ» і № 168, 166 «Київ — Дніпропетровськ»). Крім того, надається знижка 50% людині, яка супроводжуватиме пільговика.

За даними прес-служби Укрзалізниці, за потреби ще призначатимуть додаткові поїзди та рейси на популярні маршрути. 

Сторінку підготували Василь БЕДЗІР, Наталія ДОЛИНА, Владислав КИРЕЙ, «Урядовий кур’єр»