Наприкінці вересня у невеличкому містечку Мерефа на Харківщині незнайома жінка серед білого дня накинулася з ножем на перехожих. У результаті четверо людей потрапили до місцевої лікарні з колото-різаними ранами обличчя. За підозрою у скоєнні злочину правоохоронці затримали 39-річну місцеву жительку, яка перебуває на обліку в Харківському обласному психоневрологічному диспансері. Не встигли вщухнути пристрасті у Мерефі, як уже Харковом поповзли чутки про нового «різника» чоловічої статі, який начебто бігав із ножем за перехожими в одному з мікрорайонів першої столиці. Однак у відділі громадських зв’язків ГУ МВСУ в Харківській області цей факт не підтвердили. Проте знайшлися очевидці, які в подробицях виклали побачене на одному з місцевих сайтів. Вони в один голос стверджують, що ганявся за людьми душевнохворий чоловік, оскільки діагноз було видно у нього на обличчі.

В обох випадках люди натерпілися водночас і страху, й болю. Одній із постраждалих навіть довелося робити операцію. Нині здоров’ю жінки нічого не загрожує. Але якби лезо ножа, яке пройшло за міліметр від сонної артерії, повернулося не так, вона б загинула. На щастя, кажуть лікарі, жінка народилася в сорочці.

А як бути тим, хто в ній не народився? Як ходити міськими вулицями, щоб не потрапити під руку психічнохворим людям, які розгулюють без нагляду?

Така проблема, кажуть медики, є. А не піддається вона вирішенню через кілька причин. Найбанальніша, що вже в’їлася іржею у нашу повсякденну дійсність: відсутність коштів на утримання хворих у психоневрологічних закладах. Наступна — дія з 2000 року нового закону про психіатричну допомогу, який чітко регламентує, що пацієнта можна госпіталізувати тільки за його згоди. І коли ми говоримо, що в нашій країні чудова законодавча база, проте більшість законів не діє, то цей закон виконується на всі 100%. І вже не може моя сусідка, наприклад, госпіталізувати свого брата, котрого ледь не щотижня відвідує «білочка», бо він цього не бажає. Тож питанням залишається, що ж насправді гуманніше для суспільства: лікування за згодою душевнохворих, алкоголіків, наркоманів, які становлять реальну загрозу для здоров’я і життя оточуючих, чи внесення змін до чинного закону, які б допомагали рідним або іншим відповідним особам такі загрози ізолювати і хворих лікувати.

Мало втішає і статистика, оприлюднена Всесвітньою організацією охорони здоров’я напередодні Всесвітнього дня психічного здоров’я, який щороку відмічається 10 жовтня: в Україні 1,2 млн жителів страждають саме на психічні розлади. І цей показник, як наголошує ВООЗ, з кожним роком зростає. Насторожує й інформація цієї поважної громадської інституції і про те, що вже котрий рік поспіль Україна за кількістю психічних розладів займає перше місце у Європі. Це означає, що майже два мільйони українців щороку стають пацієнтами психіатричних лікарень. А кожний третій, за оцінками фахівців, страждає від різноманітних нервових розладів.Фахівці також прогнозують, що до 2020 року психічні розлади увійдуть до першої п’ятірки хвороб, які лідируватимуть за кількістю людських працевтрат, пов’язаних із цими захворюваннями, і обженуть навіть серцево-судинні захворювання, які нині традиційно лідирують у структурі захворювання населення земної кулі. Тож усім нам потрібно було народитися у сорочці.