ПРИКМЕТИ 

До Миколи Теплого не сій гречки і не стрижи овечки

Павло ЛАРІОНОВ
для «Урядового кур’єра»

Квітень землю дощами умив і зелен-цвітом причепурив. На травень весна покладає обов’язки — запросити літо в гості і зустріти його квітами й теплом. За давніми народними спостереженнями так воно в природі і ведеться, але рік на рік не припадає. Коли весна затяжна, у травні може й сніг випасти, як у пісні співається: «Наді мною той сніг, білий сніг, білий сніг. Білий сніг на зеленому листі…» Втім, похолодання о цій порі навіть корисне — земля довше збереже квітневі запаси вологи, що відіб’ється добрим урожаєм хлібної ниви.

Знаковими у скарбниці народних прикмет старі люди вважають такі дні травневих релігійних свят: Юрія Весняного (6), Бориса і Гліба (15), Миколи Теплого (22), Пахома-Бокогрія (28).

Свято Юрія Весняного здавна відзначається у всьому християнському світі. В старі часи цього дня влаштовувалися хресні ходи на поля з метою освячення майбутнього врожаю. Донині збереглася й обрядова молитва: «Юрію, вставай рано, відмикай землю, випускай росу на тепле літо, на буйне жито — на ядренисте, на колосисте». До Юрія не можна було вільно випасати худобу — її виганяли тільки з 6 травня. При цьому кожну хльоскали гілкою освяченої верби, «щоб не хворіли і примножувалися». Вранішньою росою на Юрія вмивалися від семи недугів. Вважалося корисним для здоров’я побродити по росі босоніж. Відтоді починають орати поле під ярину. Приморозок у цей день віщує хороший урожай на гречку, овес та просо; якщо дощитиме — рік буде врожайним на все збіжжя, садовину і городину.

Малеча тягнеться до краси. Фото Олександра ЛЕПЕТУХИ

До Бориса і Гліба хліборобам слід завершити сівбу. В цю пору починаються солов’їні концерти і тривають до тих пір, поки ячмінь колос не викине. «З’явився ячмінний колос — у солов’я пропав голос», — каже народне прислів’я. Голосисті солісти витьохкують всю ніч — на тривалу гарну погоду.

На Миколи Теплого починали сіяти гречку, стригти овець. Про цей день існує багато народних прислів’їв і приповідок. Зокрема: до Миколи не сій гречки і не стрижи овечки; на Миколи не буває холодно ніколи; на Миколи дощовито — влітку гарно вродить жито; прийшов Миколай — коней випасай… Якщо в цей день задощить — літо буде вологим.

За давніми спостереженнями, стабільно тепла погода у травні встановлюється на Пахома-Бокогрія. «Прийшов Пахом — запахло теплом», — кажуть старі люди. Якщо цей день видасться теплим і сонячним — упродовж літа також буде вдосталь тепла й сонця.

9 травня відзначатимемо особливе велелюдне свято — День Перемоги. За будь-якої погоди люди прийдуть до обелісків, щоб вшанувати пам’ять полеглих у жорстокій борні. Доземно вклонімося в цей вікопомний день ветеранам Великої Вітчизняної війни. Зробімо все, щоб в оточенні рідних і друзів вони відчули себе щасливими учасниками Великої Перемоги.

НАШ КАЛЕНДАР

1—2 травня — Дні міжнародної солідарності трудящих.

3 травня — Всесвітній день свободи преси.

5 травня — Міжнародний день акушерства.

6 травня — Юрія Весняного.

8 травня — Міжнародний день Червоного Хреста і Червоного Півмісяця.

8—9 травня — Дні пам’яті та примирення, присвячені пам’яті жертв Другої світової війни.

9 травня — День Перемоги.

13 травня — День матері.

15 травня — Міжнародний день сім’ї.

17 травня — Всесвітній день електрозв’язку та інформаційного суспільства.

18 травня — День пам’яті жертв депортації (1944) кримськотатарського народу; Міжнародний день музеїв.

19 травня — День Європи; День науки.

20 травня — День молодіжних та дитячих громадських організацій; День банківських працівників; День майстрів народного мистецтва; День пам’яті жертв політичних репресій.

21 травня — Всесвітній день культурного різноманіття заради діалогу і розвитку.

22 травня — День перепоховання Т. Г. Шевченка на Чернечій горі поблизу Канева; Міжнародний день біологічного різноманіття.

24 травня — День слов’янської писемності і культури; 100 років від дня народження М. П. Стельмаха (1912—1983), українського письменника; Вознесіння Господнє.

25 — 31 — Тиждень солідарності з народами несамо-травня врядних територій; 125 років від дня народження двічі Героя Радянського Союзу С. А. Ковпака (1887—1967), українського державного і військового діяча.

26 травня — День працівників видавництв, поліграфії і книгорозповсюдження.

27 травня — День хіміка.

28 травня — День прикордонника.

29 травня — Міжнародний день миротворців ООН.

31 травня — Всесвітній день без тютюну.